Årets giftmelding

illustrasjonAv og til lurer jeg litt på hvor langt «manns minne» er nå for tiden. Spesiellt gjelder dette når avisene og andre media kommer med sine årvisse skrekkmeldinger. Nå er det julegløggen vi skal skremmes med – folk dør visst som fluer av kopperforgiftning når de inntar denne varme juleforberedelsesdrikken. Men er det egentlig farlig?

Nei, selvfølgelig ikke. Men siden jeg først nevner skremselspropagandaen, skal jeg også nevne litt fakta:

Når en kjele brukes til å koke vann, vil det avsettes små mengder kopper i den. Denne kopperen vil kunne frigjøres når man koker noe med lav PH-verdi. Så, hvis du har en skikkelig gammel vannkjele, som ikke brukes til annet enn vann året igjennom før du plutselig finner ut at du skal koke gløgg i den når det nærmer seg jul, er det en viss mulighet for at du skal kunne få i deg noe usunt. Men i og med at den gode, gamle vannkjelen begynner å bli sjelden, er ikke faren så overhengende.

Men vil du være helt sikker, så koker du «ren» kjelen med vann med litt eddik i – slik at det er ca. 1% eddikløsning. La dette koke i et kvarters tid, tøm ut og vask så kjelen som vanlig – så er sjansen for å overleve årets gløgghappening plutselig langt større!

Og hvis du vil prøve noe annet enn «Tomtegløgg»:

5 tanker om “Årets giftmelding

 1. Faen ta dette hysteriet. Vi har aldri levd så lenge som vi gjør nå og likevel skal folk hyle opp for den minste grunn. Før i tida daua folk av blyforgiftning, trivielle sykdommer og jeg vet ikke hva. Er folk _nødt_ til å lete etter farlige ting, eller?

  Slike reportasjer blir ekstra morsomme når en tenker på at en når som helst kan gå i butikken og kjøpe et produkt som tar livet av 5k nordmenn i året.

 2. kobber -et, kob(be)re, kob(be)ra, kobrene el. kobberne el. II kopper [koppar] se kopper

  II kopper [koppar] el. *kobber -et , i bet. 3 kop(pe)re, kop(pe)ra el. koprene el. kopperne (lat. cuprum ‘metall fra Kypros’)
  1metallisk grunnstoff (kjem symbol Cu)
  2bruksgjenstander, skillemynt i *kopper (1) pusse k-
  3kopperstikk

  Så neste gang kan du jo konferere med http://www.dokpro.uio.no/ordboksoek.html før du skivebommer i full offentlighet.

 3. Hei!

  Ville bare si at jeg er forferdet over all reklamen for desinfiserende gulvvaskemiddel – hva mener de, vaskemiddelprodusentene? At vi nå skal begynne med hjernekirurgi på kjøkkengulvet?

  – Lillan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.