Batman begins

Jeg fikk «Batman begins» i julegave. Den stilige 2-disk-versjonen med hologrameske. Og i går var endelig tiden kommet for å slutte og bare beundre esken, og også ta en titt på filmen.

Forventningene var høye, det skal jeg ikke stikke under en stol. Batman er en av de mest vellykkede superhelthistoriene som noen gang er laget. I Batman har man tatt opp problemer med korrupsjon og bestikkelser, autoriteter av alle slag har blitt utfordret – også Batmans selvoppnevnte – og figuren har inspirert tegneserieforfattere til å skape slike verk som Alan Moores The Killing Joke og Frank Millers The Dark Knight Returns. Det skal litt til å lage en god film ut av denne figuren.

De tidligere filmatiseringene har også vært litt både/og, men jeg regnet med at dette ville være noe nytt. Og det fikk jeg rett i.

Dette er uten tvil en av de mest vellykkede “superheltfilmene” jeg har sett. Velspilt over hele linja, nydelig laget, og troverdeig – i den grad en slik figur kan fremstå som det. Stemningen i Gotham formidles glimrende og frykten som mye av Batmanhistorien dreier seg om er skremmende til stede. Bruce Waynes prosess fra fredløs til frelser er beskrevet på en måte som jeg tror Bob Kane og Bill Finger ville nikket anerkjennende til.

Selve filmen er befriende lite voldsorgieorientert, og veldig tro mot tegneseriemediet. Utsnitt og vinkler er som hentet fra de beste Batmanfortellingene, og hele filmuniverset er godt og troverdig plassert parallelt til vårt. Dingsene til Batman er akkurat så kule som de skal være. Batmobilen i særdeleshet. Den tørre humoren kler historien og unngår å falle i parodifella, historien holder nerven hele veien og avslutningen nøster akkurat godt nok sammen de nødvendige trådene. Det var på alle måter en anbefalingsverdig film, og et must for alle som har lest litt «Lynvingen» i sin barndom.

7 tanker om “Batman begins

 1. Batman Begins er en veldig bra film ja! Christian Bale tror jeg er min favorittskuespiller… det har han egentlig vært siden han spilte så ypperlig i American Psycho.

 2. Kino? Hva er det?

  Jeg mener jeg husker noe slikt fra den gangen det å være ute fra hjemmet en kveld ikke innebar uker med planlegging, barnevakter, tilgjengelig telefon, overnatting av besteforeldre og lignende …

  Med en på gutt på snart 5 år og en på ett og et halvt, er det som regel mer bryderi enn fornøyelse med kino. Så jeg venter til filmene kommer på DVD, og koser meg med hjemmekinoanlegget vårt:

  http://www.lassedahl.com/b/underholdningsrevolusjonen

 3. Mener du at du ikke har vært på kino siden Episode III-premieren?

  BB er bra, tom Frank Miller skrøt av den, og de har lånt mye fra Millers Batman: Year One. Denne er på lista over filmer som skal kjøpes, ja.

 4. Jeg er enig i at filmen er god! Den helt soleklart beste Batman-filmen så langt (men jeg synes Spiderman-filmene også er gode superhelt-filmer; spesielt énern). Dét som gjorde filmen så troverdig mener jeg må ligge i mye av teknikken de bruker for å lage effektene i filmen. Bakgrunnsmaterialet er i så måte helt nødvendig å gå grundig igjennom.

  Batmobilen er laget på ordentlig, går på ordentlig og er vanvittig rå på ordentlig. Kappa til Batman er laget av et fallskjerm-lignende stoff utviklet av militæret, osv. De fleste elementer er ikke bare spesialeffekter, men ting som faktisk finnes på ordentlig. Og da blir det fort troverdig.

  Det var deilig å se hvordan Batman begynte. Hvordan det hele startet. På den annen side synes jeg filmen viste for lite av selve Batman, men dette gir bare mer rom til neste film å utforske den mørkkledde superhelten. Jeg gleder meg. 🙂

 5. Det er ikke så ofte vi kommer oss på kino vi heller … Lørdag skulle vi for første gang på veldig lenge komme oss ut på kinodate (bare Stian og meg). Vi skulle se Serenity, og gledet oss, siden vi kvelden før hadde sett siste episode av tv-serien (som vi hadde spart ei god stund). Men du verden så mye styr det var! Ungene skulle passes av mine foreldre, og vi pakket et helt flyttelass i bilen. I tilfelle Thomas skulle sovne der før vi rakk tilbake tok vi med reiseseng, dyne, klær og til og med vogn (for sikkerhets skyld). Vi tok med tannbørste, bleier, pysj og en haug med bøker. Selvfølgelig rakk han ikke å sovne, så vi hentet han hjem igjen med hele flyttelasset etter filmen (siden han ikke har trent så mye på å sove borte ennå), mens broren skulle overnatte hos mormor og morfar som vanlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.