Kvitkjæks!

Det er enkelte ting som i hus før det blir jul. En av dem er kakemenn og -damer.

Dette er bakst kjent under mange navn. I oppskriftslista til Ellen ligger dem nevnt som «spekulasi, kakemenn, kvitmainna, kvitkjeks …» og det er nok flere betegnelser på dem hvis man leter litt. Men disse hvite, hjortetakkduftende, søte kakene er noe av det som bare være til stede når jeg skal feire jul.

Det var min mor som først bakte dem til min jul. Min far er skrekkelig glad i dem (faktisk så mye at han fikk sin neste kone til å bake dem), og akkurat der tror jeg alle barna tok etter pappaen. Men nå er det slik at disse kvitkjeksene visstnok er ganske vanskelig å lage, så det er visst ikke alle som får det til. Spesielt er oppskriftens formulering «mel til passe deig» noe som får selv erfarne kakebakere til å styre unna — eller kjapt gi opp.

Men ikke min Ellen. Hun er et julemenneske uten sidestykke, og hvis noen har fått det for seg at det må være slike kaker til jul, så prøver hun å lage dem. Og årets ladning ble bakt i kveld. Jeg tror nesten Ellens kvitkjeks anno 2006 er bedre enn mors.

Hvis man hadde kunnet slått opp «godt gift» i Wikipedia, burde man funnet et bilde av meg!

6 tanker om “Kvitkjæks!

 1. Åhh.. Nå fikk jeg ubeskrivelig lyst på en kakemann! Dessverre vet ingen av mine «osloske» venner hva dette er (altså kan det ikke finnes i tigerstaden) og mamma er for langt unna. Har tenkt på å bake selv, men visste ikke at det er så vanskelig : nedtur Husker tradisjonen med å bake kakemenn (og damer og griser) fra jeg var liten, så nå fikk jeg skikkelig julestemning her!
  Du er heldig, du! Enjoy 😉

 2. hmmm

  Aldri hørt om disse kakene jeg, men jeg ble en smule bekymret når jeg så hva man kaller disse kakene.

  «spekulasi» ga meg raskt assosiasjoner til noe helt annet, et llegeinstrument jeg helst ikke vil komme ut for 😉

  Men kakene kunne jeg godt tenke meg å smake på altså 🙂

 3. Spekulasi kommer vissnok fra det nederlandske ordet speculaas, som er en type krydret småkake. Den norske versjonen er uten brunsukker og kanel, men har likevel mange likhetstrekk¹. På Vestlandet kalles de ofte «kakemenn» og på sunnmøre «julemenn». Og altså «kvitkjeks» i min trønderske familie, vi er sikkert ikke alene om det begrepet.

  Og oppskriften ligger på Ellens side, så det er jo bare å prøve. Eller sende henne en SAE og håpe på en kake i retur 🙂

  ¹ http://home.planet.nl/~zicco/receptspeculaas.htm

 4. Hvis du ønsker «godt gift» som oppslagsord i Wikipedia, er det jo bare å opprette det, Lasse. Kanskje du kan hinte til noen om at det kan være en morsom og billig julegave? 😉 Ellers skal Jorunn også bake kakemenn denne jula, og jeg skal forhåpentligvis få være med og stikke dem ut med Ampelmann-former fra Berlin….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.