SD/MMC til CF Type II-adapter

Jeg kjøpte meg et Canon EOS 400D for en stund siden. Det er et speilreflekskamera som gjør alt det jeg trenger og litt til, og til en relativt hyggelig pris. Jeg regner derfor med at vi kommer til å henge sammen ganske lenge.

Men det er ett problem med kameraet: Lagringsmediet. Kameraet har bare plass til ett minnekort, og det må være av typen Compact Flash. Da jeg kjøpte kameraet, var ikke dette noe problem. Men i ettertid har CF-kort blitt sjeldnere og sjeldnere, mens andre typer minnekort, som for eksempel Secure Digital-kort, har blitt større og større, mens prisen har gått nøyaktig motsatt vei. Så jeg har vært litt misunnelig på de som kunne bruke slike SD-kort. «Noen skulle ha laget en overgang», har jeg tenkt mange ganger. Og nå har noen gjort det.

Kortet på bildet over her, er et CF Type II adapter med et spor hvor man stikker inn et SD-kort. Det tar den nye typen SD-kort SDHC, som allerede finnes opp til 32GB. Jeg fant det på Amazon, og til under 20 dollar var det ikke noe å tenke særlig mye på.

Det at det er «Type II» vil si at det er litt tykkere enn de første Compact Flash-kortene som kom, så det er ikke sikkert det passer i alle kamera — sjekk det før eventuell bestilling — men det passet i alle fall glimrende i mitt. Jeg har også en 8GB SDHD-brikke som passer fint inn, og kameraet oppførte seg akkurat likedan med denne brikken i, etter hva jeg kunne se. Hastighet og slikt var heller ikke noe merkbart forskjellig fra tidligere, så jeg tror ikke selve adapteret gjør så mye fra eller til.

Så, nå kan jeg følge med i prisfallet på SD-kort, samtidig som jeg har fått mye lettere tilgang til bildene mine, etter som begge mine bærbare PC-er har innebygget SD-kort leser. Har du et kamera med CF-leser, anbefales dette adapteret på det varmeste!

8 tanker om “SD/MMC til CF Type II-adapter

 1. Gratulere med kamera, har hatt samme kamera i et og et halvt år og er veldig fornøyd.
  Jeg bruker kabel mellom kamera og pc, er vant med det og synes det er ok, da er det ikke så viktig vilket kort jeg bruker.

 2. Takk for kommentar, Einar. Jeg har også brukt kabel mellom kamera og PC, men etter at jeg oppgraderte til Ubuntu 8.10, har samhandlingen mellom kamera og PC blitt mye tregere og langt mindre intuitiv! Av og til går utviklingen feil vei, dessverre.

 3. Vel. Jeg kjøpte meg en 8 GB stor CF-brikke til mitt 350D-kamera i sommer. Er ikke i stand til å se for meg at jeg skal trenge mer plass, selv om jeg skyter i RAW.

 4. Vel, Kenneth — det er to faktorer som spiller inn: Av og til er man lenge borte fra en PC eller annen overføringsenhet. Da er det kjekt å kunne ha flere minnekort. Og CF-brikker (og sikkert alle andre minnekort) er forbruksvare. Plutselig en dag dukker det opp små huller i dem, og da er det kjekt at det finnes alternativ tilgjengelig.

  Men 8GB burde være nok for alle og enhver, det har du sikkert helt rett i 🙂

 5. Når det gjelder hva som er best, CF-kort er fremdeles mye raskere enn SD, og er derfor det foretrukne valget for seriøs bruk.

  Når det gjelder hva som er billigst, jeg har selv erfart billige SD-kort der plutselig bildene ER VEKKE, ulesbare. Etter det har jeg kjøpt minnekort etter flere kriterier enn pris.

 6. Takk for kommentar og utdyping, Nils.

  Problemet med CF-kort er slik jeg ser det at de blir sjeldnere og sjeldnere. Begge etterfølgerne til kameraet mitt kommer for eksempel med SD-spor istedet for Compact flash-støtte. Derfor er det veldig greit å kunne bruke det.

  Hastigheten har ikke jeg oppdaget er noe problem. Det kommer vel kanskje først og fremt til syne hos de som tar bilder i RAW, og raskt? Jeg lagrer stort sett i jpg, og da greier kameraet å holde unna uansett om det er et CF-kort eller adapteret mitt som står i kameraet.

  Jeg har heldigvis til gode å oppleve slikt som du har gjort, men jeg har som nevnt vært ut for feil på flere minnekort, så jeg stoler aldri helt på dem. Og også her står jo som regel kvaliteten i forhold til prisen.

 7. Jeg har aldri opplevd tilgjengeligheten som noen problemstilling, jeg har nok 5-6 forskjellige butikker som selger både CF og SD innen 15 minutters gange fra sofaen min. Ok, det er sikkert andre forhold i mindre byer.

  CF kommer ikke til å dø ut med det første, og SD kommer ikke til å ta over for CF. Det er vel bare at CF har blitt mer «kort for proffene». Samtlige av de mest populære (og nyeste) proffkameraene på markedet bruker CF: Canon 5Dmk2, Nikon D700, og Sony A900.

  Så CF er intet å skamme seg over! Vær stolt av din Compact Flash!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.