En gammel traver takker av

Pentum 200 MMXelin.lassedahl.com, min gode, gamle server, har fått seg en pause som ser ut til at den kan bli langvarig.

Elin var først en Digital 486/66 med 24MB ram og en gig harddisk, som kjørte min helt egen «serverversjon» av Windows 95, og en web- og ftp-server. Men jeg skjønte snart at Windows 95 ikke var det mest egnede server-OS’et (ikke en gang Bill Gates vil nok argumentere med meg her), og den ble oppgradert til FreeBSD 2.ettellerannet – 2.2, tror jeg.

Så, i 1998 fulgte en brutal maskinvareoppdatering til en Pentium MMX 200 med 128MB RAM og 8 GB harddisk. Et skikkelig råskinn av en maskin. Da ble den også oppgradert til FreeBSD 3.0, og senere fulgte flere FreeBSD-oppgraderinger, jeg tror den pensjonerte seg med 4.5 installert. Og da kjørte den Apache, Samba, navneserver, DHCPd, MySQL, mailserver og hva man ellers trenger i et nettverk. Samt at den sto for rutingen.

Men nå har den altså fått fri, og er blitt erstattet av flere løsninger: filene lagrer vi lokalt, en server på kontoret mitt tar seg av en del netttjenester som jeg har blitt avhengig av og rutingen løses med en 3com trådløs ruter/switch, en deilig alt-i-ett-boks med webkonfigurasjon.

Det var tre hovedgrunner til at gamleserveren ble pensjonert: For det første støyer en slik maskin en del. For det andre, er det noe brannfare knyttet til gamle PC’er, med vifter som dras fulle av støv og sånt, og dessuten begynte det å bli lite diskplass igjen på den. Så nå planlegger jeg å lage meg en vifte- og dermed lydløs server, og vil nok informere om hvordan det går. Men i mellomtiden er vi uten server her hjemme – og vi savner nok elin bitte litt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.