Vi er i gang!

Kristin Halvorsen holder innledning under Nordland SVs årsmøte 2005

Når man holder tale i Nord-norge, er det ikke til å unngå at fisk og fiske blir en del av innledningen – selv om også Kristin Halvorsen understreket at det nå faktisk er flere ansatte i reiselivsbransjen enn i fiskeriene. Men når det gjelder fiskeriene, er kongekrabben en trussel mot norsk natur. SV ønsker derfor fritt fiske av kongekrabben.

Fritt fiske vil føre til økt tilgang. Økt tilgang vil gi lavere priser, slik at mange flere kan få prøve denne etter sigende glimrende råvaren. I en bisetning – og vel og merke med en latter – foreslo derfor Kristin Halvorsen et slagord til den kommende stortingsvalgkampen;

«Kongekrabbe til folket»!

14 tanker om “Vi er i gang!

 1. Uten å ta stilling til politikk (selv om du vet hvor jeg hører hjemme); kongekrabbe er ikke så veldig godt. Jeg liker krabber, men synes at kjøttet i kongekrabben var for trevlete og seigt. Dette er ikke innlegg i valgkampen, kun en kulinarisk vurdering 😉

 2. Hmmm … Jeg lurer på om vi ikke legger litt forskjellige ting i begreper her, jeg. Eller så lurer jeg på om du ikke har vært heldig med råvarene eller tilberedningen av hummerene du har spist. «Trevlet» er i alle fall et begrep jeg ikke vil forbinde med mine erfaringer med dyret.

  Jeg har selv vært så heldig at jeg har spist norsk hummer tilberedt av noen av de beste kokkene Norge har opplevd. Og hvis kongekrabben minner noe om de opplevelsene jeg har hatt der, er jeg om mulig enda mer enig med Kristin!

 3. Joda. Men som politisk agenda med ordspråket «kongekrabbe til alle»?

  «Kongekrabbe til alle i en kort periode» ville vel strengt tatt passet bedre.

  Og. Ikke bare ville det passet bedre, men det ville vel strengt tatt beskrive politikken (den generelle norske politikken) bedre også.

 4. Jeg elsker hummer, så kongekrabbe vil nok smake godt for min gane.

  Kyrre: Hvis politiske slagord skal være helt korrekt, må nok de fleste kjøpe korrekturlakk og lengere bannere. Et eksempel er KrF:»Mer kontantstøtte til de som ikke benytter seg av barnehagetilbudet, og ofte bruker svart dagmamma. Pengene tas fra barnetrygda, og det merkes best hos småbarnsforeldre som ikke mottar kontantstøtte.»

 5. Kyrre: Jeg håper du skjønte hvorfor Kristin lo mens hun presenterte dette? Det er nok ikke «Kongekrabbe til folket» SV går til valg på.

  Men at bestanden skal minimeres i norske farvann, derimot – det står vi for.

  Og Ellen: Godt poeng.

 6. Jeg har spist mye hummer opp gjennom årene, både godt og dårlig tilberedt. Det var kanskje feil å si at jeg ikke liker det, men det er ett eller annet med kjøttet som gjør at det ikke er blant mine favorittretter.

 7. Poenget er at kongekrabben ikke har noe i norske fjorder å gjøre, det er en art som er satt ut. Den er imidlertid en stor miljøtrussel, så det frie fisket er et forsøk på å utrydde den der hvor den ikke hører hjemme – og å gjøre det på en måte som er både morsom, som smaker godt og som kan gi biinntekter til de som i dag taper penger på at kongekrabba støvsuger havbunnen.

  Les mer her: http://www.sv.no/hvem/stortingsgruppen/regnskap/regnskap/dbaFile37433.html

 8. Joda Lasse. Jeg skjønte jo at det ikke var helt seriøst. Dog er nok «Kongekrabbe til folket» det lureste jeg har hørt fra SV 😉

  Og. Joda. Det er jo ikke bra at «annen» krabbe tar over så det er jo viktig å holde kontrollen på det. Kongekrabbe vil jo uansett alltid være å få tak i for de som vil spise det.

  Naturen er jo litt viktigere enn pris.

 9. Har bodd et 1/2 år i Båtsfjord. Kongekrabbe er helt nydelig. Her er en oppskrift:
  – 1 l vann
  – 2,0 dl salt
  – 3 ss sukker
  Kok opp vannet, la krabben trekke i 20 minutter. Dersom krabben har vært frossen er det for mye salt (trekker lettere inn).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.