Ny PC til konemor

Ellen har slitt litt med maskinen sin. Det er en PC uten skikkelig skjermkort, ingen AGP-port, skikkelig dårlig on-board grafikk og et PCI skjermkort som lager heng i maskinen hver gang hun prøver seg på noe litt avansert. Det var på tide med noe nytt!

Men dette er ikke «lommen-full-av-penger»-avdelingens beste tid på året, så det måtte bli en brukandes maskin til en billig penge. Ut på Komplett-shopping! Her er det jeg valgte:

Hardisk, DVD og diskettstasjon hadde jeg liggende, så det over regnet jeg med var alt jeg trengte.

Pakken ankom etter en liten uke, og ASUS fornekter seg ikke på førsteinntrykk. Kassen var liten, pen og virket godt gjennomtenkt. Alt av kabler var med, og bortsett fra sATA-kabelen var alle terminerte til hovedkortet også. Sikkert til god hjelp for mange. Jeg skulle bare ha IDE-disker inn, så for meg var det helt greit.

Ikke no’ problem å få inn de forskjellige stasjonene. Jeg tok meg stadig i å berømme ASUS i bakhodet, de lager rett og slett veldig greie kabinetter! Minnebrikkene smetter på plass, og så kommer det til prosessoren. Socket 754 er noe jeg aldri har vært borti før, og jeg er litt nervøs – men det viser seg å være velsignet enkelt å montere. Alt smetter på plass uten bruk av makt, og jeg er kjempefornøyd.

Men så skrur jeg på strømmen …

Inni kabinettet Det første som slår meg, er at den støyer omtrent som en middels støvsuger. Jeg mistenker strømforsyningen med det samme, etter som jeg har vært ut for skrekkelige dårlige stømforsyninger i barebonessystemer før, men den friskmeldes raskt. Et sammenrullet papir foran øret avslører at det er den 80-millimeters kabinettviften som støyer noe infernalsk. Jeg er imidlertid slettes ikke sikker på at den er nødvendig, så den kan kobles ut. Den er også lett å bytte ut.

Det neste som slår meg, er imidlertid litt verre – BIOSen kjenner ikke igjen prosessoren. Det viser seg at Komplett har anbefalt og solgt meg en prosessor som er nyere enn det maskinen kjenner til. Temmelig irriterende – og det medfører en hel del problemer. Men takket være Multicom, løser alt seg til slutt, og jeg kan begynne installasjonen.

Jeg har en Windows 2000-lisens som kommer på plass på denne maskinen. Det aller meste kjennes igjen av Windows, det eneste som det blir feil med er lyd- og skjermkortdrivere som jeg finner på ASUS’ sider – og da glir de på plass. Skjermkortdriveren fra ASUS er imidlertid ikke mye å skryte av, så jeg finner en bedre driver for SiS 760GX Mirage2 Graphics på SiS’ sider før jeg er helt fornøyd.

Viften som bråka, var det bare å koble ut. Faktisk gikk maskinen til og med uten prosessorvifte! Da jeg satte den til å styre hastigheten på denne selv, stoppet faktisk hele viften. Det syntes jeg var litt skummelt, så den funksjonen deaktiverte jeg, selv om prosessoren lå under 40 grader. Et annet problem er at diskettstasjonen ikke fungerer. Lampa lyser konstant. I gamle dager var det et sikkert bevis på at kabelen var plassert feil vei, men på denne maskinen og stasjonen går det ikke an å gjøre dette – så det spørs om diskettstasjonen er gåen. Uansett, Ellen har ikke klaget ennå, det er slettes ikke sikkert hun trenger noen diskettstasjon.

Totalt sett er jeg fornøyd med maskinen. Den virker stabil og god, og er et røverkjøp. Det som jeg derimot ikke er fornøyd med, er prosessorrotet som jeg har nevnt tidligere, men hvis du kan få denne maskinen levert og testet med prosessor på plass, kan jeg virkelig anbefale den.

3 tanker om “Ny PC til konemor

 1. Gratulerer. Ettersom det pågår en liten diskusjon på http://www.bekkelund.net ang. Ubuntu og slikt, hadde det vært artig å høre om du tenker Windows eller Linux – og i tilfelle hvilken distro.
  Det forekommer meg – jeg kan ta feil – at du er en person som kanskje kan tenkes å bruke Linux og sånt.

 2. Som jeg skriver, er det Windows 2000¹ på denne. Det er et rimelig greit operativsystem med tanke på ytelse og sikkerhet. Slik jeg ser det, er det det eneste operativsystemet Microsoft har vært skikkelig heldig med.

  Men etter som tiden går fra Windows 2000, blir det mest sannsynlig også Ubuntu² på PCene her i huset også, ja. Det er i alle fall den Linuxen jeg er mest glad i.

  Men FreeBSD³ har også mange stjerner i mitt hode, så det er et helt klart alternativ. Jeg kjører FreeBSD på servere som oppfører seg helt eksemplarisk, men det er lenge siden jeg har kjørt det med X, så jeg er litt usikker.

  Uansett, når det store skiftet skjer, skal jeg nok huske å si i fra.

  ¹ http://www.microsoft.com/windows2000/
  ² http://www.ubuntu.com/
  ³ http://www.freebsd.org/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.