Julemusikk 2007

Radioen spiller alt for lite julemusikk. Det ser ut som om kanalene er redd for at vi skal bli lei av juleklassikerne, og derfor sparer dem til den 23. desember. Tull, sier jeg. God julemusikk kan nesten spilles hele året, og i det minste i hele desember!

Men hva er nå god julemusikk? Finnes det noen bedre grunn til å lage en liste akkurat nå? Jeg synes ikke det. Klart, en slik liste vil jo mangle noe, da – for eksempel den sangen som er så vakker at du får tårer i øynene når du synger den selv — eller sangen som barna dine synger på juleavslutninga, men her snakker jeg om utgitte sanger.

Min fem-på-topp-liste inneholder musikk som skaper instant julestemning, og som i tillegg har noe ekstra ved seg, noe kanskje bare jeg liker, et minne som ikke er universelt eller noe jeg egentlig ikke forstår helt selv. Din liste må gjerne ha helt andre kriterier — så lenge den handler om julesanger.

Her er min:

 • Driving home for Christmas En nydelig, melankolsk sang som til og med greier å gjøre en Nidarreklame til juletradisjon. Hjem. Finnes det noe annet sted vi vil være til jul?
 • The Christmas Song er vakker nesten uansett hvem som gjør den, og den vekker minner om den amerikanske Disneyjulen på sitt absolutt vakreste. Vi kan si hva vi vil om amerikanerne, men de kan virkelig det der med høytider.
 • White Christmas er vel fremdeles en av verdens mest solgte singler, og uten tvil en av de sangene som virkelig forteller at er det på tide å senke skuldrene. Jul i vesten hadde nok ikke vært det samme uten Bing Crosby.
 • Deilig er jorden ligger kanskje i den der «tårer i øynene»-kategorien, men det får ikke hjelpe. Det er en av de flotteste sangene jeg vet, uansett språk og utøver. Og du trenger ikke å fortelle meg at det egentlig ikke er noen julesang, det er bare én gang i året vi spiller den …
 • När det lider mot jul En av de vakreste julesangene jeg har hørt noen gang, og i Richard Wolff og Kari Bremnes’ tapning når den et nytt nivå. Linken er dessverre bare til et utdrag, den fortjener å høres i sin helhet.

Så — nå er det din tur! Hva er dine desemberfavoritter?

7 tanker om “Julemusikk 2007

 1. Har ingen favoritter akkurat, men stikker nå innom for å si meg litt uenig. 🙂

  Jeg synes ikke de spiller for lite julemusikk på radioen, for jeg er av typen som blir fort lei. De trenger ikke vente til lille julaften, de kan godt «frese på» i neste uke, eller noe sånt… men nå er litt for tidlig 🙂

  (men så er jeg typen som synes jula kommer alt for tidlig uansett, og er allerede lei «julereklamen» på tv)

 2. Fairytale of New York med The Pogues og Kirsty MacColl er favoritten innen pop- og rocksjangeren. Ellers har jeg også en viss sans for Driving Home for Christmas som du også nevner. Og, Deilig er jorden, joda, den er helt i en klasse for seg etter min mening. Den hører bare med rett og slett 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.