Thermos

illustrasjonAv «Therme» som er gresk, og betyr «varmt». Dette ble brukt til å navngi en vakuumflaske som ble funnet opp i 1892 av Sir James Dewar, en forsker ved Oxford universitet. Den ble imidlertid ikke satt i produksjon før i 1904, da to tyske glassblåsere startet et firma for produksjon av slike. De holdt en konkurranse for å navngi vakuumflasken, og vinnerbidraget ble altså «Thermos». De to glassblåserne startet etter dette firmaet Thermos GmbH.

I 1907 ble varemerket solgt til tre forskjellige firma, The American Thermos Bottle Company, Thermos Limited (Tottenham, England) og Canadian Thermos Bottle Co. Ltd.. Etter dette, har thermosen hatt et rimelig omflakkende liv, men alltid blitt produsert som en høykvalitets vakuumflaske. I 1978 utviklet Nippon Sanso K.K. en vakuumflaske i rustfritt stål, og gjennom diverse strategiske oppkjøp, kunne denne etterhvert markedsføres som «Thermos Nissan».

Men poenget her, er at «Thermos» som benevnelse på en vakuumflaske, er et beskyttet varemerke. Og å fjerne ‘h’-en i thermos, tviler jeg på er nok nok til å omgå denne varemerkebeskyttelsen. Så jeg tviler ikke på at «termos» står i ordboka, og at «Thermos» ikke gjør det – men Thermosen min heter Thermos likevel! Og prøver du å markedsføre en «termos» som ikke heter «Thermos», får du nok et erstatningskrav av amerikanske dimensjoner på nakken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.