Så var det oss igjen da, SAS

Vi prøver jo alltid. Utenlandsferie betyr som regel fly, og når man skal fly fra Norge er SAS ofte det minste av to onder. Og SAS prøver øyensynlig hele tiden å bli et ordentlig flyselskap, men dere sliter litt ennå. Det er noen småting jeg har lyst til å nevne for dere, sånn bare slik at dere kan ta de med dere til senere:

Når vi, to voksne og to relativt små barn, skal plasseres ombord i flyet, er det skrekkelig dumt å plassere tre stykker på en seterad og den fjerde ved vinduet på en annen. Barna er for små til å sitte alene, noe som gjør at det blir en voksen med to foreldre. Noe som er dumt, etter som slike småttingser gjerne søler med juicen sin akkurat samtidig, de må på et do hvor det knapt er plass til å hjelpe en av dem og så videre.

Foreldre vil like det langt bedre dersom de får sitte to og to, eller helst; tre på en seterad og den siste voksne ytterst på den andre siden av midtgangen (ABCD eller CDEF for å bruke fagspråk).

Når vi sjekker inn bagasje som ikke er firkantede kofferter på London Heathrow — som for eksempel ryggsekker og barnevogner, noe slike som oss ofte ferdes med — kan ikke de sendes med bagasjebåndet. Det er det sikkert gode grunner til, men det jeg reagerer litt på, er at vi blir bedt om å legge dem i et helt ubevoktet bur i innsjekkingshallen. Der kan hvem som helst putte hva som helst i ryggsekken min og alle andres.

Da jeg la inn våre to ryggsekker og ene barnevogn, var det ingen som spurte meg om noe som helst, og ingen fulgte med på hva jeg gjorde. Da virker det litt komisk at dere like før hadde plukket ut min syv år gamle sønn for å spørre ham om han hadde pakket bagasjen sin selv, og om noen hadde hatt mulighet til å tukle med den før innsjekking.

Det går egentlig ikke an å lande på Gardermoen, komme seg av et fly, hente all bagasjen, passere immigrasjonen, levere bagasjen inn igjen, komme seg igjennom sikkerhetssjekken og komme seg til gaten til det neste flyet på 55 minutter. Dere har sendt oss på en slik tur tre ganger. To av disse har vi mistet flyet vårt og måtte ta neste. I dag rakk vi det — men bare fordi innenlandsflyet vi hadde transfer med var forsinket.

Noen må oppdatere bestillingssystemene deres med realistiske tidsanslag. På sommeren er det andre reisende enn alle de omflakkende politikerne med små, søte håndbagasjer med seg, og det forventer jeg egentlig at dere skal ta høyde for.

Og en liten PS til sist: Kabinpersonalet er verken «Frustrerte Fruer» eller «Desperate Housewifes» som kapteinen på flyet ut fra London fem over ett den 20. juli presenterte dem som. Kanskje var det et forsøk på en vits — men det var ingen som lo. På meg hørtes det imidlertid ut som om kapteinen var litt bitter fordi han hadde blitt avvist av noen i baren kvelden i forveien eller noe sånt, og derfor følte for å ta igjen. Men å omtale kabinpersonalet, som kanskje er de som gjør mest for å berge SAS-konsernets ansikt utad, på en så nedsettende og useriøs måte, det ble bare skikkelig flaut.

Så …

Det var du og jeg, SAS, i år. Vi kom oss både frem og tilbake, begge to. Du er kanskje like mellomførnøyd med meg, som jeg er med deg, men i og med at det er jeg som betaler og du som tar betalt, tar jeg meg likevel friheten å si i fra. Men kommer jeg til å velge noen andre til neste år? Sikkert ikke. Men det kunne vært kjekt om jeg til neste år hadde møtt et SAS som:

 • Skjønte at barnefamilier gjerne vil være sammen på ferie
 • Ikke lot bagasjen vår stå tilgjengelig for alle og en hver på en av Europas travleste lufthavner
 • Hadde funnet ut at tiden går fort i kø og sikkerhetssjekk på flyplasser
 • Og stilte med flykapteiner som respekterte sine medansatte

Vi får se.

12 tanker om “Så var det oss igjen da, SAS

 1. En lösning är ju post- och telelagen (och detektorer, spindlar, som fångar upp och skyddar det allmänna som grundlagen lyder).

  Outsourcing= bästa mannen gör jobbet (också formulering «inte hotar mänskligheten» som judarna och Israelerna som ju är en spindel i ögat på var och en i sverige — lutherska arv = skrev ju judehatisk bok)

  Insourcing= tar grupper som är bäst (genanalys) och (rekvisit) och arbetsstyrkans produktivitet och effektivitet

 2. Jeg må si at jeg ikke helt skjønner dette. Fikk dere ikke muligheten til å reservere plasser ombord i flyet, altså? Det har aldri vært noe problem når vi har vært ute og reist, såsant billetten ble bestilt tidlig nok. Lager nettbestillingen krøll, går det som regel greit å bestille billetter på telefon. Da har du et menneske i den andre enden, som antagelig har vært ute for fire som vil sitte på rekke og rad tidligere…

  Ellers er min erfaring at SAS ikke er alene om å beregne for kort tid til transfer — da jeg dro til New Delhi i våres, insisterte bookingsystemene til KLM, British Airways og Lufthansa på at en times transfer var nok på hhvis Schiphol, Heathrow og Frankfurt. Jeg har snakket med ansatte i reisebyråer som mener at dette gjennomgående er noe flyselskap sliter med. Men i våre dager løser man jo det enkelt ved å overstyre førstevalget til bookingsystemet.

  Og det med innsjekking av bagasjen på Heathrow — var det et problem som var spesifikt for SAS, eller var det rett og slett en løsning man hadde valgt på flyplassen? Det skjer mye rart på flyplasser for tiden, men ofte har det mer med lokale forhold og internasjonale avtaler å gjøre enn med flyselskapet. Det var det med å rette baker for smed… 😉

 3. Litt SAS-frust fra meg…

  Jeg vet ikke om det er SAS eller OSL som har et problem når det gjelder transfer mellom fly, men andre flyselskaper og flyplasser klarer slikt mye bedre.

  Selv har jeg ved en forsinkelse med KLM blitt ropt opp over høyttaler inne på flyet ved ankomst, møtt av minibuss med blide medarbeidere som har sendt meg og en håndfull andre direkte til riktig fly etter en kjapp sikkerhetssjekk i eget «hasterom». Da tok det 10 minutter fra vi ankom en gate og til jeg stod ved den neste. Dette var på Schiphol, som er mye større enn OSL. Og ikke minst — de klarte å få med bagasjen min! Hvordan de fikk til det siste er jeg ikke sikker på, men regner med at de hadde stuet all bagasje som skulle videre med mitt fly i en egen kontainer.

  Jeg har ellers opplevd å ankomme for sent til transfer på O’Hare i Chicago (med SAS) på grunn av dårlig vær, og da hadde de null service i SAS-skranken. Det var sent på kvelden, og overnatting måtte jeg skaffe selv, informasjonen var kun «du må stille opp i morgen og se hva vi har», og «takk og god natt». Det endte med at en annen passasjer og jeg etter endel telefoner til hoteller i området booket og delte et hotellrom en en snau times taxitur unna i retning bondelandet fordi det var umulig å få tak i noe annet i nærheten. Hun hadde fått booket seg om til et morgenfly dagen etter, mens jeg som nevnt hadde fått beskjed om å møte opp dagen etter for å se hva de hadde. Og jeg sto foran henne i ombookingskøen, så de hadde hatt plass til meg på samme fly som hun fikk bli med. Hvorfor jeg ikke ble tilbudt dette aner jeg ikke. Kanskje de ikke gadd/orket sjekke for en mann, men gjerne gjorde det for en dame…?

  Jeg har også opplevd å stå på Værnes og høre dette over høyttaleren: «Dette er en melding til alle SAS- og Widerøe-passasjerer. Flyplassen er nå stengt på grunn av tett tåke.» Dette overrasket oss en smule, fordi andre selskaper fortsatte å lande og ta av, det var kun for SAS og Widerøe at flyplassen var stengt. Da burde man kanskje velge andre formuleringer enn «flyplassen er stengt», og heller si noe ala «på grunn av tett tåke kan ikke våre fly lande eller ta av». Skal man først forklare noe, så bør forklaringen henge på greip.

  Fra København til Oslo har SAS utsatt flyet mitt fordi de ikke har hatt mannskap, og de ga null informasjon annet enn at oversiktstavlene stadig viste nye utsettelser. Ingen info ved gaten. Til slutt ba damen ved gaten passasjerene booke om, bare for å kansellere flighten som de booket om til og flytte alle tilbake til den opprinnelige, utsatte flighten.

  Dette samt flere andre hendelser gjør at jeg blir mer og mer skeptisk til SAS, og gjerne velger andre alternativer der dette er tilgjengelig.

 4. Det jeg blir lei av når jeg reiser med SAS, er at de overstyrer setevalget mitt hele tiden. Jo, det er fordi jeg reiser med førerhund og de har en eller annet misoppfatning om at de tror det er best plass til meg og hunden helt fremst. Jeg forklarer gang på gang at det er bedre for hunden å ligge under setet foran meg, og at veggen der fremme er i veien. Skal hunden ligge på gulvet foran beina mine, er det ikke plass til mine bein.
  i fjor ble jeg litt forbandet, og sa høyt og tydelig at «det er da faen at jeg aldri skal få bestemme hvor jeg skal sitte, når alle andre passasjerer for gjøre det?.» Det er visse regler jeg må forholde meg til, at jeg ikke får sitte ved nødutgang, og slikt, men om jeg ønsker å sitte på rad 2 eller 3, synes jeg de bør forstå.
  Videre blir jeg oppgitt over at de vil ha meg nær midtgangen. Det betyr at jeg må reise meg og slippe folk forbi, de som skal sitte på de to innerste setene, siden jeg kommer ombord i flyet først (pga. assistanse). Og så er det heller ikke så morsomt at folk blir sur på meg, når kabinpersonalet overstyrer mine valg, og etterpå flytter meg når de ser at det byr på problemer. Det går ut over andre passasjerer som har reservert sete.
  Skulle gjerne prøvd norwegian, men siden jeg kommer med widerøe fra annen flyplass, er det sas de korresponderer med. Der må jeg si de er greie, for er jeg forsinket fra gardermoen, venter widrøe på meg dersom forsinkelsen ikke er for stor. Men spørs om sas ville ventet om widerøe var forsinket?

 5. Takk for masse kommentarer! Noen små svar:

  björn: Hæh?!

  Eirik: Jeg har reist masse med fly de siste årene, og det har vanligvis gått greit å reservere plasser ved innsjekking, men ikke nå — av en eller annen merkelig grunn. Men flere andre i flyet fra London nevnte det samme, en far fikk ikke sitte sammen med sønnen sin på tross av at det skulle være i orden, og en som hadde blitt lovet plass langt fremme, satt på rad 24 …

  Og kanskje er alle flyselskap like dårlige på å beregne tid til transfer. Da har jo SAS en enestående mulighet til å kapre masse kunder til neste sommer, da — «SAS — Det familievennlige flyselskapet! Vi vet at treåringer må på do minst tre ganger fra ankomst til avgang — spesielt når du har det travelt!»

  Når det gjelder bagasjen, synes jeg det så ut som om dette var SAS-spesifikt, ja. Andre selskap hadde anslagsvis dobbelt så mange mennesker på jobb som SAS, og de tok i mot folk og hjalp dem med bagasjen. SAS hadde kun automater, og én åpen skranke med en hyggelig dame i. Men bagasjen vår, den kunne hun altså ikke ta i mot, den måtte i det nevnte buret.

  I Oslo er det også slik at vogner og sekker må på spesialbagasjemottaket, men der er det et felles, vanlig og ikke minst betjent bagasjemottak. Og at dette skulle ha med forskjellige regler å gjøre stiller jeg meg tvilende til — jeg regner nesten med at Heathrow har minst like strenge regler som OSL. Det er vel bare noe VG ikke har oppdaget ennå, tenker jeg.

  Jeg har også hørt om slik service fra andre selskap, Thomas, og sett folk blitt hastet omkring på flyplasser — men innsett at det ikke gjelder oss som reiser med SAS. I fjor ble jeg faktisk sint på de i SAS’ ankomstservice. De ignorerte faktisk oss som sto foran disken, og lot som om vi var luft. Det er helt sant, og det var en surrealistisk opplevelse. I år var de litt bedre — men «løsningen» de hadde, var å glemme bagasjen, komme oss på flyet og melde den savnet ved ankomst. Jeg syntes ikke den løsningen var tilfredsstillende.

  Widerøe har også jeg opplevd som temmelig mer fleksible ja, Eugenie — men at SAS skal overstyre setevalget ditt på denne måten, synes jeg høres hårreisende ut. Som du sier, er det forståelig at de ikke vil ha deg ved en nødutgang eller noe sånt, og jeg kan også forstå at de vil ha hunden fremme i flyet — men som du sier, skulle det ikke spille noen rolle om du satt på seterad en eller tre, eller ved vindu eller midtgang.

  Så — SAS-erfaringene er åpenbart vekslende, men vi må jo uansett bruke SAS fra tid til annen — så vi får bare håpe det hjelper å klage! 🙂

 6. Finnes det andre flyselskaper enn SAS?!? Jøss, det skal jeg spørre de på Årø international om neste gang jeg flyr fra Molde…

 7. Forrige gang jeg var på Gardermoen var på turen Roma-Oslo-Bergen.

  Flyet fra Roma var forsinket, som medførte at det var mindre enn en time til avgang Bergen. Men ca 45 minutter. Vi var altså ikke for seine til å få være med flyet, men vi fikk ikke lov å sjekke inn, da må man være 1 time før. (Begge flyene var Norwegian,) Jeg prøvde å forklare at dette var noe de måtte ordne opp i, siden det kun var Norwegian sin feil at jeg var forsinket. Det eneste de måtte gjøre, var jo å få en ansatt til å komme og hente kofferten min i skranken der, og bære den inn på flyet. Det burde ikke være så vanskelig å få til på 45 minutter. Men det var selvsagt ingen i Norwegian som syns dette var mulig, å gjøre noe som helst utenom de faste rutinene, for å ikke plage kundene sine mer enn nødvendig. Og jeg måtte vente 1,5 timer til.

  Jeg hater Systemet.

 8. Nils: Kjente følelser det der. «Det burde ikke være så vanskelig å få til» er kanskje min mest brukte frase i slike tilfeller, men det hjelper lite — det er tydeligvis så vanskelig.

  Jeg lurer på om ikke vi nordmenn har blitt så fokusert på lav pris at service — og kanskje også arbeidsmoral — har blitt ofret på gjennomsnittseffektivitetens alter.

 9. Du er nok inne på noe vesentlig, Lasse. Det er alt for mye fokus på pris og bare pris her i Norge. Kostnaden for dette er selvfølgelig redusert service og kvalitet. Man klarer rett og slett ikke å levere en stor Mercedes til liten Lada-pris.

  En liten anekdote: For en uke siden kjørte vi Trollstigen på vår vei til Ålesund, og stoppet på restauranten på toppen før vi begynte nedstigningen. Da befinner vi oss i et område som er så norsk som noe. Stort norskere kan det ikke bli, med troll, bunader, høye fjell og trange daler. Og som en bekreftelse på alt dette var selvfølgelig de to jeg snakket med i betjeningen svenske, servicen var treg, maten var overpriset og ikke minst kostet det 5,- å komme inn i hver bås på toalettet — inne på restauranten! Da var det nesten så jeg felte en tåre i ren glede over dette fantastiske landet vårt…

 10. Det høres kjent ut, Thomas — og det viser at vi er på feil vei. Fokuset på å tjene eller spare penger gjør at kortsiktige løsninger velges over en sunn utvikling hver eneste gang. Trist.

  Og ja, Alf Ivar — det er faktisk sant. Jeg reagerte nok omtrent som deg, og hørte ekstra godt etter på den engelske repetisjonen for å være sikker på at jeg hørte riktig. Og han gjentok altså til og med den dårlige, dårlige blødmen.

  Det var da det slo meg at det kanskje var en mann med masse bitterhet som satt der …

 11. Litt seint, men har en god løsning til deg om du skal til London. Fly BA. Finnes ikke konkurranse spør du meg. Pleide fly SAS før, men det det servicenivået er det ikke snakk om.

  Min «favoritt»episode med SAS var da jeg tok fly fra London City til Gardermoen og skulle korrespondere med fly til Ålesund, jeg spurte betjeningen om de kunne høre med flyet til Ålesund om de ventet på meg grunnet forsinkelse. Flyvertinnen sa da de ikke kunne kontakte dem fordi flyet var innleid fra Transwede — jeg måtte bare «løpe og håpe på det beste» i følge flyvertinnen ombord. Jeg håper flyet hadde kontakt med samme tårn som resten av SAS…

  I motsetning har jeg ringt opp BA kundeservice og sagt jeg fikk et litt uheldig sete, og de har ordnet det for meg slik at betjeningen ombord ordnet bedre plassering for meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.