PDF som presentasjonsverktøy

Jeg har tidligere skrevet om OpenOffice.orgs forbedrede PDF-eksport. Litt eksperimentering med denne, samt en liten happening i dag, gjorde at jeg også fant noe fornuftig å bruke fullskjermmodus til.

«Happeningen» var den før nevnte presentasjonen av Vista. Der var det jo de sedvanlige powerpoint-lysbildene (jeg regner i alle fall med at det var Powerpoint, etter som det var en Vista- og Office2007-presentasjon). Etter hvert har folk gått lei av alle animasjonseffektene man kan lage med slike program, og lysbildene er omtrent like bevegelige som lysarkene vi brukte i analoge tider. Uten at det nødvendigvis er så dumt.

Men tanken som slo meg var omtrent som følger: «Hvorfor i alle dager trenger vi Powerpoint- eller Impress-filer med egne visningsprogrammer for å gjøre noe så enkelt som å vise lysbilder i fullskjerm?», og svaret på mitt retoriske tankespinn er naturligvis at «Det trenger vi ikke!». Lag en presentasjon i OpenOffice.orgs Impress, velg «Lagre som PDF» og i dialogboksen for PDF-alternativ velger du «Bruk overgangseffekter» i «General» og «Open in full screen mode» under «User Interface».

Hvis du vil se et eksempel, så last ned min presentasjonstest.pdf på fire slides herfra (270kB). Den vil gjerne åpnes i nettleservinduet hvis du bare klikker på den, mens du kan lagre den på disk og åpne presentasjonen for å se om det fungerer i fullskjerm. Hvis du tester den og opplever noen problemer på ditt system, så legg gjerne igjen en kommentar med hva det var som ikke fungerte.

6 tanker om “PDF som presentasjonsverktøy

  1. Jeg fikk ikke opp noen overgangseffekter i Preview på OS X, men så skal det sies at Preview hverken er et spesielt bra bilde- eller .pdf-visningsprogram.

  2. Takk for supert tips. Dette skal jeg bruke i jobbsammenheng. Kjekt å ikke være avhengig av at Powerpoint eller OpenOffice er installert for å kjøre en presentasjon. Jeg testa med en ppt-fil jeg hadde som skal brukes i morgen. I mitt tilfelle blei både odp-fila og pdf-fila litt større enn ppt-fila.

  3. Dette var virkelig et godt tips, det må jeg huske!
    Jeg fikk heller ingen effekter i preview på Ubuntu, men det har du vel kanskje gjetta.

    Men hvordan kan det egentlig ha seg at Torbjørns pdf-fil ble større enn ppt-filen når din pdf-fil ble så utrolig mye mindre enn ppt-filen?

  4. Hvorfor PDF-filer av og til gir bedre kompresjon enn ppt-filer, regner jeg med kan komme av en rekke faktorer. Bruk av grafikk vil jo spille veldig stor rolle, for eksempel. Dessuten vil nok forskjellige versjoner av Office være veldig forskjellige her – Office 2000 laget for eksempel mye mindre filer enn forgjengeren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.