Music for a new dawn

Jeg begynner å bli gammel, og henger derfor ikke helt med i svingene lengre. For eksempel har det blitt sånn at jeg nå leser om de siste nett-trendene i VG før jeg får prøve dem ut selv. Men jeg vet at bloggen her har enda eldre lesere, enten i sjel eller i sinn, så jeg tar sjansen på å presentere gamle nyheter likevel, jeg.

Og «nyheten» i dag, er altså Spotify. Etter at Jarle Dahl Bergersen tilgodeså meg med en invitasjon til det gode selskap, har jeg kost meg skikkelig. Spotify er en online musikktjeneste. Det er gratis hvis du har en invitasjon og koster 99 kroner i måneden ellers. Du må laste ned en avspiller som finnes for Mac og Windows. Klienten er dessverre ikke for Linux foreløpig, men det fungerer helt strålende i Wine.

Klienten minner om en hvilken som helst musikkavspiller på en moderne datamaskin. Forskjellen på Spotify og alle de andre, er at Spotify ikke bryr seg om hvilken musikk du allerede har liggende på harddisken. Den har musikken selv!

Musikken du ønsker å lytte til, streames ned fra nettet. Og Spotify har avtaler med alle de selskapene de spiller musikk fra, så det er fullstendig lovlig, og også helt moralsk forsvarlig. Det holder med en vanlig Internettlinje (jeg tror kravet er 256K), og så har du tilgang til et musikkbibliotek som er temmelig fantastisk. Jeg kan ikke si at jeg ikke har funnet hull i samlingen deres, men jeg velger å fokusere på det de kan levere, fremfor det motsatte. Og jeg har hørt at folk har levert over 80% ønskelåter på fester med Spotify!

Det første spørsmålet til mange som får høre om Spotify, er «Jamen, kan du laste ned sanger, da?». Det fins flere svar på det; «Jo, det går an å ta opp sangene du spiller på PC-en din, uansett hvor de kommer fra», er et, «Du kan kjøpe sanger gjennom Spotify» er et annet. Men det viktige svaret er: «Hvorfor i all verden skulle du gjøre det?».

Spotify gir deg jo all de musikken du ønsker deg så lenge du er på nett. Og med den utviklingen vi ser nå, så er vi alle på nett stort sett hele tiden. Tiden hvor musikk var en fysisk dings du puttet i en avspiller som sto på stua, er så definitivt forbi, og Spotify er på mange måter bildet på det. Musikk finnes på nettet, og vi kan nyte den. Om den er beskyttet med DRM eller ikke, er veldig irrelevant så lenge vi bare betaler for å lytte, og ikke for å eie. Artistene får pengene sine, enten gjennom kjøp av lisenser eller reklameinntektene. Og jeg kan ikke forstå annet enn at dette må være en gudegitt kanal for alle nye band som ønsker å etablere seg.

Spotify er nok et veldig godt bilde på den nye måten å distribuere musikk på. Sånn som det er nå, vil jeg gladelig betale dem en hundrings i måneden dersom gratistilbudet opphører. Og det sier egentlig ganske mye, dersom vi ser Spotify i perspektiv …

9 tanker om “Music for a new dawn

 1. Jeg fikk hos Stian i dag, og kan nå kose meg med musikk på jobb uten å måtte snike med meg mp3-disker og cd-er.

  Dette er framtidens musikkdistribusjon.

  Har ikke helt fått scrobblinga til last.fm til å funke enda, til tross for installasjon av Scrobblify.

 2. Du trenger ikke invitasjon til å bruke denne tjenesten.

  Alt du trenger å gjøre er følgene:
  -Åpne nettleseren din og skriv inn: http://www.daveproxy.co.uk/«.
  -Under enter URL, skriv inn spotify.com og trykk «go».
  -Pass på at det er en hake foran «Remove Scripts» helt øverst, og trykk go en gang til.
  – Trykk så på «get started» midt i vinduet på siden.
  -Fyll ut med eget info, MEN VELG ENGLAND som bosted, og bruk dette postnummeret: SW1A 2AB.

  Hvis du gjør alt dette korrekt skal det gå helt fint uten invitasjon!

 3. Her må jeg kanskje legge til at siste kommentar fra Monica ble lagt inn før kommentaren fra signaturen «hjelperen» ble godkjent av moderator — det er derfor det ser ut som «God dag mann» «Økseskaft».

  Ellers har jeg prøvd den «lure-løsningen» som skisseres, men jeg fikk det ikke til å virke. YMMV.

 4. Jeg synes faktisk Spotify var så briljant at jeg begynte å betale for Premium selv før de begynte med annonser på gratisversjonen, bare for å understreke at dette er noe jeg gladelig betaler for.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.