Tronds bouillabaisse

bouillabaisse Jeg jobbet en gang sammen med to veldig dyktige kokker som begge het Trond. Den ene av dem laget en veldig god «fiskegryte», mange vil kalle det suppe, inspirert av den tradisjonsrike, franske retten Bouillabaisse. Det var en av mine absolutt favorittspiser, og heldigvis lærte han meg å lage den. Trond sa forøvrig alltid at det viktigste for ham var å lage skikkelig og god mat. «Det er ikke så viktig å få noen rett oppkalt etter meg», pleide han å si. Men han fortjener det. Så her er «Tronds bouillabaisse».

Du trenger:

 • Et lite kilo fisk og skalldyr. Tradisjonen sier egentlig minst fem forskjellige typer, og at en av dem skal være uer. Bouillabaisse kan godt være litt «tøff», med hele småfisk eller skalldyr oppi, men av de største fiskene bruker vi selvfølgelig fileter.
 • En og en halv liter fiskekraft. Gjerne den du kokte av hodet og bein fra fiskene du fileterte i forrige punkt. Et par-tre desiliter av kraften kan gjerne erstattes med hvitvin.
 • 1 liter grønnsaker kuttet opp i strimler omtrent på størrelse med fyrstikker (du trenger ikke linjal). Jeg bruker ofte gulrot, selleristang, purreløk, løk og paprika av forskjellige farger, men det meste er tillatt, og tradisjonellt skal fennikel være med.
 • 1 rød chilipepper
 • 4-6 hvitløksbåter
 • 1 kryddermål safran (nei, ikke gurkemeie. Safran!)
 • 10 pepperkorn, og salt dersom krafta ikke er salt nok. Dette er mat som tåler litt salt!
 • 1 teskje timian
 • 1/2 dl olivenolje

Slik gjør du:

Det tar ikke lang tid å tilberede denne retten, så alt må være klart på forhånd. Det vil si:

 1. Lag kraft
 2. Kutt grønnsaker
 3. Skjær opp fisk i passende stykker. Skjer gjerne lettkokt fisk i store biter, og fast fisk som tar lengre tid i mindre.
 4. Finhakk chilien og press hvitløken
 5. Knus krydderet

Varm opp oljen i en stor kasserolle. Tilsett krydder og urter, og rør rundt. Når dette er varmt, tilsetter du grønnsakene, og surrer dem gyldne og myke. Tilsett så fiskekraften. Kok opp, og sjekk det vakre, gule utseendet, smak og bli stolt og lykkelig.

Så tilsetter du fisken, og lar det trekke til fisken er gjennomkokt. Det tar bare 8-10 minutter. Hvis du vil tilsette noe sånt som ferdigkokte reker, krepsehaler, hele hummere eller hva som helst, så venter du til slutt med det – det som er ferdigkokt trenger ikke mange sekunder på å bli varmt.

Serveres med brød og aioli – og gjerne en kjølig chablis.

3 tanker om “Tronds bouillabaisse

 1. Det er egentlig en rett som det er lett å justere etter antall personer, dette. Slik som den er beskrevet her, med ett kilo fisk, skal det holde til middag til fire sultne voksne, skulle jeg mene. 250 gram ren fisk per mann skal være et bra mål, tror jeg.

 2. Nå blir det Tronds BouillaBaisse på familien Løvland,- vi har «hvit og grønn uke»,- menymessig sett, bare for å prøve noe nytt:) Det ligger mange oppskrifter på Boillabaisse på nett, men det var ikke vanskelig å stoppe opp med din; Fin nettside. Ha en fin dag! Lise

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.