ASUS 900 – prisvinneren?

Flere mini-PCer meldes til landet. Nå er det ASUS Eee 900 som har dukket opp hos Komplett.no. Og jeg må si tilbudet bare ser bedre og bedre ut.

ASUS Eee er jo bygget over akkurat samme lest som den tidligere omtalte ASUS 701, men kommer med en større skjerm, like stor som på Acer Aspire. Ellers har de puttet et større webkamera i den, og kanskje litt viktigere; større SSD-disk og dobbelt så mye minne, Eee 900 har blitt best i klassen med 1GB.

ASUS har dessverre ikke oppdaget den raskere og mer effektive Intel Atom-prosessoren ennå, ASUS Eee 900 kommer med den samme Celeron Mobile-prosessoren som forgjengeren. Men på slike maskiner som dette, tror jeg ikke det betyr all verden. Det samme gjelder egentlig utvidelsen til 1 GB minne, som må være mer egnet for produktdatabladene enn for brukeropplevelsen. Men en firedobling av lagringskapasiteten — og faktisk dobbelt så mye som den nærmeste konkurrenten kan skilte med — det er det lett å se poenget i.

Videre er det oppsiktsvekkende at prisforskjellen på ASUS Eee 701 og 900 ser ut til å bli på kun 40 kroner, og da kan man virkelig snakke om å få mye for pengene! Acer har åpenbart skjønt tegninga, og hos MPX er prisen på Acer Aspire One redusert med 125 kroner.

  ASUS Eee 701 ASUS Eee 900 Acer Aspire One
Prosessor Intel Celeron M 900MHz   Intel Celeron M 900MHz   Intel Centrino Atom N270 1,6Ghz
Minne 512 MB RAM 1 Gb 512 MB RAM
Skjerm 7" 800×480 8.9" 1024×600 8.9" 1024×600
Webkamera 0,3 Mpix 1,3 Mpix 0,3 Mpix
Harddisk 4 GB Flashbasert 16 GB Flashbasert 8 GB Flashbasert
Operativsystem   Xandros Linux (cust.) Xandros Linux (cust.) Linpus Linux
Fysisk størrelse (cm)   22,5×16,5×3,5 22,5×16,5×3,5 24,9×17,0 x 2,9
Pris: 2.550,- 2.590,- 2.765,-

Her er en link til en grundig test av ASUS Eee 900 fra TrustedReviews.com. Så nå er det bare å vente til de dukker opp på lager …

9 tanker om “ASUS 900 – prisvinneren?

 1. I følge The Register[1] er det beste å bare hoppe over 900-modellen og vente til 901 kommer, da den ikke er dyrere (men faktisk billigere; spørs om den også blir det i Norge) enn 900 og i tillegg bedre på absolutt alle områder. Jeg er spent på hvor bra programvaren blir på Norsk og om oversettelsene overhodet holder mål eller om de er i standard Linux-kvalitet (dvs under pari).

  [1] http://www.reghardware.co.uk/2008/06/17/review_eee_pc_901/

 2. Vanligvis er jeg ikke tilhenger av å vente og se, da det fort kan føre til at man aldri kjøper. Og kjøpe vil vi jo, la oss bare innrømme det. 🙂 Men her skjer det nå så mye på så kort tid, at jeg støtter Asbjørn. 901 ser særdeles lovende ut, og klinsjeren for meg er batterilevetid. Hvis Regs tall på 4 timer og 40 er i nærheten av virkeligheten, er det i så fall noe av det beste jeg har sett fra en bærbar på en god stund.

 3. Men de er jo så billige — det er jo bare å kjøpe hele hurven!

  Neida, tuller bare. Takk for infoen, Asbjørn. Vil man ha en Eee og eier et gram med tålmodighet, ser det ut som om venting kan være lurt, ja. Men hvis nettbutikkene har tatt inn så mange tusen ASUS Eee 701, og kundene venter, risikerer vi ikke da at de venter med å ta inn de bedre modellene for å få tømt lagrene for 701?

  Jeg synes uansett Aspire One ser ut som en maskin jeg kan leve med …

 4. Jeg tror du mener «som mange vil ha», Thomas. Selv tror jeg at prisforskjellen får meg til å tippe i retning av en Aspire One fremdeles. Eee 901 er antatt å ville koste over 3.500 i Norge, og selv om det ikke er noen avskrekkende sum, begynner det å nærme seg et annet prissegment.

  Men det virker som en helt ok maskin, ja!

 5. Ser jo riktig så sexig ut, den 901.

  Jeg har ikke satt meg inn i dette, så jeg lurer: Hva er egentlig ambisjonene til disse maskinene? Er de kraftige nok til å spille av videofilmer uten trøbbel? Type divx, eller «sikkerthetskopier» av DVD-filmer.(Antar at HD-materiale blir for heftig.) Ser for mneg at jeg kan ha feks en 16GB minnepinne med nedlastede filmer på, og plugge i.

  Jeg vil ha en maskin til å se på film i komfortvognen på Bergensbanen.

 6. Det er nok mulig å se film på dem, Nils. I PC-worlds test av ASUS Eee 901 som jeg linker til i en annen bloggings¹ nevner de jo at batteriet holdt til blant annet en film. Men som du nevner, HD-materiale blir nok lite morsomt.

  Men så lenge man holder seg til Linux-versjonene, vet vi jo at Linux er rå på å få mye ut av beskjeden maskinvare, så jeg vil være overrasket om avspilling av en normalt komprimert Xvid-fil vil by på store problemer. I alle fall hvis man holder seg til Intel Atom-utgavene, som for eksempel ASUS Eee 901.

  Dersom noen har erfaringer med filmavspilling på mini-PCer er det kjempeflott om de legger igjen en kommentar.

  ¹ http://www.lassedahl.com/b/test_av_asus_eee_901

 7. Bra. Skal ikke se bort fra aat det blir en sånn.

  Kjekt å se at disse maskinene begynner å komme med SSD. Jammen på tide. «Ingen bevegelige deler» er den eneste seriøse løsningen. Platelager er så jævlig 80-talls.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.