Plassutnyttelse i kjellerrom

Her er et bilde av et hjørne i kjelleren vår. Dessverre bare et mobilbilde med motlys, men det viser altså hvor enkelt man kan plassere en dedikert server i et hus som egentlig ikke har plass til det.

Serveren har jeg skrevet om før, den står altså i en krok i kjelleren med en drøy terabyte lagringsplass, raid og nattlig backup. Den brukes, som du sikkert skjønte, mest som lagringsplass. I tillegg gjør den noen enkle jobber i hjemmenettet, som mediaserver for PS3, DHCP- og DNS-server.

Og så er det alltid morsomt å ha en server, da!

Problemet var i utgangspunktet plass. Men det var den gangen vi hadde en 19-tommers CRT-monitor stående ved siden av den. Jeg vet ikke om du husker dem? De var store. Da vi fikk en «ledig» 17-tommers Samsung LCD-skjerm, ble ting litt mer plasseringsvennlig. Men fremdeles var server«rommet» preget av bruskasser og balanse. Du spør deg kanskje hvorfor jeg absolutt må ha en skjerm der, det meste av serveradministrasjon kan jo skje via fjernstyring, og det er helt riktig. Men siden dette er en server som det utføres en del prøving og feiling på, har det hendt fra tid til annen at den ikke har noen nettverkstilknytning. Og da er det vanskelig å fjernstyre.

Det viktigste med serveren min, utover jobben den gjør, er at den ikke tar stor plass. Dette er tross alt et hjem, og vi har ikke tatt oss råd til noe dedikert teknisk rom. Den endelige løsningen måtte derfor være både funksjonell og plasseringsvennlig.

Jeg endte opp med en «hobbyplate» på 30×120 cm og noen hylleknekter. Jeg borret noen hull i platen til kabelgjennomføring, og skrudde den opp på veggen i «ståhøyde». Så slipper jeg å tenke på plass til noen stol. Serveren står under hylla, og skjermen er skrudd opp på veggen med det billigste VESA-festet jeg fant på Komplett.

På bildet ser du dette. Du ser også tastatur, mus og backupdiskene på hylla, og serveren under. I forkant av serveren, noe som ikke vises så godt på bildet, står det en UPS, som ble innkjøpt etter at sikringen gikk for andre gang mens vi var på ferie. UPSen sørger for at serveren skrur seg av pent og rolig dersom strømmen skulle forsvinne igjen.

Ingenting «stikker utenfor» hylla. Her har jeg altså et komplett «serverrom» på under en halv kvadratmeter gulvplass. Enkelt og greit! Så selv om du ikke kan kjøpe deg rackskap eller føler for å bygge på huset, skal du ikke se bort fra at du kan få deg en skikkelig server i hjemmenettet ditt!

3 tanker om “Plassutnyttelse i kjellerrom

  1. Stilig! Ettersom jeg nå bor i leilighet mottar jeg alle slike tips med stor takk, da serveren for tiden ikke har noe fast hjem, men står avslått på hjemmekontoret. Litt lei seg, er den.

  2. Det hender at boksen min ikke vil koble seg på nett etter en omstart. Det har jeg sett meg så lei på nå at jeg går for din løsning. Fra før står boksen på ei slik hylle, men høyere opp. Nå flytter jeg den ned i ståhøyde og kjøper en brukt skjerm for en slikk og ingenting på finn.no.

    Hvilken UPS bruker du?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.