Prosessorproblemer

Prosessor fra helvete Det skal ikke alltid være enkelt, har jeg fått erfare de siste dagene. Å overraske noen, altså.

Konemor har en PC som sliter litt for tiden. Det er noe hardwareproblemer som jeg ikke finner noen løsning på, og jeg har vel mer eller mindre gitt opp. Så jeg ville gjerne overraske henne med en ny PC! Dette er imidlertid en ikke så helt enkel sak når budsjettet ikke en gang har rom for en Dell-PC.

Men hos Komplett fant jeg løsningen. I alle fall trodde jeg det: et Asus Vintage-AE1 til under tusenlappen! Jeg trengte bare minne og prosessor i tillegg siden jeg har resten av det som skal til.

Komplett lister jo opp en rekke kompatibelt utstyr, så jeg valgte minne og prosessor fra den listen. «Stor var min forundring», som de bruker å si, da jeg skrudde sammen det lenge etterlengtede systemet og fant ut at maskinen ikke kjente igjen prosessoren! Det første som slo meg var at noe måtte være feil, men etter litt nettleting fant jeg denne oversikten over prosessorer og BIOSversjoner hos Asus som tyder på at det ligger noe her – hvis prosessoren er «Rev E3», er det visst ikke sikkert at den støttes. Jeg må oppgradere BIOS til siste betaversjon. Det er bare ett problem: Jeg kan jo ikke oppgradere BIOS uten prosessor i maskina!

Så, jeg ringer selvfølgelig til Komplett, som forsåvidt forstår mitt problem, uten helt å dele mitt syn – som altså er at de er de som har laget dette problemet med å selge inkompatibel maskinvare som kompatibel. Det beste de kan tilby meg, er at jeg sender inn maskinen slik at de kan oppgradere BIOS hos seg. Jeg ser for meg en lang og slitsom ventetid, og takker pent foreløpig nei til tilbudet. Det må da finnes enklere måter å gjøre dette på.

Jeg leter litt rundt i nærmiljøet, og finner etter veldig mange nyttesløse forespørsler ut at min veldig serviceinnstilte Euronics-butikk har en «gammel» AMD Sempron på lager. Oh lykke! Jeg henter ut den, og tar den med hjem. Men jeg blir litt skeptisk da jeg ser at det ikke er noen særlig forskjell mellom den «nye» fra Komplett og den «gamle» fra Euronics, så før jeg spretter kartongen på den nye, må jeg finne ut hvordan man avleser en AMD Semprons revisjonsnummer. Det finner jeg på denne siden: AMD Sempron identification. Den forteller at de to siste bokstavene avslører revisjonsnummer: D, AX, BA, BO og BX. Hovedkortet støtter altså ikke noe etter BA, mens prosessorene jeg sitter med begge er BX. Stor irritasjon. Skal ikke bebreide Euronics for det, da – hadde jeg visst hva jeg skulle ha, hadde de jo ikke sendt med meg feil prosessor. Men den leverte jeg bare tilbake igjen uåpnet, så det var ikke noe problem.

Men, lykke! Hos PS data finner jeg ymse AMD Sempron prosessorer. Her har de både «AMD CPU Sempron 2800+ SDA2800BABOX» og «AMD CPU Sempron 2800+ SDA2800BXBOX». «BOX» betyr her at den er pakket i en pen eske med kjølevifte og det hele (i motsetning til «bulk»), så bokstavene som teller her, er «BA» og «BX». PS data har åpenbart den gamle, gode prosessoren jeg trenger. Jeg bestiller sporenstreks, merker til og med bestillingen med at det er veldig viktig at jeg får nettopp BA og ikke BX, og sender i vei. Komplett-prosessoren går i retur på angrefristen. Jeg får ordrebekreftelse som bekrefter at det er en «AMD CPU Sempron 2800+ SDA2800BABOX» på vei til meg, det går en liten uke, og i dag kan jeg hente den på postkontoret.

Blir jeg overrasket når jeg åpner pakken og finner den gamle kjenningen «AMD CPU Sempron 2800+ SDA2800BXBOX» i pakken? Ikke egentlig. Blir jeg litt sint? Kan ikke nekte for det. En butikk greier å anbefale meg inkompatible produkter, den andre greier å sende meg et annet produkt enn det jeg bestilte. Lever dere virkelig av tilfredse kunder?

Jeg fikk snakket med en supportmann til PS data i ettermiddag. Han var i det minste forståelsfull, og beklaget at de hadde pakket feil. Jeg skal ringe tilbake i morgen når lagerpersonalet er til stede, så skal han prøve å finne ut om de har noen SDA2800BA liggende. Men siden de nå er fjernet fra prislisten, har jeg mine store tvil.

Så hvis noen trenger en «AMD CPU Sempron 2800+ SDA2800BXBOX» prosessor eller et «Asus Vintage-AE1» barebone kabinett uten prosessor men med 1 GB minne i et par matchende brikker, så send meg et tilbud, slik at jeg kan begynne å spare til en Dell-PC til Konemor. Og etter det, er jeg ferdig med å være snill – det blir for mye slit.

3 tanker om “Prosessorproblemer

  1. Det er jo en mulighet å undersøke om Komplett kan sende deg en ny oppdatert BIOS brikke. Jeg klarte for 4-5 år siden å ødelegge BIOS under oppgradering. Da fikk jeg Komplett (nå datakjeden) til å bestille en ny BIOS brikke til meg som jeg selv bare erstattet med den som satt på hovedkortet. Byttet gikk smertefritt og alt fungerte topp etterpå. Tror det fremdeles skal gå ann å bytte BIOS brikke på hovedkort rimelig enkelt.

  2. Jepp, men jeg synes slikt er noe butikkene skal foreslå, jeg. Jeg er litt skuffet over disse to nettbutikkene denne gangen – jeg sitter litt igjen med en følelse av at det er min feil at jeg får andre varer enn de jeg bestiller hele tiden.

    Men nå ser det ut som om ting kanskje løser seg – mer om det senere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.