Rädda Ingrid – död eller levande

Et kjedebrev som sendes rundt i disse dager (fått det tre fire ganger, tusen takk 🙂, forteller oss hvordan vi kan oppdage slag, og at dersom vi hadde visst det før, kunne vi reddet «Ingrid». Det går slik:

Redd liv!

Under en fest snublet en jente – Ingrid – og falt. Hun forsikret alle at hun hadde det bra (de tilbød seg å ringe lege) og bare hadde snublet i en stein for hun hadde nye sko.

De hjalp henne å ordne seg og ga henne en ny tallerken mat – og selv om hun virket litt rystet, fortsatte Ingrid å more seg resten av kvelden.

Ingrids mann ringde senere og fortalte at hans kone hadde blitt kjørt til sykehuset. Kl 6:00 hadde hun dødd.

Hun hadde fått et slag på festen – dersom man hadde visst hvordan man kjenner igjen tegnene på slag, hadde kanskje Ingrid fortsatt vært i live i dag.

Det tar bare noen minutter å lese dette

En nevrolog sier at hvis han får i hendene en slagpasient innen 3 timer kan han totalt heve effekten av slaget…. totalt! Han sier at det vriene og vanskelige er å kjenne igjen et slag, få det diagnostiserert og få pasienten till lege innen 3 timer.

Å kjenne igjen et slag

Nå sier legene at alle kan lære seg å kjenne igjen et slag gjennom å stille tre enkle spørsmål:

1. Be personen om å LE
2. Be personen om å LØFTE BEGGE ARMENE
3. Be personen om å SI EN ENKEL SETNING (sammenhengende) (f.eks «Solen skinner idag»)

Om personen har problemer med noen av disse oppgavene ring snarest 113 og beskriv symptomene.

Dette høres jo ut som gode tips for å se om det er bra med folk, selv om vi kan oppleve litt morsomme ting etter at vi ramler på byen heretter. Som ei sa: «opp med henna og flir ellers ringe i 113» …

Men uansett, det er én ting som får meg til å lure litt: Ingrid «forsikret alle at hun hadde det bra og bare hadde snublet i en stein for hun hadde nye sko», så vi får tro at hun kunne si en enkel setning. Hun fikk «en ny tallerken mat», så antageligvis kunne hun løfte armene, i alle fall nok til å spise maten, og hun «fortsatte å more seg resten av kvelden», så da skulle vi nesten tro at hun lo litt, også.

Hvordan skulle kjennskap til de tre nevnte kjennetegnene kunne reddet Ingrid?

10 tanker om “Rädda Ingrid – död eller levande

 1. Siden jeg nettopp kom hjem fra traumatologiforelesning og hatt om fulle folk som faller, sier det går bra med dem og så dör i sengen sin: Stakkars Ingrid har sannsynligvis falt og slått hodet og fått en liten subdural blödning. Den har ikke medfört henne noe ubehag med en gang, men når hun legger seg til å sove og blödningen fortsetter, vil det skje en trykkökning i hjernen som kan få fatale utfall. Dette skjer visst relativt ofte. Men altså ikke et hjerneslag.

  Jeg håper jeg får sånne spörsmål på eksamen!

 2. Skrekk! Er det forskjellige regler for å redde folk fra subdurale blødninger og hjerneslag? Er dette tilstrekkelig kjent? Burde ikke noen straks starte et kjedebrev og opplyse om dette? Hva med en SMS-kampanje?
  Da blir vi Telenoraksjonærer så skrekkelig blide, og så slipper vi å få hjerteinfarkt av at omsetningen minker.
  Kunne vi ha reddet Ingrid hvis det var et hjerteinfarkt?

 3. Hvordan skal vi egentlig redde folk fra subdurale blødninger? Skal vi bare holde dem våkne, så de kjenner når de får ubehaget?

  Jeg må vite dette før jeg begynner å kladde på kjedebrevet.

 4. Du kan jo bygga nokre sjølv og sende reklamepost for dei? «Redd liv med din egen CT-scanner! Nå i veskeformat!!»?

 5. I dag har jeg både falt og slått meg i hodet, fnist litt, løftet armene og spist ganske mye mat. Nå tør jeg jaggu ikke å legge meg, etter å ha lest om subdurale blødninger. O_o

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.