Bursdagsmiddag

Siden Verdens Vakreste jente, Ellen, hadde bursdag på tirsdag, hadde jeg invitert henne ut på restaurant for å spise favorittmaten sin: Kinamat.

Heldigvis slo det meg at det kunne være greit å bestille bord eller noe. Og med det, fant jeg ut at vår ellers så glimrende kinarestaurant, Lais bistro, var stengt i dag! Men hadde jeg lovet kinamat, så skulle det bli kinamat. Heldigvis var Coop Mega åpen!

Jeg måtte nemlig lage kinamatmiddagen selv. Og siden jeg lager kinamat, eller noe som minner om det, fra tid til annen, måtte jeg virkelig imponere på Konemors egen dag. Så her er menyen:

  • Friterte scampi med sur-søt saus
  • Biff med sopp og bambusskudd i østerssaus
  • Kylling i mild karrysaus
  • Sur-søt svinefilét
  • Hoi Sin eggnudler
  • Svinefilet med cashewnøtter

Min største bragd i dag tror jeg er at jeg greide å lage to ting jeg har slitt med lenge: Sursøt saus og en god frityr-røre. La oss ta det første først:

Sur-søt saus:

Denne sausen minner veldig om den berømte sur-søte sausen servert på Bobby Kuis kinarestauranter i Trondheim på sytti- og åttitallet. Jeg vet det, for jeg serverte den i mange år …

Du trenger:

  • 250-300 g tomatpuré
  • 1 ss soyaolje
  • 3 dl sukker
  • 11 dl vann
  • 1 dl Roses lime mixer (drinkmix)
  • 1 dl sitronsaft
  • ½ dl hvitvinseddik (eller annen rimelig god eddik)
  • 2 ss Whorchestershire saus (eller kanskje HP-saus, hvis det er det du har — «Engelsk saus» er vel nøkkelordet her)
  • 1-2 ss 35% eddik. Det er dette som gjør sausen sur, smak til! Litt for mye ødelegger hele sausen

Surr tomatpuréen i varm olje. Tilsett det øvrige unntatt 35%-eddiken, og la det koke opp. Smak til med 35%-eddik, en halv teskje om gangen. Du skal ende opp med en saus som er veldig søt, veldig sur og full av tomat— og fruktsmak. Skulle det bli for mye eddikessens, kan du kanskje redde den med mer vann og sukker, prøv med litt om gangen.

Denne sausen kan serveres som den er, det var det jeg gjorde med de friterte rekene, eller den kan krydres, gjerne med chili, og brukes som en base til andre retter. Mer om det senere.

Frityr-røre:

Å lage en god røre å fritere mat i, høres jo enkelt nok ut. Min erfaring er at det er det ikke. Men innimellom er «Colombi egg» noe mer enn bare et uttrykk, av og til er det enkleste det beste. Jeg mener, alle vet jo at en god «fish-and-chips-batter» inneholder en del øl. Så når jeg fant følgende i et diskusjonsforum: «Bland mørkt øl/alkoholfritt og mel til en jevn blanding. (det bruker de på china plaza i olso i hvertfall…blir knall godt! )», hadde jeg jo et godt utgangspunkt. Jeg mener, det er vel grenser for hva China plaza i Oslo greier å gjøre feil?

Jeg endte opp med:

  • En flaske juleøl (0,33) (Har du ikke juleøl, prøv med bokkøl eller bayer)
  • 3 dl hvetemel
  • 2 ss bakepulver

Pisk til en jevn røre, la stå kaldt i en halvtime før bruk.

Men så var det å kombinere dette til noe vi kan spise, da. Først har vi friterte scampi:

Kjøp rå scampi. De kommer vanligvis frosne med skall, så tin opp og rensk dem som reker, man la halen sitte igjen. Vend dem i salt og pepper, og dypp dem i frityrrøren før de friteres i et minutt eller to — til de har fått fin farge. Serveres med sursøt saus.

Så har vi Trondheims mest populære «kinarestaurant-rett»:

Sursøt svinefilet

Reinskjær svinekjøtt i strimler, for eksempel fra nakkekoteletter. 3-4-millimeters skiver fra koteletter passer bra, men noe presisjon trengs ikke. Ha kjøttet i en bolle, og knekk et egg over (det vil si; et egg per 200 g kjøtt eller noe sånt). Dryss over en til to ss potetmel (fremdeles per egg), og rør godt. Kjøttet skal være dekket av en seig røre.

Slipp bitene en etter en ned i kokende olje, og friter kjøttet til det er gjennomstekt (bruk frityrgryte!). Det tar et minutt eller to før det er ferdig, sjekk at den tykkeste biten er gjennomstekt ved å skjære gjennom den hvis du vil være sikker.

Mens dette steker, varmer du to-tre desiliter av den sursøte sausen jeg nevner over (til 200 g kjøtt, do the math), tilsetter litt rød og grønn paprika og ananas skåret i grove biter, jevner med en spiseskje potetmel rørt ut i litt vann og heller det over kjøttet før servering.

Resultatet i dag var bedre enn jeg hadde våget å håpe på på forhånd. Det var rett og slett glimrende mat, hvis jeg får lov til å være så selvgod. Men det er jo ikke akkurat heute cuisine, da — så jeg skal ikke ta av, heller. Uansett; det er en litt anderledes måte å koke på, og det blir veldig smakfullt resultat, så det er artig.

5 tanker om “Bursdagsmiddag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.