Ikke kødd med jula mi

«Ta jula tilbake» sier Fremtiden i våre hender. Det samme sa jeg selv for noen juler siden. Men etter det har jeg tenkt litt, og jeg har funnet ut at det absolutt ikke er nødvendig.

Debatten om handelstandens påståtte kvelertak på jula er uunngåelig knyttet til markeringen av den internasjonale kjøpefrie dagen på lørdag. Jeg synes en slik dag er en grei markering, men det betyr ikke at jeg nødvendigvis er sterk motstander av marsipangriser på Narvesen av den grunn. Julesnopet er der fordi noen kjøper det. Selv venter jeg med marsipan og slikt til slutten av desember, men det plager meg da ikke det minste at den ligger der og pynter opp!

På Fauske hvor jeg bor, er det stor oppstandelse over rekordtidlig julegateopphenging. Lysdekoren er allerede på plass i påvente av julegateåpning til helga. Men hva så? Vi bor et godt stykke nord om polarsirkelen, antallet timer med noe som minner om dagslys per døgn kan telles på én hånd og hovedgata i Fauske er pusset opp for titalls millioner de siste årene. Er det ikke bare litt fint og koselig med litt ekstra lys?

Videre er det de som blir så leie av all julematen i november og desember, at når juleaften kommer, sitter de bare og ser på maten. Jeg skjønner at det kan bli mye hvis man har noen julebord å gå på og slikt — men nå er det vel sjelden at julebord har møteplikt? Og det er i alle fall ikke noen som tvinger mat i folk der, det er jeg helt sikker på.

Før vi nordmenn ble så rike at vi bare kjøper det vi vil ha når vi vil ha det, var det vanlig at man sparte litt på godsakene før jul. Festmaten fikk vente til det var fest. Det er fremdeles mulig å gjøre det. Prøv med noen spekesild–, suppe– og speileggmiddager — uten festlig tilbehør — i desember, så smaker nok julematen slik den gjorde i gamle dager igjen. Selv tåler jeg godt noen pinnekjøttmiddager som oppvarming til selveste juleaften.

Så, er jeg motstander av «Ta jula tilbake»-aksjonen? Neida, egentlig ikke. Men for å skulle ta noe tilbake, forutsetter det at en har mista det først. Jeg har ikke mista jula mi. Jeg trenger ikke å handle verken julesylte eller leketog fordi det finnes i butikkene fra november. Jeg trenger heller ikke å la meg irritere av at det ligger der. Min førjulstid og julefeiring er det jeg fyller den med — uansett hva handelsstand og media måtte finne på.

Så hvis du trenger det, må du gjerne ta jula di tilbake. Men jeg som ikke har mista den, vil gjerne få ha min i fred. God førjulstid, alle sammen.

6 tanker om “Ikke kødd med jula mi

  1. Vi trenger noen juleentusiaster, tror jeg. Førjulstiden er forventning og ikke minst forberedelse til noe fint, og for meg er det som regel minst like flott som selve hendelsen det forberedes til.

  2. For ikke å snakke om alle disse støllingene som hele tiden skal snakke om at vi har glemt hva jula egentlig betyr. La folk legge det de selv vil i jula.

    Og om folk synes jula begynner for tidlig, så kan de gjøre som meg: Gi beng i å kjøpe juleprodukter før 1. søndag i advent. Utrolig hvor fort handelstanden følger strømmen, gitt.

  3. Folk kan gjerne starta jula i mai for min del, men jeg synes det er slitsomt med julenisser og etterhvert julemusikk alle stedene. Det er julenisser og julemusikk nettopp fordi ingen orker å ha noe med det å gjøre året rundt (dvs. noen orker).
    Du nevnte belysning, men det mener jeg da heller bør være standard og så kan man pynte litt ekstra senere.

  4. Her hvor jeg bor er det heldigvis langt mellom julenissene i november. Det er forsåvidt langt mellom julenissene i slutten av desember, også – handelsstanden i distriktsnorge finansierer tydeligvis ikke mange sånne. Men likevel tror jeg ikke at jeg greier å bygge opp den helt store frustrasjonen over slike nisser. Hvis noen kan tjene seg noen penger på å kle på seg nissekostyme og si «Ho ho ho» på de rette stedene, er ikke det egentlig litt bra, da?

    Når det gjelder belysningen, er det litt spesielt for oss som opplever mørketid. Det er for mye mørke til at man kan lyse det opp hele vinteren – det blir rett og slett for dyrt. Men etter jul er det som oftest snø, noe som lyser opp litt, og så går det mot lysere tider, noe som også gjør mørket bedre å leve med. Men akkurat nå trenger vi julegatene. Selv julelysdekorerte jeg terrassen min i dag. Plutselig ble den store, mørke hagen langt koseligere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.