«Barbie»

illustrasjon til middag i dag. Altså, ikke anorektiske plastikkdukker, men grillet mat. Med 26—28 grader i skyggen, er det godt å spise ute, i alle fall når man mangler aircondition.

Når vi kjøpte nytt hus, måtte vi jo ha en ny grill, også. Så i sommer har vi tatt frem kulegrillen med (u)jevne mellomrom, og selv om det ikke er noen avansert grilling jeg bedriver, har det vært litt frem og tilbake før jeg fant en metode som gir et akkurat passe smakfullt og saftig resultat som man drømmer om på forhånd.

Jeg har som regel svinekjøtt på grillen, nakkekoteletter er flotte, og «grillskiver» av ribbe er også glitrende. Fremgangsmåten er:

Ha passe med briketter i grillen (kulegriller skal helst ha briketter), det er ikke noe poeng i å fylle mer enn halve grillen hvis du ikke skal grille veldig mye. Ha på tennvæske, tenn etter en liten stund og la grillen stå (uten lokk) til den er skikkelig varm — 20—30 minutter.

Brun så kjøttet raskt over varmen, som nå skal være temmelig høy. Når fettet begynner å smelte, og dryppe ned på kullene, tar du unna kjøttet, slik at det ikke forkulles. Brun alt godt, på begge sider — men prøv som sagt å unngå den verste forkullingen.

Så kommer trikset: ta av kjøttet og legg aluminiumfolie over grillrista. Ikke dekk den helt, bare bruk akkurat nok til at du får samla maten oppå. Pensle eventuelt med en passende barbequesaus (Heinz er et godt eksempel, og Idun har også en god en), og legg lokket over grillen.

Maten ligger der og etterstekes, varmen blir ikke så intens at det brennes, og fettet som renner av brennes ikke på kullene og gir røyk- eller brentsmak. Det blir rett og slett ganske glimrende. La stå i et kvarters tid.

Tilbehør?

Anything goes. Ris, salat, potetsalat, fersk ananas, mais (gjerne rett fra kolben), salsa… — ja, det hender til og med jeg lager posebearnaise til slikt. Dette må være den eneste maten denne passer til.

Og kålsalat: Finstrimlet hodekål, eple og revet gulerot vendes med en dressing av rømme, sitronsaft og sukker. Bland 3 deler rømme med en del sitronsaft, og tilsett sukker til det smaker mer friskt enn surt. Flott grilltilbehør.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.