Sic transit gloria …

Så er det bestemt! Pluto, den kuleste og fjerneste planeten i solsystemet er ikke det lenger.

The International Astronomical Union har i dag degradert den til en dvergplanet. Noen fryder seg, mens jeg synes det er litt trist. Nøyaktig hvorfor skal jeg ikke prøve å svare på, altså – men jeg synes det er litt trist.

Jeg synes vi skulle latt den få bli.

9 tanker om “Sic transit gloria …

 1. «I have a slight tear in my eye today, yes; but at the end of the day we have to describe the Solar System as it really is, not as we would like it to be,» said Professor Iwan Williams

  Trist, kanskje. Men veldig, veldig sant.

 2. Eirik: Det er litt vanskelig å peke på, men det kan være noe med at det er det kanskje mest eksotiske himmellegemet for oss ikke-astronomer – og at det er ytterst.

  Klart, nå er jo Neptun ytterst, men det blir liksom litt som å vinne Tour de France noen uker etter målpassering fordi han som kom først avla positiv dopingprøve.

  Anders gråt i går kveld. Men det ble litt lettere for ham da jeg fortalte ham at nå var ikke Pluto lenger en bitte liten planet, men en kjempeschwær asteroide!

  Og Martin: Blir folk mindre sultne og mer fredelige om vi gir bæng i Plutos skjebne?

 3. Godt du ser ironien Eirik. Jeg har forresten aldri vært spesielt opptatt av å verken fremstå eller bli oppfattet som seriøs. Det er nok av overfladiske petimeter der ute som i forsøker å fremstå bedre enn de er, så jeg ser ingen grunn til å bli en av de, spesielt ikke ved å forsøke å bruke webloggen min til det. Jeg vektlegger heller å være den jeg er, på godt og vondt, i stedet for å forplikte meg til å mene noe om fiskekvoter, militærbudsjetter eller andre ting jeg ikke har forutsetning for å mene noe om. Som blant annet Pluto.

  Nei, jeg tror ikke det, Lasse. Det var kun ironisering over hvor banale «problemer» vi mennesker velger å legge oss opp i. Jeg har selvsagt mine ticks, men det var ikke poenget. Denne gangen.

 4. Lasse: poenget med ungene skjønner jeg godt, og jeg tipper lærere får langt mer jobb med dette enn lærebokforfattere. Men vi får prøve å snu dette til noe positivt. Pluto er jo ikke borte, den er isteden blitt den fremste representanten for en hel hurv med store, mystiske iskloder i Solsystemets ytterkant. Det at klodene er noe annet enn planeter er i seg selv et spenningsmoment som jeg har tenkt å bruke neste gang jeg skriver om det. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.