Skjønner Google ø i URL?

Jeg har tidligere skrevet en side om søkemotoroptimalisering. Denne lå lenge på førsteplass når noen søkte i Google etter akkurat det begrepet. Det gjør den ikke lenger. Jeg kan egentlig leve veldig godt med det, men det fikk noen til å lure litt – og jeg ble litt nysgjerrig jeg, også.

Spørsmålet er altså om det vil ha noen hensikt å endre URLen slik at begrepet «søkemotoroptimalisering» fremkommer i denne. En URL med søkeuttrykket i vil vanligvis gi ekstra Googlepoeng, men jeg vet ikke hvordan dette stiller seg når søkeuttrykket inneholder en av de særnorske tegnene. De fungerer nemlig egentlig svært dårlig i URL’er.

Ø blir for eksempel vissnok oversatt til «%C3%B» hvis serveren leverer fra seg UTF8, eller hvis serveren som min og bruker ISO-8859-1, blir ø til %F8. Derfor befinner min sak seg om søkemotoroptimalisering nå på denne adressen:

http://www.lassedahl.com/s%F8kemotoroptimalisering

Dette er ikke noe spam-google-forsøk, så hvis du ikke linker til den eksisterende siden i dag, trenger du ikke å begynne med det nå for å få meg på topp. Men hvis du er en av dem som allerede linker til søkemotoroptimaliseringssiden min – jeg vet at det er minst en fire-fem stykker av dere – ville det vært fint om du kunne oppdatert linken med den nye adressen. Så får vi se om Google skjønner at %F8 er ø, og gir meg mer juice. Eller tvert i mot!

12 tanker om “Skjønner Google ø i URL?

 1. Lenkene jeg har til siden din er oppdatert, men jeg vil anbefale at du rydder opp med en HTTP 301 videresending fra den gamle URLen til den nye. En del av rangeringen ligger i sidens utviklings historikk og alder.

 2. Alt ser riktig ut nå, og jeg gleder meg litt til å se utviklingen av rangeringen og om Google vekter (noe man kan sjekke i søkeresultatet der de faktisk skal utheve søkeordet i URL-en om det blir gjenkjent) søkeord i URL-er som inneholder særnorske tegn.

  Om det ikke fungerer med eksisterende adresse kunne det vært interessant å se om Google skjønner UTF-8 bedre enn ISO-8859-1, men det er naturligvis mye jobb å endre dette hele tiden. Spennende og artig er det i hvert fall. Et lite «lykke til» er vel kanskje på sin plass. 🙂

 3. Det stemmer, Trond – jeg hadde faktisk begge linjene inne, jeg glemte nok å slette den første (altså seeother). Får skylde på at det var fredags kveld.

  RewriteEngine on har vært der hele tiden – jeg kjører til dels tung adresseomskriving på denne siden 🙂

 4. … og det var derfor jeg ikke fikk det helt til å fungere i første omgang, også. Jeg prøvde å «rewrite» en url jeg allerede hade «rewrita» til noe helt annet …

  Men når jeg fikk riktig rekkefølge på ting, så tror jeg det ble bra. Si gjerne ifra hvis det er noe feil noe sted.

 5. Hvorfor ikke bruke Redirect 301 (Permanent)i .htaccess, Trond? Det er ingenting galt med å gjøre det. Har faktisk ikke hørt om din måte før.

  Når det gjelder norske spesialkaralterer tilsvarer også oe = ø for de som ikke bruker URL rewrite.

  Det morsomme er at når jeg satte opp sidene mine (http://www.neteffects.no/) med oe i URL raste jeg opp på 7 plass for søkemotoroptimalisering, men da var det åpenbart mange som fikk med seg det og nå er topp 20 fulle av sider med ø-er i URL.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.