Problemer i en overgangsfase

De gamle TV-apparatene våre har en skjerm som er nesten like høy som den er bred, eller nærmere bestemt har de bredde-høyde-forholdet 4 til 3. Så har vi fått mer moderne TV-apparat, med bredere skjerm og et bredde-høyde-forholdet på 16 til 9. Det kan illustreres omtrent slik:

Skjermbilde med forholdet 4:3
Fig 1: Skjermbilde med forholdet 4:3

Skjermbilde med forholdet 16:9
Fig 2: Skjermbilde med forholdet 16:9

Som vi enkelt ser på det øverste bildet, krever formatene at de bildene som skal vises er tilpasset de forskjellige formatene. Derfor har vi et problem i en overgangsperiode, hvor begge TV-formatene er utbredt på markedet. Disse problemene finnes det flere løsninger på, men ikke alle er like gode.

Den løsningen for eksempel NRK bruker på sine sendinger over eteren, er å sende det moderne, brede bildet med sort kant øverst og nederst, slik at det blir seende omtrent slik ut i en «gammeldags» TV:

Skjermbilde med forholdet 16:9 tilpasset 4:3-TV
Fig 3: Skjermbilde med forholdet 16:9 tilpasset 4:3-TV

Det er jo fullt ut akseptabelt i de fleste tilfeller. Men hva skjer når vi ser dette bildet på en 16:9-tv? Jo, da får vi ikke luft bare øverst og nederst, men også til høyre og venstre, omtrent som dette:

Skjermbildet fra fig 3 vist på en 16:9-TV_
Fig 4: Skjermbildet fra fig 3 vist på en 16:9-TV

Moderne TV-apparat har imidlertid noen funksjoner for å manipulere bildet. Jeg kan «zoome inn» for å få bildet fra fig 4 til å dekke hele skjermen. Men da møter jeg et problem: Skjerbildet har egentlig ikke høy nok oppløsning til å dekke hele tv-skjermen min, og jeg får da en kvalitetsforringelse, som ganske overdrevet kan illustreres slik:

Skjermbildet fra fig 4 zoomet inn til å dekke hele 16:9-skjermen
Fig 5: Skjermbildet fra fig 4 zoomet inn til å dekke hele 16:9-skjermen (overdrevet for å illustrere).

Etter hvert vil alle TV-apparat ha 16:9-skjermer, og problemet vil forsvinne av seg selv. I mellomtiden er løsningen slik jeg ser det å heller tilby et forvrengt bilde til de som sitter med gamle TV-apparat, for dermed å gi dem en god grunn til å bytte ut dette. Det er det som skjer hvis du mottar sendingene digitalt. Da vil TV-bildet se slik ut på en 4:3-tv:

Et 16:9-skjermbilde på en 4:3-tv
Fig 6: Et 16:9-skjermbilde på en 4:3-tv

De fleste TV-apparat laget etter litt utpå nittitallet har mulighet for å selv legge til sorte striper øverst og nederst på dette bildet slik at de endrer opp med bildet i fig 3, og 16:9-tvene vil i «vanlig» modus (widescreen) vise dette bildet som i fig 2, med langt høyere kvalitet enn tilfellet er i dag (fig 5). Jeg tar det for gitt at dette blir tilfellet når NRK går over til 16:9 for fullt fra 16. september.

Og med det samme vil jeg takke «kabel-tv-leverandøren min» for at jeg i alle fall mottar NRK2 i «widescreenmodus» nå. Dette går veien!

3 tanker om “Problemer i en overgangsfase

  1. Et annet «problem» er jo tekstingen som ofte havner utenfor bilderuten dersom man «zoomer inn» bildet. Personlig kjører jeg ofte med tekstingen av når jeg kan, men det er jo ikke alle som tilbyr denne muligheten.

  2. Sant, Kyrre. Men i alle fall «de tre store» i Norge har tatt hensyn til dette, og kjører med teksten innenfor «den innerste firkanten» (i mangel av noe bedre ord).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.