Jakten på den stille PC’en

Jeg hører til blant dem som synes det er litt morro å bygge PC selv. Det er dessuten en grei måte å kunne bygge opp en maskin på over tid, og det gir meg kontroll over komponentene som havner i den. Det siste er ikke så viktig fordi jeg er avhengig av det og det merket eller slik og sånn ytelse, men fordi jeg vil ha en PC som ikke bråker!

Det er ikke mye jeg kan om dette med støydemping hvis vi holder meg opp mot de ekstreme, men noe har jeg da fått med meg:

 • Motorer bråker
 • Raske motorer bråker mest
 • Lyd er – og skapes av – vibrasjoner

Motorer, ja. Det finner vi i to ting i en PC: Vifter og harddisker. Det første punktet er da å minimere antall vifter. Min PC har to: én i strømforsyninga og en på prosessoren. Prosessorvifta er en liten juvel jeg har skrevet om tidligere: GlacialTech Igloo Silent Breeze II. Stille og rolig, og billig. Og den kjøler min AMD Athlon XP 2200+ helt glitrende.

Den andre viften vi gjerne får problemer med, ligger i strømforsyninga. En PC skal ha noen watt, og transformasjonen fra lysnett til PC’ens 5 og 12 volt eller hva det var, lager varme. Noen som har løst det på en smågenial måte, er Aopen, som leverer noen strømforsyninger hvor praktisk talt hele den største veggen er en vifte. Den er kjempestor – og kan derfor flytte mye luft selv om den går veldig sakte. Denne geniale strømforsyningen kjøpte jeg i et kabinett som heter Aopen H500a. God plass har det, også.

Dette kabinettet kledde jeg forøvrig med støydempende matter fra Spire, noe som jeg mener dempet harddisk- og CD-støyen en del.

Flere vifter har jeg ikke i maskinen. Grafikkortet er et Gainward GeForce FX5200 128MB DDR AGP8X, greit nok for meg som ikke spiller så mye – og altså vifteløst. Hovedkortet, Asus A7N8X-X, greier seg også uten kjøling. Og siden jeg ramser opp alt jeg har, så har jeg to minnebrikker som heller ikke bidrar mye til varmen: Corsair XMS3200C2 (disse er kanskje mitt beste kjøp noen sinne – de fikk maskinen til å slutte å krasje …).

Så kommer vi til de andre motorene som vanligvis fører til en del støyproblemer: Harddisken eller -ene. Jeg har to. Men de høres nesten ikke. Her valgte jeg trygge, velkjente støydrepere: Seagate Barracuda. Billige og veldig støysvake. Kanskje litt trege, Samsung SpinPoint var vudert som et alternativ, men Seagatene har en vakker historikk her hos meg – de har vært feilfrie.

Men jeg har som nevnt to harddisker, og det er ikke til å unngå at jeg hører dem. Derfor fant jeg på noe lurt siste gang jeg bestillte noe fra Komplett: Zalman Heatpipe Hardisk Cooler. Dette er en harddiskkjøler. Den er selvfølgelig vifteløs. Og så henger den i tillegg harddisken opp i gummipakninger! Genialt! Den brukes enten i en ledig 5 1/4” brønn, eller så kan du borre hull til den i bunnen av kabinettet. Og den fjerner det som måtte være av brumming fra harddisken, samt at den reduserte den lille knatringen som kom fra Seagaten til det praktisk talt umerkelige.

Så nå er jeg omtrent der jeg vil være. Et år eller to med forskning, prøving og feiling har gitt meg en praktisk talt stille PC. Det eneste problemet, er at nå er den jo utdatert! Hvordan i all verden skal jeg greie å få en like stille PC med 64 bits prosessorer, Serial ATA disker og phandens oldemor?! Kan ikke utviklingen bare stoppe akkurat nå?

Jeg tror i alle fall at jeg velger å stoppe en stund, og bare nyte stillheten …

7 tanker om “Jakten på den stille PC’en

 1. Phandens oldemor, ja. Oppgraderte mitt system for noen måneder siden og det kan høres – først og fremst grunnet harddiskene. Så det valget angrer jeg på. Har de Zalmangreiene – og de funker – men ikke godt nok. Prosjekt støyløs PC har pågått i cirka tre måneder her i gården og jeg regner med at det vil pågå en stund til…

 2. Western Digital Raptor x 2. Kjapt som bare det, men bråker. Har et par andre WD disker i annen maskin og må si at de generelt støyer mye. Maxtor og Seagate Barracuda er en drøm i forhold.

 3. He, jeg er så vant med støy fra pcene mine at jeg tror det er noe galt med dem om det blir stille. Den bærbare bråker dog ikke så mye.

 4. Jeg skal innrømme at det har hent et par ganger etter siste oppussing at jeg har trykket inn power-knappen for å starte PC’en – når den har vært på. Men nå har jeg vent meg til å se etter om det lyser i opwerlampa.

  Når det gjelder bærbare, er en av hovedgrunnene til at jeg fremdeles bruker den gode, gamle 1.13Ghz celeronmaskinen¹ det at den er fullstendig lydløs. Det er spesielt viktig på en bærbar, synes jeg.

  ¹ http://www.lassedahl.com/b/20020814_1

 5. Akkurat nå er den bærbare trøsten her i huset. Litt knattring fra disken av og til, men ellers lydløs. Men batteritiden er dårlig – men det gjør ikke så mye. Den forflytter seg en del, men er for det meste nær et strømuttak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.