Tips til røykere

© FreeFoto.comI Vegars blogg ble det kommentert et gammelt innlegg om alternative røykeadvarsler, og i den forbindelse nevnte Vegard at det kan være vanskelig å slutte å røyke. Det kan det selvfølgelig være, men det er slett ikke umulig. I og med at selv jeg med såpass lite selvdisiplin som jeg utviser, greide det, kommenterte jeg tråden med min helt egenutviklede sjutrinnsplan for å slutte og røyke, og siden formålet er godt, poster jeg den gjerne her, også:

 1. Bestem deg. Ikke vent på at “noe” skal ta avgjørelsen for deg, det er du som bestemmer over ditt liv. Det var du som bestemte deg for å begynne, og det må være du som bestemmer deg for å slutte.
 2. Trapp ned, prøv å kutte ut de «faste røykene» — den etter maten, den første når du er ute og drikker og så videre. Erstatt gjerne denne med noe annet, kanskje en liten tur på treningsstudio, en rask sykkeltur eller noe sånt. Lag mentale notat over grunner til å slutte, og fordeler med å være røykfri.
 3. Finn en dato. Når denne kommer, kaster du alt av utstyr og bestemmer deg for at nå er du røykfri!
 4. Vær oppmerksom på alle nye situasjoner etter at du har sluttet. For eksempel første gang du er på besøk til røykende venner, første gang du er på byen, første ferietur, første konsert … Det er i slike situasjoner man pleier å sprekke.
 5. Når du kjenner stor trang, så gå ut i frisk luft, og trekk pusten så dypt du greier. Kjenn at lungene fylles av oksygen, og spør deg selv om du egentlig vil bytte ut denne med nikotin.
 6. Be om forståelse fra alle røykende venner, og søk støtte hos de ikkerøykende, spesielt andre eksrøykere. Hold deg unna de stedene hvor det røykes mest de første par månedene.
 7. Kjøp deg en pakke nikotintyggis før punkt 3. Les bruksanvisningen nøye, men ikke begynn å bruke av den. Spar den heller — slik at hvis du sprekker, kan du heller sprekke med en tyggis enn en sigarett.

Jeg kjenner mange som angrer på at de begynte å røyke, men jeg har ennå til gode å møte noen som angrer på at de sluttet. Lykke til!

13 tanker om “Tips til røykere

 1. Jeg må nok innrømme at jeg ikke tror det er det største problemet for meg personlig å slutte, da jeg bare røyker ca én om dagen for tiden, og av og til ingen, men temmelig mange hvis jeg i tillegg drikker alkohol.

  ..i dette tilfellet var det mer den voksne mannen i meg som hoppet frem og formante «unge jente, dette er da ikke bra for deg! slutt med det!»

 2. Gode tips. Som røyker sliter jeg med motivasjonen. Jeg har selvsagt veldig lyst til å bli røykfri, men jeg har ikke lyst på det mentale stresset det er å slutte.

  Jeg har med hell prøvd Syban som er tabletter som egentlig var ment som antidepresiva. Derimot fant man under testing ut at det hadde en gunstig effekt på røykesuget, og har derfor blitt brukt i den sammenhengen. Jeg hadde sannsynligvis vært røykfri nå hvis det ikke var for ganske grusomme bivirkninger av tablettene. De var voldsomt effektive mot røykesug.

  Jeg tror vel at nøkkelen til suksess ligger i punkt 1. Man må bestemme seg. Men det i seg selv er ikke alltid så lett.

  Jeg skal i allefall bli røykfri. Spørsmålet er bare når. 🙂

  Hilsen en som har sluttet mange ganger allerede.

 3. Vegard: Ad «unge jente, dette er da ikke bra for deg! slutt med det!» Det kan også sies på en annen måte:

  «Gjør som jeg sier – ikke som jeg gjør …»

  🙂

 4. Lasse, du har fullstendig rett i akkurat det der, og jeg er smertelig klar over det 🙂

  Forøvrig er en av de beste tipsene mine for å slutte eller kutte ned, det å fokusere på det negative med å være avhengig av noe. Ikke bare de åpenbare helsekonsekvensene ikke-røykere av en eller annen grunn tror vi ikke vet om.

  Dette ble veldig tydelig for meg da det ble forbudt å røyke på uteplasser. Jeg kunne sitte i en interessant diskusjon, hyggelig lag, eller tilsvarende, og med jevne mellomrom ble jeg ukonsentrert og måtte gå ut å røyke. Eller man sitter på fly og er irritert for at man har lyst på røyk. Eller kino.

  Med andre ord er det en avhengighet i seg selv som styrer hvordan du har det i gitte situasjoner, om du vil eller ikke, og det er noe man kan bli temmelig irritert på.

 5. Ja, ja. Her sitter jeg og brenner meg på fingrene idet jeg røyker tobakkspakkens siste «rullings» så alt for kort, for jeg har enda ikke bestemt meg for om jeg skal utsette å kjøpe en ny pakke tobakk til i morgen, eller om jeg kanskje skulle prøvd å stumpe røyken for godt — for bare tanken på å måtte være røykfri gjør meg røyksugen, og det mens jeg enda sitter å røyker. Hvorfor føler jeg det slik? Det er fordi tobakken koster mer enn jeg egentlig har råd til, og fordi jeg som røyker, i Norge, føler meg mobbet til å slutte. Forøvrig, ikke minn meg på at det er usunt å røyke, det er noe enhver nordmann vet utmerket godt. Det er veldig mye annet som er usunt også, for meg så er det sunneste det å ha en god mental helse. Det er godt mulig jeg kommer til å prøve å stumpe røyken for godt allerede i morgen, men jeg tviler på det, for jeg er ikke motivert nok, og av erfaring så vet jeg at det er nyttesløst uten oppriktig motivasjon og ønske om å slutte.

 6. Vegard: Der har du et godt poeng. Det var utrolig godt å slippe og tenke på dette, planlegge nok røyk hvis du skulle på turer, alltid måtte kjenne etter om røyken lå på plass når en gikk fra huset … Det er en ufrihet over alt det der som nok hjalp meg meget godt hva motivasjonen angår.

 7. Se i nåde, hvor mange av dere er det egentlig som røyker eller har røkt? Dere er jo smarte mennesker, er det ingen av dere som i tidlig alder tenkte «Dette kan umulig være bra for meg!»?

  Se på det slik:

  – Du får bedre helse av å ikke røyke
  – Du lukter bedre (på flere måter) ved å ikke røyke
  – Samlivspartneren din liker ikke røyk
  – Røyk er dyrt
  – Du sparer tid ved å ikke røyke
  – Du får bedre mental helse ved å ikke røyke
  – Dine omgivelser elsker at du ikke røyker

  Sikkert mye annet også. 🙂

 8. … er det ingen av dere som i tidlig alder tenkte «Dette kan umulig være bra for meg!»? …

  Altså, Martin: Gikk du virkelig rundt i «tidlig alder» og spekulerte på hva som var bra for deg og ikke?

  «Hmm … Røyk? Farlig. Kreft og sånn. Frimerker? Bra!
  Moped? Farlig, høye ulykkestall. Kappgang? Bra!
  Alkohol? Nei, kan bli avhengig av det. Rødsaft? Hmm, skumle e-stoffer. Vann bra!» … og så videre.

  Selvfølgelig er det dumt å røyke, og selvfølgelig er det dumt å begynne og røyke. Men hvis du ser på størrelsen på industrien som står bak og det faktum at tobakk selges over disk i norske butikker, ser du at det er temmelig utbredt dumskap, noe som burde fortelle deg at rasjonelle argumenter ikke alltid oppnår den ønskede virkningen.

  Røykere slutter ikke bare ved å bli fortalt at det er farlig. Hvis det hadde vært tilstrekkelig, hadde alle sluttet allerede. Det må flere og andre tiltak til.

  Og ad dine punkter: «Samlivspartneren din liker ikke røyk» er et ugyldig argument. Det er beviselig feil i mange situasjoner. 🙂

 9. Altså, Martin: Gikk du virkelig rundt i «tidlig alder» og spekulerte på hva som var bra for deg og ikke?

  Ja, men jeg forstår at det ikke var alle som gjorde det. Det beviser kun en gammel teori.

 10. Det beviser at sunne mennesker som meg og herr Bekkelund kommer til å parkere tøflene før fyllte 60, og at alle drankerne og storrøykerne jeg kjenner lever til de må tas bak vedskjulet for avliving (ref: min ex-svigerfar).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.