Elgsteik

Det er jakttid. Jeg hører ikke til blant dem som går ut i skogen og dreper dyr selv, men det finnes heldigvis masse elgkjøtt å få kjøpt. Og er du ekstra heldig, er det kanskje også elgjegere i familien som kan overraske med et utgangspunkt til en middag. I dag ble det i alle fall elgsteik hjemme hos oss.

Jeg er egentlig litt feig når det kommer til steik, jeg. Dersom noe går feil, så går det så veldig feil, og man blir sittende der med et tørt, usmakelig kjøttstykke. Men i dag turde jeg altså å prøve med ei elgsteik likevel, og resultatet ble så bra at jeg tenkte jeg skulle dele erfaringen med de som fremdeles måtte ramle innom denne bloggen fra tid til annen.

Steika i dag var ei fersk stek fra Smedstuen gård, kjøpt på ICA. Jeg bruna den i Melange i en jerngryte, krydra den med salt, pepper og knuste einebær og satte i et steketermometer. Og så var det klart for dagens lille genistrek: langtidssteking. Det gjør at steika garantert blir saftig bare du passer på temperaturen.

Jeg varma opp ovnen til ca 80 grader, og satte steika inn. Og der måtte den stå lenge. Steika var ca ett kilo, og den trengte over fire timer. Det er mulig det egentlig tar lengre tid, jeg har en mistanke om at ovnen min var litt varmere enn de 80 gradene jeg satte den på. Det viktige er å følge med steketermometeret, når den passerer 65 grader, er den ferdig, og skal ut av ovnen. Sammen med steika, hadde jeg purreløk, kepaløk, sellerirot og gulerøtter. Og etter et par timer, hadde jeg en halvliter med vann i forma.

Ved langtidssteiking er det ikke så viktig at steika får hvile etter steking, men den tåler likevel godt å ligge en tid under et klede mens du gjør klar resten av tilbehøret til måltidet.

Kokte poteter er et selvfølgelig følge. I tillegg serverte jeg dampede grønnsaker. Jeg hadde ikke så stort utvalg denne gangen, men gulerøtter, rosenkål og blomkål er godt følge. Og så bakte jeg noen eple- og pærebåter i ovnen mens jeg lagde sausen. Tyttebær, ripsgele eller begge deler høres også til.

Sausen er enkel nok: Først bruna jeg fire spiseskjeer hvetemel i meierismør. Så tilsatte jeg kraften fra steikinga og vann og hønsebuljongterninger (hønsebuljong er langt å foretrekke fremfor andre typer «ferdigkraft», da slipper du «buljongsmaken»), til sammen ca en liter væske. Jeg lot sausen putre i ti minutter, og smakte til med einebær, timian, seterrømme og snøfrisk. Nydelig!

Det tilbehøret som jeg ikke fikk tak i denne gangen, er russiske erter. Denne merksnodige matvaren er fantastisk til vilt, og noe som absolutt anbefales på det aller varmeste. Det er veldig få butikker som fører det, så hvis du kommer over dem et sted, så kjøp!

Til dette åpna vi en flaske Chateau St. André 2007, en deilig Côtes du Rhone som kompletterer et hvert viltmåltid.

6 tanker om “Elgsteik

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.