Fremskrittspartiets frihet

FrP har, som alle har fått med seg, sin tradisjonelle politiske revolusjon i helga, og i dag har Per Sandberg inntatt talerstolen. Vanligvis borger det for mye komikk, om enn av den ufrivillige sorten, men i dag var han mest skremmende, synes jeg.

«For å forstå frihet, må alle ha erfart ufrihet. Vi blir underdanige og mister pågangsmot og kreativitet. Dette er en god beskrivelse av det norske samfunnet anno 2009. Opp mot dette setter vi programmet landsmøtet skal vedta. Det er kort og godt en demokratireform, eller kanskje til og med en frihetsreform, sa Sandberg.»

Per Sandberg lever åpenbart under litt andre kår enn meg, for jeg kan ikke se at folk har hatt det bedre noen gang i dette landet, jeg — også med tanke på vilkårene for demokrati, medbestemmelse og ytringsfrihet. Men etter tolv år på lønningslista vår som Stortingspolitiker, ser kanskje verden litt anderledes ut?

Men så kom det mest interessante:

«Han understreket at alle skal få frihet til å velge, også innvandrere og asylsøkere. – De kan få velge å innordne seg og akseptere norske verdier. Hvis ikke kan de få reise hjem.»

Så, innvandrere og asylsøkere som oppfører seg slik Per Sandberg mener er riktig, skal altså få lov til å være her, mens de andre skal kastes ut. Hva med alle oss andre som ikke oppfører oss slik som Per Sandberg mener er riktig? Hvor lenge skal vi få gå fritt ute på gatene?

Fremskrittspartiets utilslørte hat ovenfor og stadige angrep på innvandrere og «de farlige sosialistene» her til lands får meg til å tenke på den tyske presten Martin Niemüllers dikt:

Først kom de for å hente kommunistene, men jeg protesterte ikke, for jeg var ikke kommunist.
Så kom de for å hente sosialdemokratene, men jeg protesterte ikke, for jeg var ikke sosial­demokrat.
Så kom de for å hente fagforeningslederne, men jeg protesterte ikke, for jeg var ikke fagforeningsleder.
Så kom de for å hente jødene, men jeg protesterte ikke, for jeg var ikke jøde.

Da de kom for å hente meg, var der ingen tilbake til å protestere.

Per Sandberg kan få ha sin «fremskrittsparti-frihet» for seg selv, han. Jeg foretrekker en frihet som også har plass for mennesker som ikke marsjerer i takt og tenker slik Siv sier de skal. Å kalle innføring av fremskrittspartistaten for en «frihetsreform» er vel muligens det verste tilfellet av nytale siden 1984. Men jeg er ikke overrasket.

Bare litt uvel.

Bildet er tatt av Tom E. Østhuus og lånt fra Dagbladet. Tekst er lånt fra NRKs webside. I denne VG-artikkelen og delvis også i denne Dagblad-artikkelen utdypes Sandberg og FrPs assimileringspolitikk.

27 tanker om “Fremskrittspartiets frihet

 1. Vil bare si at vi er alle mennesker blodet er rødt uansett hudfarge,synes det begynner å bli en skummel holdning blandt enkelte etniske her,heldigvis har jeg hatt anledningen til å oppleve flere kulturer på lengre opphold i utlandet og jeg møtte flotte mennesker,gjestfrie og snille var de,lærte masse om fattigdom å det å ta vare på hverandre,uansett størrelse på pengeboka,la oss godta hverandre og slutte med frykt.

 2. FRP sier det folket mener. Gleder meg til regjeringsskiftet til høsten:-)
  Endelig skal det skje noe positivt her i landet:-)

 3. Psst, Øystein: Jeg er «folk». «Folket» er altså ikke så ensartet som du — og Per Sandberg — later til å tro. Det er nettopp dette som gjør FrP like farlig som andre populistiske, ekstreme høyrepartier gjennom historien.

 4. Jeg har lest litt i programmet deres. Jeg blir redd. Den viktigste grunnen til det er at mange av forslagene de fremmer der vil rasere mye av samfunnet slik vi kjenner det, men under påskudd av å stimulere og bygge opp. Det er uærlig, og veldig, veldig skummelt.

  Det er kanskje ikke pent å drive anti-valgkamp, og jeg vet ikke hvilket parti jeg selv vil stemme for, men jeg føler mer og mer for å gjøre noe til høsten.

 5. Det er ingen tvil om at Frp er et rasistisk og farlig parti. De minner veldig mye om nazistene i Tyskland før andre verdenskrig, men deres hat i motsetning til nazistene er rettet mot muslimene som de mener er den stor stygge ulven som er ansvarlige for alt ondt i verden.

  Per Sandberg snakker om det han kaller å «akseptere våre demokratiske rettigheter». Er det ikke en demokratisk rettighet å velge å bruke hijab hvis man gjør det helt frivillig?. Hvis det er en demokratisk rettighet å gå med bikini, hvorfor kalles det «undertrykkende» å frivillig gå med hijab?. Jeg har i alle fall veldig vanskelig å skjønne det!

  Det er på tide at det norske folket reiser seg mot dette partiet som er i ferd med å skape en ny generasjon av innvandrere som føler seg uønskede i Norge og som kan vokse opp med en følelse av at de ikke hører til det landet de er født og vokst opp i og som de er borgere av.

 6. Vi får de politikkerne vi stemmer for.
  Er ikke enig med FRP, men hører mange som sier det samme som dem.
  Vi må ikke glemme å stemme til høsten.

 7. FRP er et flott parti! Selvølgelig skal innvandrere som får opphold her oppføre seg?

  Jeg forstår ikke hva dere synes er skummelt med dette…?

  PS: Det er ikke hva Per Sandberg mener er god oppførsel, det er generelle lover og regler som må følges. Godtar de ikke da, synd for dem… Ellers må jeg jo si at de aller fleste innvandrere er fine folk, det er bare en for stor del av dem som er direkte skremmende.

 8. kan ikke se noe problem med det FrP ønsker å gjøre. Håper dette blir gjeldende, for da kommer det til å bli mye mindre vold og kvinndiskriminering frå innvandrene.
  alle som er imot forslaget til Frp er for kvinnediskriminering og vold. så enkelt er det.

 9. Er innvandrer selv (fra Europa) og lei av at Norge holder på å bli fullstendig ødelagt fordi «alle er velkommen» og «alt er lov». For pokker, Norge er blitt verdens største sosialkontor!!

  FRP er det eneste partiet som tør å si i fra. Det er på tide å sette hardt mot hardt og vise hvem som faktisk eier/styrer dette landet. Det er på tide å bevare Norge og norske verdier.

  Vær så snill, slutt å skrike rasisme og nazisme. Det handler ikke om dette. Dersom dagens politikere får holde på vil Norge slutte å eksistere. Det er så enkelt som det. Dere naive nordmenn skjønner ikke hva det handler om, dere har aldri vært i krig og tror at alt er OK og bra. Langt i fra! Norge som en gang var verdens roligste og beste land (siste paradis) er i ferd med å forsvinne, det er bare et spørsmål om tid…

  Mark my words: agressive og utspekulerte folkegrupper har allerede fått fotfeste. De er godt organisert. De trives og har fått blod på tann. De VET allerede at dette er enkelt siden Nordmenn er generelt naive pyser som ikke engang tør å kjempe for landet sitt — da er det bare å harve over. Enklere blir det ikke.

  Skal du herje med hijab, turban og what not så får du dra tilbake til der du kom fra og gjøre det der. Dette hører ikke hjemme i Norge og det har ingenting med norske verdier å gjøre. Kriminelle osv. må sendes rett hjem. Dette er riktig og effektiv politikk.

  Kunne ikke vært mer enig. Kommer til å stemme FRP — det eneste partiet som beskytter kongeriket.

  Innvandrer fra Europa

 10. Innvandrer har her helt rett, normenn (flest) er utrolig naive og lettlurte.
  Olav Mjelva skriver: Er det ikke en demokratisk rettighet å velge å bruke hijab hvis man gjør det helt frivillig?

  Når du er 6 år, skal på skolen så trer mor og far en hijab på hodet ditt og sier, denne MÅ du gå med.
  Hvor frivillig er det?

  Er enig i at de punktene til sandberg er ganske radikale, men jeg er og enig i disse.
  Noe må gjøres, ellers er det bare et tidspunkt før vi blir en minoritet i eget land, og enda verre, ender opp som flyktninger selv, for andre har «tatt landet».

  Nei, leve norge, min stemme går til FRP, så kan dere andre som elsker de rødgrønne som er ute ette menigmann, sitte i ring, røyke sokkene og synge kombaja, mens islam blir den nye statsreligionen i Norge.

 11. Min familie var patrioter under krigen og jeg er patriot og demokrat, men vet dere hva?

  Jeg og mine var her først.

  Det er vårt land.

  Vi er mange som ikke tror på integrering av muslimer i Norge.

  Vi mener at Islam ikke er noe for oss. Vi har ingen grunn til å støtte muslimsk integrasjon, støtte til moskeer.
  Dine trosfeller kom til Norge på 1970 tallet, ikke for å jobbe for Norge. Dere kom for å ivareta egne, økonomiske interesser. og det er fair.
  Men våre politikere var naive som ikke tok høyde for at Islam er et verdisystem som hindrer demokrati og fremskitt. Dersom Islam var så fortreffelig kunne dere finne et økonomisk og menneskeverdig fremtid i egne land?
  Hva var grunnet til å emigrere til Norge, et land med klima, kultur og sprog totalt forskjellig fra egen bakgrunn?
  Det var ikke for å hjelpe Norge, det var for å fremme egen økonomisk interesse, og det er OK.
  Men jeg er ikke enig at våre politikere, forandrer Norge til et land med Islamske verdier uten demokratisk forankring.
  Den siste tiden har vist hvor sterkt det norske folk føler i disse sakene, jeg tenker på Hijab saken
  . Den er fra et ståsted helt uvesentlig, fra et annet kritisk, dersom den fremmer et udemokratisk syn.
  Jeg kan se begge sider.
  Men 90 % av alle som leste og stemte var i mot. Jeg er redd vi har nådd en terskel i det norske folk, hvor det Islamske spørsmål ikke lenger er snakk om «noe som skjer på Grünerløkka» men faktisk er naboen. Det norske folk er ikke særskilt tolerant og nå er det i ferd med å smelle, dessverre.
  Jeg er ikke forbannet på muslimer i Norge, jeg er forbannet på elite politikerne som ikke forstår at vi ønsker et land for oss etniske nordmenn, og det skammer jeg meg ikke over!

  Idet øyeblikk man erkjenner at integrasjon av våre kristne kulturverdier og Islam ikke er mulig, så erkjenner man at segregering er det eneste fornuftige. Når det er klart, så erkjente jeg umiddelbart at det var feil å bringe muslimer til Norge.
  Ellers er jeg ikke lenger i stand til å ha medfølelse med muslimer som spiller «offer-rollen”, dvs, at innlegg som mine traumatiserer muslimer etc. Ellers er det nok av andre nordmenn og ikke-muslimske immigranter som kan kjøre taxi og hjelpe i på sykehjem. Innvandrer regnskapet viser at vi om en generasjon ikke har råd til å fortsette med velferdsstaten i sin nåværende for, døden vil igjen komme «hjem» som en sak for familien og ikke det offentlige. Tøft, men sant. Kanskje vi vil lære noe av dette.

 12. Det er ikke første gangen innvandrerne selv roper varsku,og det ser ikke til å bli den siste heller..nei,slipp FRP inn bak «spakene»,det er det eneste som kan redde restene av dette forsøplede landet,stemingen her ute er harnisk og det lukter blod,la oss slippe et politisk motivert drap før valget.

 13. Nei, ikke send dem til meg, for her i blokka har den ene etter den andre kriminelle invandrefamilien slått seg ned.

  Skal si at Frp får mye reklame om dagen. Tipper at folk flest ser at partiet kommer med mye kloke forslag, uansett hvor negativt de venstrevridde journalistene prøver å fremstille partibudskapet på.

  Vi går en spennende høst i møte. Kriminelle innvandrere og Mulla Krekar, stakkar, skjelver i buksene.

 14. Enig med Mjelva, slevsagt.

  Som nevnt flere ganger. Det verste er ikke Rasistpartiet i seg selv, men alle de som er enig med dem.

  Det blåser en kald og farlig vind over norge.

 15. Psst: Alle dere anonyme kommentatorer: Har dere lest underteksten? Hvis du ikke vil kommentere under ditt eget navn, bør du vurdere om kommentaren din i det hele tatt er verdt å legge inn. Mange har tydeligvis ikke reflektert over dette.

  Men så til kommentarene, jeg tar for meg bare noen enkeltpunkter:

  Innvandrer sier: «Det er på tide å sette hardt mot hardt og vise hvem som faktisk eier/styrer dette landet. Det er på tide å bevare Norge og norske verdier.»

  Norge er et demokrati. Det er flertallet som styrer dette landet. Det er slik jeg ser det, den viktigste verdien å ta vare på i Norge. Hvis du vil endre det til et diktatur for dere som tenker som Per, har du ikke skjønt hva Norge står for.

  Fornuftens stemme sier: «Når du er 6 år, skal på skolen så trer mor og far en hijab på hodet ditt og sier, denne MÅ du gå med.Hvor frivillig er det?»

  Jeg har selv en fireåring som gjerne vil gå naken i barnehagen, han hater å ha på seg klær. Jeg tvinger ham likevel til å kle på seg fordi det er det smarteste og enkleste å gjøre — både fysisk og kulturelt sett. Vil dere i FrP nekte meg dette, og la småunger gå nakne i barnehagen? Vil dere sende meg ett eller annet sted dersom jeg vil at ungen min skal ha på seg klær?

  Og så skriver Frank: «Min familie var patrioter under krigen og jeg er patriot og demokrat, men vet dere hva? Jeg og mine var her først.» Videre skriver han om «våre kristne kulturverdier». Jeg er ikke særlig kristen. Norge har en lang historie før kristendommen. Etter Franks argumentasjon, er han en kristen okkupant i det hedenske Norge, akkurat som han er redd for at Muslimene skal komme til å bli om noen år.

  Vat du hva, Frank? Jeg trenger ikke deg og din overtro.

  Knutern sier «slipp FRP inn bak «spakene»,det er det eneste som kan redde restene av dette forsøplede landet», og signerer med det FrPs beste valgkampargument: «Alt i Norge er for jævlig, og det er bare FrP som kan rydde opp. Alt i Norge er flott, og vi må hindre innvandrerne å ødelegge det».

  Jan Mayen sier «Skal si at Frp får mye reklame om dagen. Tipper at folk flest ser at partiet kommer med mye kloke forslag.» FrP har alltid foreslått alt de tror folk vil høre, kjære deg. Problemet deres er bare at folk ser at når det virkelig teller, da følger de partiprogrammet sitt. Og det er ikke noe for folk flest.

  Det er ikke uten grunn at FrP er det partiet Rimi-Hagen setter sparepengene sine på.

 16. Hei,

  Vil bare si at innvandrer & co. har rett. Det norske folk er altfor lettlurte, naive og dumsnille. Utlendinger flest har skjønt dette og utnytter det på det groveste. Her er nok et eksempel på dette:

  http://www.dagbladet.no/2009/05/23/nyheter/innenriks/pakistanere/6368181/

  Vi blir lurt trill rundt. Det er på tide å bruke demokratiet til å stemme på rett parti, rense landet og stenge grensene.

  Kjære blogger: INGEN av partiene følger opp programmet, dette er gammelt nytt. Imidlertid har FRP hatt samme mening i denne saken siden tidenes morgen, i motsetning til de andre, vingle-Petter partiene (som ikke engang tør å sette Norges største problem på dagsorden). Det er på tide at FRP tar styringa og rydder opp.

  Ole

 17. Kommer FRP til makten til høsten, kan det muligens over noen år bli den største utvandringen siden 1800-tallet. Ikke av innvandrere, men av etnisk norske som ikke aksepterer å bo i et diktatur. Og da står innvandrerene og FRP tilhengerene igjen som det som er norskt.

 18. Til Lasse, for ordens skyld: Jeg skjuler ikke navnet mitt, da linken går direkte til hjemmesiden min der navnet er prominent tilstede. Jeg simpelthen foretrekker å bruke et num de guerre nå og da.

  Jeg er helt enig i at for å stå for sine meninger bør man bruke sitt egentlige navn.

 19. Innvandring har alltid, og vil alltid være et vanskelig og sårt tema. Og jeg er enig i at integreringen ikke har vært like velykket som den burde være. Men det at en spesiell gruppe mennesker, i dette tilfellet muslimer, ikke lar seg integrere i landet vårt finnes det utallige eksempler på er feil. Det kommer alltid ann på individet.

  FrP benytter alle muligheter til å svartmale situasjonen helt ut av proporsjon, og det er veldig skummelt. Og det er enda mer skremmende at så mange velgere faktisk velger å tro at flertallet av innvandrere fra spesielle land eller med en spesiell tro virkelig ønsker å omskjære barna sine, banke konene eller tvangsgifte døtrene. Det jeg virkelig tror er problemet blant mange er mangel på kunnskap.

  Jeg håper aldri FrP kommer til makten. Innvandringspolitikken er èn ting, men det finnes saker som er så mye mer viktige for landet vårt.

 20. Grenseløs: Jeg skjønner godt hva du mener, og har ikke noe problem med at folk som har skapt seg en «web-identitet» signerer med den på den måten som du gjør.

  Det er en del av de andre kommentarene jeg reagerte litt mer på — noen av dem var til og med av en slik karakter at jeg valgte å ikke godkjenne dem.

  Jeg blir ikke mindre uvel når jeg ser hvordan storparten av «heiagjengen» til FrP står fram, egentlig …

 21. Karstein sier: «PS: Det er ikke hva Per Sandberg mener er god oppførsel, det er generelle lover og regler som må følges.»

  Vel, Per Sandberg snakker om at man må underordne seg «Norske verdier», og det er ikke helt det samme. At alle skal følge Norsk lov, det er jo innlysende. Man hvilke «regler» er det du snakker om, og hvem skal bestemme hvilke «norske verdier» som skal følges?

  Fårikål er nasjonalretten vår, skal vi ta rotta på vegetarianerne? Og hvis du ikke synes det er så veldig bra å være med på dugnad hver gang den lokale Narvestad finner det for godt, er det «utkastelsesgrunn»?

  For min del synes jeg fellesskapstanken som sosialdemokratiet har fremelsket, er en god Norsk verdi. Fremskrittspartiet vil privatisere alt som i dag er eid av fellesskapet, sånn som i USA. Det må vel være temmelig unorskt, egentlig! Kanskje vi skal begynne å kaste ut FrPerne?

 22. En kvalm vind blåser over landet, stadig sterkere, ser det ut til. Det blir stadig mer legitimt å snakke om fargede innvandrere i svært negative vendinger, å generalisere over en lav sko. Nå er det flott at det grumset som finnes kommer til overflaten der det konfronteres, men som sagt, veldig mange støtter det.

  Rasistpartiet, hvis det kommer til makten vil være å gå fra galt til verre i dagens samfunn, på veldig mange områder. Det er det ingen tvil om.

 23. Ole peker på en sak hvor en innvandrerforening er under etterforskning for mulig medlemsjuks. Morsomt at én slik sak brukes som eksempel på hvordan man mener at en hel gruppe er. Hva da med gruppen «FrPere» — de har vel heller ikke det beste ryktet?

  «Vil ha Frp-politiker fengslet for trusler mot tenåring:»
  http://no.newspeg.com/Vil-ha-Frp-politiker-fengslet-for-trusler-mot-ten%C3%A5ring-22406152.html

  «Ektefellene ble med på luksus-cruise til en halv million kroner:»
  http://arkiv.na24.no/Nyhet/165666/Gransker+Frp-turer.html

  «Frp-politiker bedragerianmeldt:»
  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=211505

  … og så videre. Er det riktig av meg å anta at alle FrPere er like uærlige som noen av dem?

 24. Audun, jeg er uenig. Gjennom Juvente jobber jeg hardt for å forhindre at de ødelegger det som finnes av god alkoholpolitikk her i landet. På grunn av et snev av regneferdigheter ser jeg at det ikke går an å pøse på med penger til alt, samtidig som skattene skal ned med opptil 50 milliarder. Men greit nok.

  Når de derimot kommer med så grumsete utspill at det går på menneskeverdet løs, da er en grense nådd.

  Etter at jeg så VG-saken Lasse lenker til, ble jeg så sint at jeg knapt greide å sitte i ro. For fire år siden var de ute med den ikke langt unna rasistiske brosjyren «Gjerningsmannen var av utenlandsk opprinnelse» — nå lader de kanonen med enda verre ting.

  Utfordringen blir å ikke gi dem for mye oppmerksomhet på det. Dersom dette blir temaet i valgkampen, blir stikkordet det veldig konkrete «hijab» og ikke det litt abstrakte og vanskelige «menneskeverd» — og gjett hvem som tjener på det …

 25. Han understreket at alle skal få frihet til å velge, også innvandrere og asylsøkere. – De kan få velge å innordne seg og akseptere norske verdier. Hvis ikke kan de få reise hjem.»

  Du sier:
  Så, innvandrere og asylsøkere som oppfører seg slik Per Sandberg mener er riktig, skal altså få lov til å være her, mens de andre skal kastes ut. Hva med alle oss andre som ikke oppfører oss slik som Per Sandberg mener er riktig? Hvor lenge skal vi få gå fritt ute på gatene?

  Så du mener at det Per Sandberg mener er riktig er synonymt med norske normer, lover og regler?

 26. Nok en anonym innskrover skrev: «Så du mener at det Per Sandberg mener er riktig er synonymt med norske normer, lover og regler?»

  Nei. Det sier jeg da heller ikke. Men det var ikke « norske normer, lover og regler» Per Sandberg krevde at man skulle underordne seg. Han krevde at man skulle «innordne seg og akseptere norske verdier», og det blir noe ganske annet.

  Selv er jeg ganske sikker på at det er flere av Per Sandbergs «Norske verdier» jeg ikke har underordnet meg. Jeg lurer egentlig på om han ikke bryter en del av dem selv, også.

  Hva er egentlig «Norske verdier»? Nasjonalisme og stengte grenser, eller humanisme og Nansenpass?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.