Microsoft gir seg ikke — heldigvis eller dessverre, alt etter som — og lanserer i disse dager sin forhåndsomtalte Windows Home Server (WHS), et sentralisert lagringspunkt og overvåkingsmaskin for de øvrige maskinene i nettet ditt.
Den som husker tilbake til lanseringen av Windows 2000, minnes jo med gru Microsofts forrige forsøk på å gjøre servertjenester til allemannseie. De første versjonene av dette operativsystemet kom med Microsofts webserver (Internet Information Server, IIS) ferdiginstallert og aktivert. Sikkert av en eller annen lur grunn. Det som ikke var like lurt, var at Windows 2000 og IIS var like full av huller som de fleste førsteutgavene fra Microsoft, slik at det kun tok noen uker før disse maskinene var fulle av ormer som spredde seg fra webserver til webserver, helt uten menneskelig innvirkning.
Det var to ting som førte til at dette etter hvert døde ut: Folk rensa og oppdatert maskinene sine og deaktivert IIS, det var selvfølgelig det viktigste i første omgang. Så fikk vi etter hvert bredbånd med bredbåndsrutere. Disse boksene er i utgangspunktet satt opp slik at en webserver på maskinen din ikke kan kontaktes av noen på Internett, veien inn til webserveren (porten) er stengt. Dette siste har ført til at mange senere ormer ikke har fått på langt nær så stor utbredelse som potensialet skulle tilsi.
Og dette siste gjorde også at jeg i utgangspunktet ikke ble så veldig skremt da jeg leste at WHS skulle komme med en innebygget webserver. Men så leser jeg dette på Digi.no:
Serveren kan også nås via et webgrensesnitt fra hvor som helst i verden. Hver enkelt Home Server får et sub-domene under homeserver.com, for eksempel ola.homeserver.com/home.
De fleste har sin internettilkobling via en bredbåndsrouter, og det er vanlig å sperre av endel porter av sikkerhetshensyn. Windows Home Server håndterer denne konfigurasjonen automatisk på nyere routere som støtter UPnP-protokollen.
Historien gjentar seg til det kjedsommelige. De aller fleste rimelige hjemmerutere støtter UPnP-protokollen, og disse vil altså automatisk koble seg opp mot Internett. Verdens malwareprodusenter har fått et nytt leketøy med uanede muligheter. Hvor mye ulovlig materiale er det plass til på en gjennomsnittlig slik boks, tror du?
Jeg håper jeg tar feil, men jeg tror dette kan bli stygt. Et lite håp har jeg likevel, da: At dette fører til at det kommer massevis av stilig hjemmeservermaskinvare som vi kan installere en ordentlig server på!
Enig i at dette høres skummelt ut. Jeg lurer (eller håper, i hvert fall) imidlertid på om Digi (som vanlig) ikke har sjekket kildene godt nok og derfor videreformidler feilaktig informasjon. Vi får se. Dette må testes før en endelig dom kan avgis. Det kan f.eks. hende at dette ikke er noe som skjer automatisk, men at det må aktiveres på LAN-et først.
Uansett synes jeg WHS ser ut som et interessant produkt jeg skulle ønske f.eks. Ubuntu Linux kunne skru sammen et godt alternativ til. Automatiske backup, ad-hoc RAID, innebygget revisjonskontroll, alt i en brukervennlig og «out of the box»-innpakning er veldig tiltalende. Linux har i dag tilgang på absolutt alt sammen, men det er ikke produktifisert på samme måte som WHS enda.
Hjemmeservere er et interessant markedssegment, det er jeg helt enig i. Det er også noe jeg kan litt om, etter å ha kjørt hjemmeserver i 10 år eller noe sånt. Den første var faktisk en 486dx/66 med en nedstrippet versjon av Windows 95(!) som operativsystem, og gode, game Xitami¹ som webserver! Det fungerte det, også 🙂
Det jeg lurer på når det gjelder WHS er om et så omfattende tjenestespekter som det her er snakk om, vil være formålstjenlig i en slik «black box». Er dette enkelt nok til at det vil fungere, eller vil folk flest kjøpe en server som ikke vil gjøre noe mer enn en simpel NAS-løsning til under halve prisen kan gjøre? Og hvis folk flest vil benytte seg av alle mulighetene denne boksen kommer med, hvor mye skolering trengs, og hvor mye tid er folk interessert i å bruke på dette?
Jeg håper også at det kommer Linux-konkurrenter til dette produktet, og jeg håper at noen med tilstrekkelig tiltakslyst og teknisk kompetanse begynner å levere sikker fjerndrift av alle slike hjemmeservere. Først da tror jeg dette er en skikkelig nyttig ting for hjemmemarkedet.
¹ http://www.xitami.com/