Selgere

… finnes det for meg noen hovedgrupper av. Disse gruppene er ikke nødvendigvis motsetninger, og en selger kan godt passe i flere av disse. Gruppene er mer et resultat av det bildet jeg får av å ha opplevd forskjellige selgere.

Dør- og telefonselgere. Disse prøver å nå meg med salg når jeg ikke har gitt beskjed om at jeg er tilgjengelig for dette. Slikt er, slik jeg ser det, veldig uhøflig, og så travelt som vi har det nå om dagen, får ikke slike solgt noe til meg.

Provisjonsselgere. Dette er selgere som lever av stort salgsvolum, gjerne av produkter hvor gjensalg ikke er noe tema, enten fordi det er et produkt du likevel ikke vil kjøpe fler av, eller fordi selgeren ikke ser på jobben som noe blivende sted uansett. Slike er skikkelig ille, de går over lik for å få pengene dine, uavhengig av dine behov.

Selgere som tror på produktet sitt. Egentlig håper jeg at alle selgere synes de selger et godt produkt, men enkelte er mer ekstreme på dette området. Problemet med slike, er at hvis jeg mener de tar feil, virker de veldig plagsomme. Omtrent som en religiøs fundamentalist som ikke når fram. Og hvis jeg faktisk mener at de har rett, og de selger et produkt som jeg virkelig trenger, blir jeg defensiv – hvorfor har jeg ikke oppdaget dette selv, er denne selgeren smartere enn meg, eller er jeg lurt til å tro at jeg trenger noe? Finnes det bedre alternativer?

Salgskonsulenter. Slike som hjelper deg når du egentlig vet hva du vil ha, men trenger litt informasjon i sluttfasen. Her har jeg faktisk møtt mange flinke – men det er også alt for mange som ikke bare vet bedre enn deg, men også passer på å opptre bedrevitende. Og dette er plagsomt. Og så har du andre som prøver å vri ditt valg inn på det produktet eller den tjenesten som gir høyest avanse framfor det som faktisk løser ditt behov på den beste måten. Huff.

Så, at mange mennesker får ubehagsfølelser når de hører ordet selger, synes jeg egentlig ikke er så rart. Det er mange dårlige der ute. Men på den annen side, det er jo akkurat det som gir de gode selgerne så trofaste kunder: Når jeg finner en som bryter med figurene over her, holder jeg meg gjerne til den. Så hvis du driver med salg og er flink, kan du velge å se på dette som en «trofasthetserklering»! 😉

1 tanke om “Selgere

 1. Hei Lasse!

  Jeg jobber med salg og selgere. Det er gode observasjoner du gjør, men viktig at ikke alle skjæres under en kam. Det poengterer du forsåvidt, men beskrivelsene av de ulike selgervariantene er negative. Det er dårlige selgere du skisserer.

  En god dørselger på provisjon:

  * Vennlig og høflig.
  * Effektiv, tar et nei før det kommer. Finner nok interesserte raskt.
  * Vil ikke oppholde deg der og da, avtaler tid om du er interessert.
  * Stiller mye spørsmål, gir deg svar på hva DU lurer på.
  * Har god dokumentasjon på produktet, og tydelige betingelser for bestilling og levering.

  En selger kan gi den beste kjøpsopplevelsen, om han innfrir overstående!

  Vennlig hilsen
  Hans Hallbauer
  Salgssjef Norge
  Sector Alarm AS

  PS, vi leverer ikke våre tjenester der du bor, så du er trygg for denne selgeren:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.