RSS

… eller «supersurf» som Dagbladet sedvanlig tabloid kaller det, har blitt POP i det siste.

RSS er egentlig en XML-dialekt som er egnet til å formidle nyheter, overskrifter og lignende, enten til andre maskiner eller til spesielle RSS-lesere. Egentlig veldig praktisk.

Men på tross av dette, hadde ikke jeg kommet meg skikkelig i gang med en RSS-feed når Dagbladet plutselig kunngjorde for hele verden at dette var et «must». Sløvhet. Så her ble det travelt. Jeg stjal derfor Arve Bersvendsens feed, og gjenskapte denne så godt jeg kunne. Og resultatet finner du på denne adressen:

http://www.lassedahl.com/index.xml

Feilmeldinger mottas med takk, enten som kommentar til dette, eller på mail – adressen er i footeren.

28 tanker om “RSS

  1. Ok – dersom noen leser dette (Karl Ove): no-bok er hentet fra Antibiomatika. Mener du at innholdet i taggen skal byttes ut med kun ‘nb’, eller burde jeg definert språket på en annen måte?

    Og: datoene er «sist endret»-datoer. Jeg ville gjerne hatt ‘opprettet’-datoer istedet, men etter som bloggen min baserer seg på filsystemet, har jeg visse begrensninger.

    Og når det gjelder spørsmålet om hvorfor generatoren heter det den heter: Hva burde den hete?

    Og: Hva ville du hatt annet enn http-basert videresending? Jeg ser ikke at det bryter med standarder, og prioriterer linkebestandighet over muligheten til å slippe videresending. Men hvis videresendingen ødelegger funksjonaliteten for standardkonforme klienter, endrer jeg det gjerne.

    Og til slutt: Hvordan skal jeg sende charset på riktig måte? Jeg har ‘encoding=»iso-8859-1″‘ i xml-taggen – hvordan burde jeg gjort det?

    Kanskje litt frekt å be om support her i min egen blogg, men iom at du orket å skrive fem kommentarer til bloggingsen min, har jeg lønnlige håp 😉

  2. Ja, du skal bytta ut «no-bok», med «nb». Språktaggen «no-bok» vart «deprecated» for over tre og eit halvt år sidan, ved innføringa av skikkelige språkkodar for nynorsk og bokmål («nn» og «nb», hhv.), jf. http://www.evertype.com/standards/iso639/iana-lang-assignments.html

    Datoane er for so vidt OK. Nøyaktig kva dei skal bety er ikkje definert i den vage, underspesifierte og direkte teknisk dårlige RSS-«standarden» du har valt å følgja.

    Generatoren kan heita kva du vil, men eg synest det er merkelig å kalla han ein RDF-generator når han ikkje genererer RDF i det heile tatt. RSS-generator hadde vel vore betre?

    Eg ville enten ikkje hatt vidaresending i det heile tatt (dvs. tatt i bruk domenet du faktisk eig), eller brukt dei adressene ein blir vidaresendt til.

    Teiknkodinga sender du med HTTP. Legg for eksempel til linja
    AddCharset ISO-8859-1 .xml
    i «.htaccess»-fila (gjer gjerne det same med .html og .css-filene). Du kan bruka
    http://www.delorie.com/web/headers.html
    for å sjekka at rett teiknkoding blir sendt.

  3. Oi, beklager. Dette med doble innlegg fra Opera-brukere kan fikses ved at du etter å ha mottat kommentar sender den besøkende videre med header(), Lasse. Da kommer den besøkende til siden uten å ha noe POST-data som sendes på nytt ved oppdatering av siden. Takk for svar, for øvrig.

  4. Ja, så skal vi se …

    * Språket er endret til «nb»
    * Datoene lar jeg foreløpig være
    * Generatoren har fått nytt navn
    * Videresendingen er delvis endret. Det har gått litt sport i dette å ikke betale noe for hjemmesiden, skjønner du – det er derfor jeg ikke flytter den før jeg må.
    * Tegnkodinga sender jeg med content-type-headeren, det skjedde ikkeno’ når jeg la til AddCharset i .htaccess

    Så, håper det er litt bedre nuh.

    Når det gjelder problemet med doble innlegg, var header()-løsningen slettes ikke dum, men det er litt trøblete sånn rent teknisk å få det til. Men jeg skal se på det når jeg får tid.

    Og jeg vil gjerne si tusen takk for tips, tålmodighet og korrektur.

  5. Jøss – litt av en tråd, dette!

    Problemet med å sende headeren, er at den skal sendes _før_ noe annet sendes, og det blir litt vanskelig da kommentarscriptet er noe som inkluderes i disse filene. Jeg vurderer derfor forskjellige måter å skrive om scriptet på.

    Og jeg vet at det finnes muligheter på andre servere 😉 Og jeg har et par kontoer med ledig kapasitet selv, også – men jeg _vil_ gjøre dette på http://home.no.net/, jeg – det er en såpass bra tjeneste at den *må* jo bare brukes.

    Og hvorfor skulle ikke foobar URLifiseres?

  6. Det er selvsagt feil at nb gir feil som språkkode, men det er verre enn som så. Selv om den tekniske standarden vebben forholder seg til er RFC3066, så sier denne at språkkodene hentes fra ISO 639-serien.

    I denne standarden er norsk et av de språkene som skiller seg ut ved at det er litt formelt rot i kodene. Vi har fått tre koder, men vi har bare to normerte språkstandarder.

    Enkelte argumenterer for at språkkoden for norsk (no) egentlig ikke bør være registrert. I prinsippet har de nok rett i det, men i praksis er det nok mange som bruker no-koden. De som tenker over det tenker vel at norsk og nynorsk går for det samme, men flertallet tenker vel ikke over det.

    (Om det er noen trøst så er det visstnok langt mer problematisk med kinesisk i forhold til ISO 639…)

  7. Det er ikkje rot i ISO 639, og språkkoden norsk har sin klare, nyttige bruk. Viss eg for eksempel spelar inn ei lydfil av min eigen stemme, skal denne ha språkkoden «no», og ikkje noko anna.

    Språkkodane er meint for mykje meir enn normert tekst!

    Tre språkkodar er som det bør vera.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.