Meg og Vista

Nå har jeg kjørt Windows Vista Home Professional i noen dager mens jeg venter på det nye nettverkskortet mitt, og selv om mine erfaringer kanskje ikke er like ille som Arves, må jeg tilstå at erfaringene mine i beste fall kan kalles blandede.

Akkurat som Martin, ble jeg også litt irritert over at jeg måtte bruke de første par timene på å avinstallere ubrukelig programvare som Microsoft Office 2007 prøveversjon, Symantecs anti-ditt og anti-datt-løsninger og en rekke greier som Acer mente at det var nyttig at jeg hadde. Og så måtte jeg installere OpenOffice.org og Mozilla Firefox, programmer som er frie og gratis, og derfor gjerne kunne ha ligget på maskinen i utgangspunktet. Men, men — med femten års Windows-erfaring, er jeg vant til litt dobbeltarbeid.

Arbeidet ble gjort, og maskinen tatt i bruk. Det er en Intel Pentium Dual T2310 som kjører på en og en halv gigahertz. Maskinen har omtrent to gigabyte med RAM, og får en «Windows opplevelsesindeks» på 3,5, noe som skyldes grafikkortet, nVIDIA GeForce 8400m GS med 256MB skjermminne. Dette er altså en rimelig oppegående maskin til slikt bruk, og skulle trives bra med moderne operativsystem.

Vista ser temmelig pent ut, det skal Microsoft få. Litt «over the top» bruk av glassaktighet, kanskje — men likevel den peneste Windowsen som er laget til nå. Teknikken med å gjøre bakgrunnen utydelig når noe er delvis gjennomsiktig fungerer veldig godt og widgets og ikoner er pent laget.

Men dette utseendet koster åpenbart mer enn det smaker, for dette er uten tvil den tregeste Windowsopplevelsen jeg har hatt til nå. Å åpne enkle programmer som kabal og notisblokk, tar faktisk merkbart med tid. Prosessorbruken skyter i været bare jeg skal flytte på et vindu. Musepekeren henger ofte hvis jeg har et par vinduer åpne, og når jeg skriver noe i en tekstbehandler eller et input-felt i en dialogboks, må jeg av og til vente til maskinen har fått vist meg alle de bokstavene jeg har skrevet.

Jeg regner med at det sikkert går an å få opp ytelsen ved å deaktivere deler av det pene grensesnittet, men jeg kan ikke skjønne hvorfor jeg skulle være nødt til det?

Videre er det jo Windows’ berømte økte sikkerhet, som stort sett går med på å kontinuerlig spørre deg om du vil gjøre det du forteller maskinen at du vil gjøre. For å installere et program, må du gjerne bekrefte fire ganger i forskjellige kontekster at du vil laste ned og installere et program — og dette er altså før du begynner på selve installasjonsrutinen. All denne sikkerheten hadde jo hatt et poeng hvis den hadde hatt noe for seg, men da jeg litt senere oppdaget at dersom jeg via FTP lastet ned en zip-fil med et program i til min hjemmekatalog, var det ikke noe problem å pakke ut programmet og kjøre det uten at maskinen spurte meg om noe som helst i løpet av hele denne prosessen.

Da er det sannsynligvis så enkelt å lure naive brukere rundt hele denne sikkerheten, at man må stille spørsmål om dens misjon. Kunne ikke like mye ha vært oppnådd med langt enklere midler?

Kompabilitet med eldre programmer virker temmelig greit hos meg, og Vista er helt grei å finne fram i. Problemet er egentlig bare at ting går så utrolig mye tregere enn før. Og når det er den største forskjellen fra forrige versjon, må en jo spørre seg om det er bryet verdt å oppgradere? Jeg tror svaret mitt foreløpig må være «nei» — men Vista blir sikkert langt bedre etter en servicepack eller to. Det skiller seg sikkert ikke fra tidligere Windowser på den måten, heller!

36 tanker om “Meg og Vista

 1. Gratulerer med å ha installert ett operativsystem som har en gigantisk bakdør og som spionerer på deg.

  Det eneste som egentlig er nytt i Windows Vista er DRM — Digital Restrictions Management — teknologien som gjør absolutt alt så vanvittig mye tregere. Vista sjekker konsekvent om du har tillatelse til å åpne dine egne filer eller om Vista føler for å nekte deg å åpne filene på din datamaskin, hvilket naturligvis gjør hele OSet treigt.

  Hvis du bruker Vista’s søkefunksjon til å søke blant dine egen filer, lokalt på din maskin, så rapporterer Vista tilbake til Microsoft hvilke ord du søkte etter. Du synes tydeligvis det er flott. Eller så vet du ikke bedre — men det er ingen unnskyldning, det sier eventuelt bare noe om deg.

  Vista har også, i likhet med Windows XP, en gigantisk bakdør. Windows Update rapporterer mer enn nok informasjon til å identifisere hvem du er når du ber om en «oppdateringer», noe som betyr at Microsoft kan gi deg hva som helst — kun for deg og din maskin. Hvis du ønsker å installere en bakdør eller tre som resultat av at du søkte etter «9/11 inside job» blant dine egne filer eller noe i den duren, så kan de gjøre det. Luringer som har studert Vista har også funnet ut at selve Vista av og til plutselig finner på å oppdatere selve Update-koden — UTEN at du ber om det eller får vite om det (med mindre du sjekker nettverkstrafikken og dekrypterer den, selvfølgelig…).

  Når du snakker om «økt sikkerhet» så virker du litt forvirret. Vista gir ikke DEG noen økt sikkerhet. Vista sikrer derimot at Microsoft — ikke du — har større kontroll over din maskin.

  Kanskje Vista har «penere utseende». Kanskje det er viktig for deg. Noen mennesker er tross alt bare opptatt av utseende. Jeg kaller slike mennesker ikke-tenkende, og det står jeg for. Om du er en av dem eller rett og slett bare ikke visste bedre før jeg skrev dette.. det går jeg vel spar på i bloggen din i løpet av de neste ukene.. 🙂

 2. Øyvind: Wow! Litt av en kommentar.

  Jeg må få presisere en par ting, da: Jeg har ikke installert Vista. Det kom preinstallert på en maskin som jeg ikke ennå kan kjøre Ubuntu på, og jeg valgte derfor å bruke Vista, som jeg skriver, mens jeg venter på nytt nettverkskort.

  Når det gjelder min holdning til DRM og lukket programvare, er det noe som du kan lese litt mer om i det jeg har skrevet i denne bloggen. Lukket kildekode gir ikke brukeren særlig mye kontroll over hva operativsystemet kan finne på, det er helt riktig. Og det er en av grunnene til at jeg stort sett styrer unna det.

  Når det gjelder «spioneringen» til Microsoft, tar jeg den ganske med ro, foreløpig. Den er nok langt mindre bekymringsfull enn for eksempel den spioneringen som gjøres med mer eller mindre lovlig oppsatte kamera rundt om i halve Norge, for eksempel. Men at muligheten til slik overvåkning finnes i operativsystemer med lukket kildekode, det kan vi som nevnt være enige om.

  At Vista ikke gir meg noen økt sikkerhet, er jeg fullstendig klar over. Det jeg snakker om, er om foranstaltningene Vista inneholder for å forhindre at skadelig kode fra ukjente avsendere kjøres på maskinen, egentlig har noe for seg. Konklusjonen min er at de ikke har det.

  Ellers skjønner jeg ikke hvor du leser at pent utseende er det eneste som betyr noe for meg. Det jeg faktisk sier er Vista er pent. Hvor mye det betyr for meg, sier jeg ingen ting om.

  Så, takk for kommentaren — men slike formuleringer som «Hvis du bruker Vista’s søkefunksjon til å søke blant dine egen filer, lokalt på din maskin, så rapporterer Vista tilbake til Microsoft hvilke ord du søkte etter. Du synes tydeligvis det er flott», viser at du enten ikke har giddet og lese det jeg skriver, eller er mer interessert i å lese dine egne påstander om meg enn mine faktiske skriverier. Og begge deler gir et like dårlig utgangspunkt for en konstruktiv debatt.

  Jeg håper du er litt mer treffsikker neste gang!

 3. >
  > Hvis du bruker Vista’s søkefunksjon til å søke blant dine egen filer, lokalt
  > på din maskin, så rapporterer Vista tilbake til Microsoft hvilke ord du
  > søkte etter.
  >

  Dette stopper man helt greit i brannmuren.

  Jeg kjører ikke Vista selv og har heller ingen som helst umiddelbare planer om å gjøre det, men en del av kritikken mot Vista som jeg leser i diverse blogger, og i kommentarfeltene, framstår som mer religiøse enn basert på fakta. Lasses er en av de mer sobre og saklige jeg har lest.

 4. Enig med mye her, Lasse. Ikke fullt så enig med Øyvind, men nok om det.

  At openoffice og Firefox skulle ligge på maskinen til å begynne med, blir omtrent som alle programmene du har avinstallert. Forskjellen er kanskje den at de programmene som følger med typisk tilhører Microsoft eller samarbeidspartner, og ikke en direkte konkurrent. Jeg er helt enig i at disse ubrukelige programmene like så godt ikke skulle vært på maskinen. Men andre programmer som du føler er nødvendig ser kanskje andre på igjen som totalt unødvendige.

  OpenOffice klarer jeg for eksempel ikke bruke. Hadde jeg funnet den ferdig installert på maskinen ved kjøp hadde jeg fjernet den med en gang. Og jeg vet mange ikke liker Firefox (men de vet ikke bedre…).

  Liten tvil om at Vista er tregere til mye, og at den store nyvinningen ikke er der enda. Men jeg håper mye av småproblemene blir løst ved en servicepack. I mellomtiden skal jeg installere Linux på PS3’en min, så jeg får et mer balansert syn på disse tingene her.

 5. Vi er stort sett enige her, men det er en ting jeg reagerer på, da: Sammenligningen mellom en forhåndsinstallert OpenOffice.org og en 60-dagers prøveversjon av Microsoft Office 2007.

  Med OpenOffice.org vil filene du produserer lagres i et fritt og åpent format. Du vil alltid kunne bruke OpenOffice.org til å åpne disse filene, og hvis du ikke liker det, kan du åpne filene i en rekke andre kontorapplikasjoner, både frie og kommersielle. Eller http://docs.google.com/ hvis du ikke gidder å installere noe.

  Hvis du derimot tar i mot «tilbudet» om å prøve Microsoft Office 2007, vil filene dine lagres i noe som Microsoft kaller åpent, men alle andre vet er proprietært mikkmakk. Når de 60 dagene er over, kan du ikke lenger lese filene dine uten å kjøpe Office 2007 — ikke engang Word XP greier å lese Word 2007-filer.

  Så, En forhåndsinstallert OpenOffice.org gir deg frihet og kontroll, 60-dagersversjonen av Microsoft Office er noe som minner om en mellomting mellom en hensynsløs pusher og en fanatisk kidnapper …

  Det må føles litt merkelig å ikke klare og bruke OpenOffice, forøvrig — den er en av de enkleste kontorpakkene jeg noen gang har brukt. Og da har jeg drevet med tekstbehandling i over 20 år, med alt fra skrivemaskiner til nettopp nyere Microsoft Office-versjoner via en rekke produkter. Hva er det som er den store mangelen?

 6. Dette med preinstallert programvare er vel heller noko ein bør skulde Acer for. Sjølvsagt, MS betalar dei nok for å installere trial av Office, men dersom ein kjøper Vista og installerar det sjølv vert ingen av dei programma du nemner i andre avsnitt lagt inn. Difor syns eg slik kritikk heller bør rettast mot PC-produsent enn direkte mot MS.

 7. Ja, jeg burde ha gjort mer enn å ha skumlest blogginnlegget og tatt en titt på resten av bloggen…

  Jeg visste ikke at Vista’s 60-dagersversjon av Microsoft Office ikke lar deg åpne dine egne filer uten å kjøpe Office etter prøveperioden. Det er Digital Restrictions Management i ett nøtteskall: Vista liker visstnåk å si at «Jeg vil ikke åpne din fil, som ligger på din PC, for deg. For jeg liker deg ikke.».

 8. Hvem som har skylda for at all denne unødvendige og regelrett uønskede programvaren ligger på maskinen, er egentlig ikke så interessant for meg — den er et like stort problem uansett. Om vi skal skylde på den som laga programmet eller den som skrudde sammen maskina, er hipp som happ. Resultatet er at jeg har ei maskin som det er unødvendig mye jobb med før den kan brukes.

  Og når deg gjelder hva 60-dagersversjonen gjør etter prøvetidens utløp, må jeg innrømme at jeg ikke vet at filene dine er låste, da. Jeg vet bare at det er en begrensning, og at Microsofts nye filsystem ikke er åpent noe annet sted enn i navnet. Jeg tar høyde for at resten av mine kategoriske uttalelser kan inneholde et snev av FUD 😉

 9. Eg ser poenget ditt, men syns det er viktig å presisere at dette er ikkje eit problem direkte i Vista, då det eksisterar nok myter og overdrivne skrekkhistoriar om dette operativsystemet frå før (det eksisterar ein del legitim kritikk, sjølvsagt, men det vert utafor poenget mitt i denne sambanden).

 10. Jeg må nok spesifisere litt. Jeg klarer å bruke OpenOffice. Rent teknisk altså. Men jeg kan ikke fordra det for det. Samtlige ganger jeg har forsøkt det ender jeg opp med å banne over at ingen av filene mine vises slik de be lagret i Word. Jeg kunne selvsagt gitt MS skylden for dette, men Word viser filene perfekt og nøyaktig slik jeg har laget dem. Eller andres for den saks skyld. I OO opplever jeg sjelden at tekst og formatering er slik det var tenkt når filen ble lagret i et MS produkt.

  Jeg brukte OO et års tid på den stasjonære pc’en hjemme, men på jobbpc er det fortsatt Office. Også i ny jobb. På Vista forøvrig.

  Jeg kommer helt sikkert til å installere OO på Linux når jeg får opp det etterhvert, og det kan godt hende jeg «lærer» meg å like det. Men per i dag er jeg langt fra frelst. Selv om prisen og åpenheten er selvfølgelig et fantastisk pluss. Det er det liten tvil om.

  Btw, Lasse, du har ikke lyst å legge inn støtte for comments.com her da?

 11. «viktig å presisere at dette er ikkje eit problem direkte i Vista, då det eksisterar nok myter og overdrivne skrekkhistoriar om dette operativsystemet»

  Joda — det kan jeg absolutt være enig i, så jeg tar den.

  «Jeg klarer å bruke OpenOffice [… men … ] samtlige ganger jeg har forsøkt det ender jeg opp med å banne over at ingen av filene mine vises slik de b[l]e lagret i Word»

  Dette er selvfølgelig et Microsoft-problem, da de nekter å oppgi spesifikasjonen på dokumentformatet sitt. Eller så kan vi si at det er vi brukere som har feilen, siden vi prøver å åpne Word-dokumenter i et program Microsoft ikke har gitt oss lov til å bruke.

  Eller i verste fall kan vi si at det er brukernes feil, fordi de bruker tekstbehandleren feil. Vanlige dokumenter med struktur og korrekt formatering har jeg aldri hatt noe problem med å portere mellom Word og Writer. Men når jeg begynner å putte ting i tabeller unødvendig og slikt, da krasjer det …

  Men installer Suns ODF-plugin i Word, så kan du lagre i et åpent format derfra, også: http://www.lassedahl.com/b/odfplugin_for_microsoft_office

  «Jeg kommer helt sikkert til å installere OO på Linux »

  Velger du for eksempel Ubuntu eller Kubuntu, slipper du det. Siste versjon ligger allerede ferdig installert, og den oppdateres og oppgraderes gjennom operativsystemets pakkebehandlingssystem.

  «du har ikke lyst å legge inn støtte for comments.com her da?»

  Ke?!

  Jeg har ingen anelse om hva det er for noe — kan du fortelle litt mer?

 12. Du kan da ikke gi OpenOffice skylden for at det ikke klarer å åpne proprietære formater produsert av Microsoft Word, Yngve. Kompatibiliteten OpenOffice har mot Word-formatet er basert på kvalifisert gjetning, også kalt «reverse engineering». Lukkede og proprietære binærformater vil selvfølgelig alltid fungere best i den applikasjonen som laget de. Alt annet blir bare en tilfeldig bonus, dersom man er heldig.

  Dette illustrerer viktigheten av å benytte et åpent format for lagring av informasjon, enten det er dokumenter, regneark, presentasjoner, film og musikk. Det gir deg frihet til å velge — både applikasjon og plattform — uten at du blir lovbryter samtidig.

  Selv bruker jeg NeoOffice (som er OpenOffice for Mac), og kompatibiliteten for dokumentutveksling på tvers av plattformer er langt bedre enn hva jeg har opplevd med Microsoft Office-formatene. Naturlig nok.

  Når det er sagt har OpenOffice / NeoOffice fortsatt et lite stykke vei å gå hva gjelder grensesnitt, brukervennlighet og til dels funksjonalitet. Det er ikke mye, men noe mangler. Eksempelvis hører ikke språk som «Lukk forhåndsvisninga» hjemme i en bokmålsinstallasjon. Dette er imidlertid kun småtterier i forhold til hva som egentlig er poenget her.

 13. Og jeg som akkurat har brukt én hel time av livet mitt til å installere en godt brukendes Vista på den bærbare for å slippe å knote mer med Ubuntu. Nå fungerer hele maskinen min i alle fall.

  Jeg slapp heldigvis å oppleve å måtte avinstallere programvare. Denne maskinen kom med en veldig ren installasjon av Vista, og det eneste jeg måtte installere var Thunderbird og Firefox. Ingen avinstallasjon altså.

  OO er også en ting jeg ikke helt liker «oppsynet» på, og jeg er i likhet med andre glad for at også denne ikke var installert. Da måtte jeg ha avinstallert pakken. Sånn som jeg må gjøre når jeg installerer Ubuntu. For der er den, ved en enkel installasjon «påtvunget».

  Det er godt å ha en maskin der alt fungerer som det skal. Jeg skulle ønske Ubuntu kunne gi meg dette, men proprietære drivere gjør det vanskelig/umulig og da er valget enkelt for meg. Jeg har lisensen på Vista for denne maskinen og etter som hverken lisensen eller maskinen har kostet meg noe så er den pr. dato minst like gratis som Ubuntu 🙂

 14. Å gi skyld for at det ikke fungerer som jeg ønsker blir nok feil ja, Martin. Men faktum er at dokumenter jeg laster ned fra for eksempel offentlige sider ikke vises som jeg ønsker. Et eksempel er når jeg fant en standardkontrakt for salg av rasekatter. Den var da lagret i .doc, som tross alt er de-facto standard, men var «umulig» å riktig i OpenOffice. Bare å ta en enkel utskrift av denne kontrakten skulle vise å være håpløst. Det endte med at jeg måtte finne frem laptopen hvor Office var installert for å få riktig resultat.

  http://co.mments.com er en side for å kunn efølge med på poster hvor man har lagt inn kommentarer. Jeg tror den bare trenger å få en unik id for hver kommentar for å fungere. Jeg regner med at denne bloggen er hjemmesnekret?

 15. Når det gjelder kjøp av datamaskin,pre installert windows. Leste en artikkel om en Italiener som gikk til sak mot butikken. Kunden vant frem! han fikk avslag, og tom maskin,
  Dere kjenner sikkert til Linux bios? fungerer det.
  Har brukt alle win prod. side 1990. Men så var det en kolega som skulle hjelpe meg med oppgradering til XP2! Jeg kjøpte kjøpte byggesett uten oprativsystem. Det gikk 3-4 md. Jeg følte noe skjedde maskinen. Og en dag i desember fikk jeg beskjed om at jeg kjørte et uekte oprativsys maskin. Ca. 1 md etter hadde jeg en oppetid på maskinen i 64 sek! Så jeg måtte igjen kjøpe nytt byggesett og innstalerte fedora 4. Nå kjører jeg f7. Det har funger helt fortreflig. Ingen sjekker av noen slag. Hos meg blir det aldri mer innstallert Win. De fant meg og ønsket de, har de lest og sjekket min maskin.

 16. Her ble det mye god, gammeldags religionskrig 🙂 Det setter jeg pris på! Bare et par kommentarer:

  «Når det er sagt har OpenOffice / NeoOffice fortsatt et lite stykke vei å gå hva gjelder grensesnitt, brukervennlighet og til dels funksjonalitet» Jeg mener likevel at OpenOffice treffer bedre enn Microsoft noen gang har gjort. Jeg mener, i Word ligger formatering av tegn under format | tegn, formatering av avsnitt ligger under format | avsnitt, formatering av stil ligger under format | stil, og formatvalgene for side? Jo, nettopp: Fil | utskriftsformat …

  Det nye grensesnittet til Office som kom i 2007 blir voldsomt bejublet. Jeg har ennå ikke skjønt hvorfor, men jeg tror det må være fordi MS har puttet så mye uvesentlig inn i tekstbehandleren at de ikke fant fram selv, engang 🙂

  «Det er godt å ha en maskin der alt fungerer som det skal. Jeg skulle ønske Ubuntu kunne gi meg dette, men proprietære drivere gjør det vanskelig/umulig og da er valget enkelt for meg.»

  Jeg tror du er uheldig med hardwarevalgene dine jeg, Kyrre, eller så har du en rekke spesielle behov jeg ikke har møtt. For hos meg har problemene alltid vært de motsatte. Men Windows blir selvfølgelig bedre på mange felt de, også. Kjekt at de fikk på plass støtte for SATA, for eksempel.

  Spiller forresten Vista DVD rett etter installasjon? Min kom med egen, tredjeparts DVD-kodek installert, så der gikk det greit. Men jeg satte en DVD i en nyinstallert XP SP2-maskin tidligere i dag, og der var det mørkt, i alle fall.

  «faktum er at dokumenter jeg laster ned fra for eksempel offentlige sider ikke vises som jeg ønsker» skrives det her. Det er faktisk grunn til å klage — all offentlig informasjon skal være tilgjengelig på åpne formater. Dersom du får et skjema som et worddokument, kan du bare returnere det, og si at enten sender de deg et skjema du kan lese (for eksempel som PDF), eller så regner du med at byggesøknaden er innvilget.

 17. «Spiller forresten Vista DVD rett etter installasjon? »

  … sjekke …

  1. Plugge inn DVDspilleren i den bærbare
  2. Sette inn en DVDfilm
  3. Se filmen

  Konklusjonen er «ja, i aller høyeste grad».

 18. Kyrre: du fikk vel Vista ferdig installert på maskinen? Da er det vel mulig at det allerede er installert «noe» som gjør DVD-avspilling mulig?

  Spørsmålet er vel om Vista spiller av etter en ren installasjon. Det gjør iallefall ikke XP, såvidt jeg har erfart.

 19. DVD-dekoder føl med enkelte versjonar av Vista. Home Premium og Ultimate om eg ikkje tar heilt feil. Dette fordi desse versjonane inneheld Windows Mediasenter, der DVD-avspeling er ein nøkkelfunksjon.

 20. Ahh, enda en fascinerende kuriositet med Vista: Alle de forvirrende versjonene.

  «Nei, denne funksjonaliteten får du nok kun ved å velge Windows Vista Home Ultimate Premium Super Duper De-luxe Edition og ikke Windows Vista Home Not-so-super Not-so-ultimate and less De-luxe Edition, som du har valgt.»

  Når det gjelder informasjon fra det offentlige, har du krav på informasjon i et åpent format. Jeg har kjeftet på kommunen min for at de publiserte Word-dokumenter på nettet. Om min kjeft var utslagsgivende vites ei, men nå publiserer de i hvert fall PDF.

  Ellers kan vi se frem til at både ODF og PDF blir foretrukne formater for dokumentlagring i Norge. Jeg har latt meg fortelle at FAD har besluttet å utelate Microsofts dokumentformater DOC, MSOOXML og OOXML.

  Når det gjelder OpenOffice / NeoOffice, er jeg helt enig i at funksjonaliteten er bra, men jeg savner det siste lille touch av hurtigtaster og korrekturlesing av oversettelsene.

  Når man skal bytte operativsystem er det samtidig viktig å forstå at man ikke bytter epler i epler. Hadde det vært tilfelle hadde litt av poenget forsvunnet. Bytter man ut Windows med eksempelvis Ubuntu eller Mac OS X, er det viktig å forstå at applikasjoner, funksjonalitet og hurtigtaster ikke er det samme som på Windows. Å bytte operativsystem er altså vel så mye et mentalt bytte. Da jeg byttet til Mac brukte jeg omtrent tre måneder på å tilpasse meg en annerledes tastaturlayout, nye applikasjoner, nye hurtigtaster og en helt annerledes måte å arbeide på. I begynnelsen var dette til tider svært frustrerende, men nå er det uaktuelt å bytte til noe annet.

 21. Største problemet er enkelt og greit at Windows er defacto standard. Det samme gjelder til en viss grad IE, av samme grunn. Så selv om IE ikke klarer vise en nettside riktig, fordi IE ikke følger standarder til punkt og prikke, gjør vi tilpasninger for å få det til likevel.

  Det er mye fint i teori, men i praksis er det ofte lettere å bare følge strømmen. Selv om alle i strømmen altså tar feil. 🙂

  Jeg er nesten konvertert til Linux. Skal legge inn Yellow Dog i helgen på PS3’en, så får vi se om jeg blir frelst.

 22. «Kyrre: du fikk vel Vista ferdig installert på maskinen?»

  Ja. Men den er reinstallert flere ganger da jeg har fått det for meg at Ubuntu kunne gjøre en god jobb 😉

  Jeg kan ikke se noen eksterne decodere på maskinen, men jeg har en Vista-versjon som egentlig ikke burde hatt det innebygd heller. Tror jeg i alle fall. Maskinen har Windows Vista Business og er nå «helt» ren bortsett fra Thunderbird, Firefox, AVAst og Gimp. Ingen av disse kommer med decodere for DVD (svjv).

  Jeg er, etter å ha lest litt, ganske usikker på hvorfor den spiller «rett fra boksen», men den gjør det, og da er jeg egentlig fornøyd. Ser dog ut som om at jeg ikke kan garantere at alle Vista-installasjoner spiller av DVD.

 23. «Ahh, enda en fascinerende kuriositet med Vista: Alle de forvirrende versjonene.»

  Og takk for det. På den måten gir Microsoft brukeren et valg. Etter som det kun er fire forskjellige versjoner [1] å forholde seg til så bør det ikke være så veldig vanskelig. I alle fall ikke i forhold til antall Linuxer [2] som er godt over hundre. De fleste Linux-versjonene har jo også ofte flere forskjellige utgaver, så i praksis vil nok tallet være enda høyere.

  Hvilket operativsystem som er best- eller dårligst er en diskusjon jeg ikke én gang gidder å gå inn i. De har alle styrker og svakheter, og det eneste jeg personlig kan forholde meg til er at Windows XP og Windows Vista er de eneste operativsystemene som har latt meg gjøre det jeg ønsker- når jeg ønsker det. OS X (frem til og- med Leopard) samt alle Linuxer har ikke klart å gi meg denne opplevelsen.

  Når det kommer til kompabilitet er jeg selvfølgelig enig i at blant annet dokumentformatene bør være åpne på alle måter.

  [1] http://www.microsoft.com/windows/products/windowsvista/editions/choose.mspx
  [2] http://www.linux.org/dist/list.html

 24. Det finnes kun én Linux! Men mange distribusjoner … 🙂

  Når det kommer til operativsystemvalg, har jeg i lang tid jobbet for å gjøre et eventuelt bytte så lett som mulig — og min Ubuntu-erfaring tyder vel på at jeg har truffet mål på mange måter.

  Jeg bruker for det meste OpenOffice.org og Firefox, som stort sett kjører på det aller meste. Mail leser jeg i Gmail på web, og Google sørger også for kalenderen min. Slik kunne jeg fortsette, men poenget er at operativsystemet mitt blir stadig mindre viktig i alle praktiske henseende, og da har jeg en eventyrlig valgfrihet.

 25. Din erfaring med Vista er ganske sammenfallende med min egen, Lasse. Den eneste forskjellen er at maskinene jeg har kjørt Vista på har vært dobbelt eller tredobbelt så godt utstyrt på alle måter som din, men allikevel har det gått så langt oppi gamperæva treigt at det har vært en lidelse på linje med å gnage av sine egne fingertupper å slite seg gjennom.

  Hvis jeg kan unngå det, vil Windows Vista aldri bli innstallert på en PC jeg har kontroll over. Jeg har imidlertid ikke lyst til å noen gang måtte betale for en enste Windows XP-lisens heller, så det kan jo sette meg i et lite dilemma. Jeg skulle selvfølgelig gjerne brukt Linux, da f.eks. Ubuntu har vist seg å være en svært brukervennlig og velfungerende distribusjon, men dessverre er det foreløpig svært vanskelig (i utgangspunktet umulig) å spille (de aller fleste) spill på Linux.

  At spillprodusenter ikke gidder å porte spillene sine til Linux (og ofte ikke engang til OSX) er den eneste grunnen til at jeg fortsatt må bruke Windows. Underskriftskampanjer som http://www.petitiononline.com/wowlin/petition.html kan kanskje en gang i evigheten hjelpe, men inntil videre er jeg og alle andre PC-spillentusiaster forbannet og fordømt til å bruke Windows. Grynt.

 26. Kompabilitet; enten det måtte være spill, drivere eller annen programvare; kommer nok i lange tider til å være Linux sin største «fiende». Hadde maskinvareprodusentene gitt ut drivere for Linux på lik linje med Windows så hadde i alle fall undertegnede byttet én gang for alle.

 27. Microsoft Windows, Office og Internet Explorer er tilnærmet de-facto-standarder innen deres områder. Akkurat dét hadde ikke vært et problem hvis ikke Microsoft hadde hatt et bevisst forhold til bruk av åpne standarder, eller standarder i det hele tatt. Dvs, de har et bevisst forhold til det, men det innebærer å låse brukerne til Microsofts proprietære formater. Jeg siterer en e-post med tittelen «Office rendering» fra Bill Gates til Bob Muglia, Jon DeVann og Steven Sinofsky i produktgruppen for Microsoft Office:

  «One thing we have got to change in our strategy — allowing Office documents to be rendered very well by other peoples browsers is one of the most destructive things we could do to the company. […] We have to stop putting any effort into this and make sure that Office documents very well depends on PROPRIETARY IE capabilities. […] Anything else is suicide for our platform. This is a case where Office has to avoid doing something to destroy Windows. […]I would be glad to explain at a greater length. […] Likewise this love of DAV in Office/Exchange is a huge problem. I would also like to make sure people understand this as well.»

  At beslutningstakere velger å benytte produkter fra et selskap med en slik holdning, forbauser meg.

  Jeg er for valgfrihet, at kunder og brukere skal få velge deres egen hverdag. Også innen IT. Denne valgfriheten må imidlertid være på brukernes premisser, ikke produsentens premisser, som i dette tilfellet. Jeg vet at brukerne ikke klarer å se forskjell på innholdet i de forskjellige Vista-versjonene, eller klarer å bestemme hvilken versjon de skal velge. Jeg kunne forstått poenget med versjonering dersom det eksempelvis var en versjon for bedriftsmarkedet og en for privatmarkedet, ettersom disse to gruppene har forskjellige behov.

  Når det gjelder Linux, finnes det kun én Linux-versjon, men flere distribusjoner. At det kan være vanskelig og forvirrende å velge en passende Linux-distribusjon har jeg ingen problemer med å forstå, men samtidig tror jeg at de som har kommet dit at de ønsker å prøve en Linux-distribusjon er såpass godt orienterte at de vet hvilken distribusjon de skal velge.

  Jeg finner det for øvrig som en interessant kuriositet at «Windows XP og Windows Vista er de eneste operativsystemene som har latt meg gjøre det jeg ønsker- når jeg ønsker det», når lisensen legger restriksjoner på nettopp dette. Det er jo et av de aller største ankepunktene mot proprietær programvare, at man ikke kan gjøre det man ønsker, slik man ønsker, når man ønsker og hvor man ønsker. NUUG har en glimrende folder [1] om fri programvare, som omhandler akkurat dette.

  [1] http://www.nuug.no/dokumenter/folder-friprogramvare.pdf

 28. lassedahl.com er en av de sidene jeg leser med størst interesse for å lære mer om data, ikke minst fordi jeg kan spørre Lasse mer om det etterpå (i matpausen på jobben kan man prate om gardiner med damene, om elgjakt og scooter med mennene, eller man kan plage Lasse med PC-relaterte spørsmål, når du innimellom er på DEN jobben…). Nå trer jeg inn i dette rommet for å drite meg ut, for jeg vil gjerne levere en hyldest til Bill Gates, Leif Norton og de andre. Jeg er en stødig databruker som ikke vet så mye om hva som i praksis skjer inni maskinen. Det betyr at jeg kjøper ny PC med preinstallert og tilpasset Windows, kanskje også Norton. Etterpå installerer jeg, eller laster ned og installerer, alle programmene som jeg har bruk for. Alt fungerer godt sammen. Jeg får til alt på første forsøk. Jeg er nesten aldri plaget med PC som ikke funker, det gir meg god livskvalitet og lite bortkastet tid. Jeg behøver ikke kunne masse rare ord og koder for å få en rik og velfungerende datahverdag. Alt dette takker jeg Bill Gates for. som leverer et altomfattende og velfungerende operativsystem for vanlige mennesker, og jeg takker også alle andre utviklere av essensiell programvare som først og fremst sørger for at det fungerer godt sammen med Windows. For tida har jeg stasjonær PC med Vista Premium (og bærbar med XP), og det går ikke treigt.

  På samme måte er jeg lykkelig bileier uten å være mekaniker. Bilen min er som alle moderne biler styrt av en datamaskin, som i tillegg til selve motorgangen styrer alt utstyret. Bileiere som er eksperter på mekanikk, syns sikkert det er dumt at man ikke lenger kan ta skrutrekkeren og justere forgasseren selv. Eller at den billige datachipen man kjøpte på Biltema for å få ut 10 hestekrefter mer, ikke fungerer godt sammen med alle de andre chip’ene i bilen som styrer et eller annet utstyr, slik at man i praksis blir henvist til fabrikantens egne løsninger. Men bilen funker helt tilfredsstillende, uten at jeg må bruke masse tid på det.

 29. Yalla: SP1 skal vel komme på nyåret, og hvis Microsoft fortsetter med samme tempo som med XP, kommer vel SP2 mot neste jul?

  Kristian: Hvis jeg skal være litt indiskret, vet jeg jo at du ikke forteller hele sannheten her. Din bærbare med XP gikk jo fullstendig full av virus kort tid etter at du tok den i bruk selv om du hadde antivirus på den — og bilen som fungerer tilfredsstillende, hadde vel et lite halvår på verksted, hvor den lokale mekanikeren skjønte lite av at den bare stoppet, jeg hadde nær sagt med blåskjerm?

  Så, ting fungerer nok ikke alltid etter intensjonene. Men jeg tror ikke det er noen i tråden her som ønsker å gjøre datahverdagen vanskeligere for dem som bare ønsker å kjøpe noe som virker. Problemet ligger heller på den ene siden i at det kun finnes et alternativ, og at det alternativet får stadig flere mangler, og på den andre siden at Microsoft bruker milliarder av dollar på å gjøre hverdagen vanskelig for den som ønsker å bruke noe annet enn deres produkt.

  For å fortsette bilallegorien, ville det vært som om Ford hadde hatt 95% av bilparken, konkurrert ut alle andre bensinstasjonkjeder enn FordOil og sørget for at bensinen hadde inneholdt et stoff som havarerte andre motorer enn Fords etter rimelig kort tid. For meg og de aller, aller fleste andre, ville ikke dette vært noe problem. Og hvis du ikke villle ha Ford? Vel, Ford ville vært defacto-standarden, så det ble vel ditt problem?

 30. «Jeg finner det for øvrig som en interessant kuriositet at «Windows XP og Windows Vista er de eneste operativsystemene som har latt meg gjøre det jeg ønsker- når jeg ønsker det», når lisensen legger restriksjoner på nettopp dette.»

  Og dette synes jeg blir litt «trangsynt» eller «snevert». Jeg kan ikke finne noe i lisensen på programvaren jeg bruker som tilsier at jeg gjør noe «ulovlig» når jeg bruker Windows-maskinen(e) min(e). At enkelte må omgå lisensen for å få gjort noe er noe de selv får stå for, og da har de valgt galt operativsystem eller feil programvare.

 31. Jeg sier bare en ting: Mac!!!
  Til spilling har vi en titan av en slepbar PC stående på kontoret som helt fint greier å få grafikken til Oblivion til å se ut som en HD film. Den har xp installert og med mindre mannen insisterer veldig hardt skal det aldri Vista inn på den. Til alt annet har man sin søte, lille, hvite mac. Så, da fikk vi litt østrogen inn i denne debatten også;)

 32. Jeg synes fremdeles DRM er en ufin sak, og jeg synes fremdeles Windows (i særlighet Vista) er for dyrt. At domenet sier at «Windows Vista is always the worst alternative» betyr kun at jeg tok feil når domenet ble opprettet.

  Jeg ser ikke én gang ironien i det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.