Ubuntu 7.10 på Acer Aspire 5720z

Jeg har tidligere skrevet om min nye PC, og jobben for å få et nytt nettverkskort i den, slik at jeg kunne kjøre Linux uten skumle drivere. Jeg fikk omsider dette på plass, og installert på fem minutter av den lokale PC-pusheren. Gjett om jeg var glad for at jeg handla lokalt akkurat da!

Så var det altså installasjon av Ubuntu som sto for tur, og det gikk helt greit — bortsett fra to små feil jeg måtte lete meg frem til løsningen på. De to små feilene var at Compiz, altså det pene, organiske 3D-grensesnittet som følger med Ubuntu, ikke fungerte som det skulle, og at det ikke kom en lyd fra høyttalerne.

Det første problemet kommer visstnok av at grafikkbrikken i maskina mi ikke kjennes igjen som en godkjent brikke av Compiz — selv om det egentlig fungerer helt fint. Dette fiksa jeg ved å åpne fila /home/lasse/.config/compiz/compizconfig/config, og legge til linja SKIP_CHECKS=yes.

Lyden ble en litt større oppgave. Jeg fant en oppskrift på Internet som jeg fulgte til punkt og prikke, men det fungerte ikke likevel. Jeg lette imidlertid litt videre, og et sted fant jeg tipset om å tilbakestille alt til standard ved å gjøre sudo apt-get install linux-backports-modules-generic. Og etter en reboot, fungerte lyden akkurat som den skulle!

Litt «mikk» — men ikke mer enn hva jeg kan leve med!

Oppdatering:

Jeg hørte også litt sånn klikking som Eirik nevner, og fant ut at harddisken min hadde litt for heftige strømsparingsinnstillinger fra fabrikken. Jeg fulgte derfor denne oppskriften:

Here is how I permanently fixed it:

1) make a file named «99-hdd-spin-fix.sh». The important thing is starting with «99».
2) make sure the file contains the following 2 lines (fix it if you have PATA HDD):

#!/bin/sh
hdparm -B 255 /dev/sda

3) copy this file to 3 locations:

/etc/acpi/suspend.d/
/etc/acpi/resume.d/
/etc/acpi/start.d/

Voila! After that the HDD never spins down on power (looks like it actually spins down on battery at modest rate). Sorry if the instruction is too detailed, no offense.

Det fikset klikkelyden for meg!

10 tanker om “Ubuntu 7.10 på Acer Aspire 5720z

  1. Jeg vet ikke om du kobler opp på nettet via mobiltelefon og blåtann, men dersom du gjør dette; hvilken løsning har du falt på?

    Og. Hvordan er oppsettet ditt med tanke på ACPI (om noe)? Jeg pleier å legge hele maskinen i dvale for å maksimere batteritiden, men dette gjør samtidig at skjermen «flimrer som en gal» når jeg «vekker den» igjen.

  2. På den ene siden, beveger jeg meg (heldigvis) lite utenfor områder uten wifi-dekning, og på den andre siden betaler jeg (dessverre) for tiden telefonregningen min selv, så jeg har ikke prøvd noe blåtannoppkobling hittil. Men dersom jeg får god tid, skal jeg prøve og melde tilbake.

    ACPI fungerer foreløpig faktisk som det skal på denne, både dvale- og hvilemodus. Oppsettet er slik som det er ut fra boksen, jeg har ikke forandret på noe som helst. Der må jeg tilstå at jeg ble positivt overrasket. Det er noen artefakter på skjermen når den holder på å våkne igjen, men ikke så mye at jeg oppfatter det som irriterende.

  3. Jeg sliter veldig med å få ACPI til å fungere skikkelig på alle Ubuntu-installasjonene jeg har (eller har hatt) akkurat når det kommer til dette med å «vekke» maskinen igjen. Det varierer fra å flimre litt- til at jeg må restarte X.

    Altså: Jeg har fått til BT mot mobiltelefonen min, men jeg savner en «høyreklikk -> koble til -> koble fra»- sak. Nå må jeg gjøre det via et shell, og det blir litt i overkant knotete dersom jeg gjør dette ofte; noe jeg gjør. Jeg er også stort sett i nærheten av et Wlan, men ikke alltid :-/

  4. Joda, Kyrre — jeg kjenner igjen problemene med hvilemodus fra tidligere versjoner og andre maskiner, så jeg ser ikke bort fra at det er et problem flere steder ennå. Det jeg imidlertid har sett, er at det finnes patcher for slikt til forskjellige maskiner hvis man leter litt — men det forutsetter gjerne kjernekompilering og slikt som vi helst vil se oss ferdige med nå. Her bør hardwareleverandørene på banen.

    Og ja, Bluetooth må være enkelt. Alt må være enkelt. Vi er blitt bortskjemte og kravstore, men det er jo det som driver utviklinga 🙂

  5. Når det kommer til bærbart og linux har jeg vært borti en del, men det er kun nyere Dell som har imponerte meg skikkelig. Latitude D520 og D620 fungerer 100% (jeg har ikke testet bluetooh-modulen på disse). Latitude er riktig nok forretningsmodeller, men de står helt klart øverst på listen hos meg. Det merkes at Dell tar opensource på alvor, og det er veldig gledelig.

  6. De Dell-PCene du nevner er kanskje Intel Centrino, Audun? Min erfaring er at Intelmaskiner fungerer godt med Linux. Min Acer Aspire har Intel Dual Core-prosessor og (etterhvert) Intel trådløskort, og slikt pleier å gå veldig greit. Hvis man i tillegg legger til Intel grafikkløsning og brikkesett, er sannsynligheten stor for at man skal få en snill Linux-maskin.

  7. Det går på Intel ja. Min 520 gjennom jobben er Celeron M, mens 620’ene vi har på jobb er dualcore.

    Det er kanskje feil av meg å gi æren til Dell, det er vel trossalt Intel som har gjort jobben. Men Dell er flinkere enn de fleste til å fokusere på linux enn mange andre, så de fortjener likevel skryt.

    Grunnen til at jeg nevnte Dell er vel muligens fordi D620 (og sikkert nok 630) er en av de peneste og beste maskinen jeg har brukt på alle måter.

  8. Jeg mener ikke det er feil å gi æren til Dell, Audun, det er jo tross alt de som skrur sammen maskinene. Selvfølgelig skal Intel ha mye ros også, fordi de etter hva jeg har forstått gjør en god jobb med å støtte OSS-miljøet, men det hjelper lite dersom vi ikke ender opp med konkrete produkter.

    Dell har gjort veldig mye for Linux gjennom å levere «standard maskiner», og gjennom å kvalitetsstemple operativsystemet ved levere maskiner med Ubuntu.

  9. Jeg kjører «Gjenkjenn automatisk», og det er OSS-driveren som velges. Men jeg skriver jo noe om lydproblemene jeg møtte og måten jeg løste det på lenger oppe her (avsnitt fire i innlegget mitt) — har du prøvd det?

    Ellers fungerer både ALSA, OSS og Esound — jeg kjører nemlig Esound i Second Life og ALSA i Virtualbox, slik at ikke disse programmene «tar over» lydkortet og fortrenger systemlyder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.