Meningsterror

Nyheter på nettet begynner å bli en slitsom affære. Og det er vi som har skylda! Vel, selvfølgelig ikke jeg da 🙂 – men de andre. Grunnen til det, er alle meningene.

For å ta et eksempel: Aftenpostens oppslag i dag, om at Trygve Hegnar ikke vil ha en førskolelærer fra SV som fornyelsesminister (å kalle dette en nyhet er vel forøvrig å ta i), er irriterende nok i seg selv. Heidi Grande Røys kjenner jeg som en imponerende flink og dedikert kvinne. Hun er grundig, målbevisst og fokusert og antagelig dyktig nok til å lede et hvert departement. Jeg kan selvfølgelig ta feil – men det kan også Hegnar. Men la oss nå vente å se litt, da.

Nok om selve saken. For så begynner meningshysteriet. Det skal kommenteres for enhver pris. Om en kommentar er det minste relevant eller ikke, spiller ikke så stor rolle. Faktisk så virker det som om det er slik at dess mindre relevant kommentaren er, jo oftere gjentas den. Og de færreste som kommenterer har egentlig noe å si («Helt enig – regjeringa suger» og «Trygve Hegnar er en DUST» er eksempler på kommentarer som egentlig ikke tilfører noen noe som helst).

Alle nettaviser har etter hvert slike kommentarbolker. Selvfølgelig kan man la være å lese kommentarene, men det er ikke alltid man greier å være smart nok til det. Og det som værre er; stadig flere artikler skrives utelukkende for å skape slik «debatt», sikkert fordi de mange sidevisningene dette skaper gir gode annonseinntekter. Invitasjonen er mer eller mindre implisitt, men dobbeltprovokasjonene i stadig flere tabloide artikler begynner etter mitt syn å gå på medias troverdighet løs.

Men skal ikke media skape debatt? Jo, selvfølgelig. Men helst på grunn av innhold og ikke på grunn av form. En saklig debatt om ministrene trenger å være faglige eksperter eller ikke, kunne sikkert ha vært veldig interessant. Men jeg tviler på at man får en slik debatt i kommentarfeltet til Aftenposten etter en såpass polarisert ytring som den i artikkelen jeg refererer til over. Man får bare flere polariserte utsagn. Og det kan da ikke være mange som egentlig synes det er veldig interessant?

Hvis man skal lese selvutnevnte viktigperers meninger om alt som står i avisene, så har man helt andre fora for det. Som for eksempel denne siden. Avisene bør ha andre oppgaver. Og hvis man vil la seg provosere, så er det andre som skal ha den jobben. Som for eksempel satirikere.

Så da blir det trippelt så ille når Tre brødre som ikke er brødre parodierer tidligere miljøvernminister Knut Arild Hareide, Dagbladet inviterer til nettmøte med forfatterne som mener Harald Eia er en IQ-bølle og NRK spør: Hva mener du? Si din mening: Er Harald Eia en «IQ-bølle»? Jeg mener, er det noe journalistikk igjen? Eller trenger vi ikke den når vi har meninger?

Konklusjon? Nei, ikke egentlig. I en blogg er det jo lov å slenge ut mer eller mindre funderte meninger. Men, joda – en helt personlig en kan jeg likevel komme med: Hurra for NRK P2!

4 tanker om “Meningsterror

 1. Jeg kunne ikke vært mer enig. Det har lenge irritert meg at seriøse medier benytter diskusjonsfora som det vi ser på deres nettsteder.

  Jeg kan til en viss grad leve med kommentarer som «Micro$oft $uxxx» også videre, det har som regel oppegående mennesker vett til å filtrere ut. Derimot er det veldig provoserene å lese direkte feilaktige uttalelser. Som ansatt hos Norges største forhandler av løsninger fra Microsoft Business Solutions ser jeg ofte kommentarer knyttet til produktene som er usaklige og feilaktige, som regel bare fordi det står Microsoft foran navnet. Kommentarposterne har sannsynligvis aldri hørt om produktene som omtales. Jeg har en personlig policy om at jeg ikke begir meg inn i diskusjoner på www-fora, spesielt ikke for jobbrelaterte artikler, men i enkelte tilfeller har jeg postet anonymt (hvilket jeg heller ikke liker), bare for å legge fakta på bordet.

  Det er utrolig hvor mye som kan ødelegges, dersom potensielle eller eksisterende kunder leser feilaktige, nedlatende kommentarer, selv om de forhåpentligvis forstår at det de leser må tas med en klype salt.

  Mediene skaper på ingen måte debatt på denne måten. Anonyme postere gulper ut det de måtte tro og føle der og da, uten noen som helst form for sensur eller korreksjon. Ytringsfrihet, javel, men det skal være sannheter og ikke usaklige løgner som postes.

  Jeg hadde lenge tenkt å skrive en artikkel om dette selv, men så kom du meg i forkjøpet med en meget god artikkel, Lasse!

 2. Pfft Martin, vi vet alle at Micro$oft $uck$ 😉

  Lasse: Jeg begynner seriøst å hige etter skikkelige journalistiske aviser. Morgenbladet får mye skryt, men jeg må innrømme at jeg ennå ikke har blitt noen fast leser.

  Mest deprimerende var å lese et «blogginnlegg» og kommentarene på denne i Dagbladet. Jeg burde vite bedre enn å lese blogginnleggene – for ikke å snakke om kommentarene. Men jeg tar meg selv i å bli overrasket gang på gang over hvor mange idioter det er der ute. Men jeg har også et vist inntrykk av at debatantene neppe er ferdige med ungdomsskolen.

  Her er et eksempel: http://www.dagbladet.no/weblogg/blog.php/slask/post/2769

  Det er spesielt kommentarene som gir et inntrykk av hvor dårlig det står til med nivået på leserne (iallefall de som velger å kommentere).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.