Boomerangen har landet

For et par år siden (huff, som tiden flyr), skrev jeg om det som jeg kalte en forbrukerboomerang — at butikker som selger harddisker ikke bare skal være ansvarlige for at disken du kjøper virker i reklamasjonsperioden, men at de også skulle være ansvarlig for at du får gjenopprettet dataene dine dersom en disk ryker. Dette var et helt håpløst forslag, som ville ha skadet mye mer enn det ville hjulpet.

I VG leste jeg imidlertid for noen dager siden at et ferskt vedtak i Forbrukertvistutvalget fastslår at det alltid vil være en fare for tap av data som bare er lagret på maskinens harddisk, og databrukere har som hovedregel ikke engang rett til erstatning ved kjøpsrettslig mangel på harddisken. Derfor må vi forbrukere derfor innrette oss slik at vi har mer enn en kopi av alle viktige data. Datasikkerhet handler alltid først og fremst om redundans og backup, og selv ikke verdens beste forbrukerlovgivning kan gjøre noe med det enkle faktum.

Og her er det mye som bør gjøres. VG-artikkelen skriver blant annet at «46 prosent av norske databrukere sløyfer sikkerhetskopien. Det sier litt om hvilken utfordring vi står overfor». Men det neste utsagnet de kommer med, er jeg ikke like enig i: «Enda verre er situasjonen når det gjelder MP3-spillere, der bare 11 prosent av brukerne tar backup». En MP3-spiller inneholder i de aller fleste tilfeller musikk som er tilgjengelig i de fleste butikker, og gjerne også i ens private CD-hylle, og sånt synes jeg det ikke er så viktig å ta backup av. Digitalbilder, derimot. Og manuset til den store romanen din …

Forbrukerrådet vil imidlertid ikke gi seg helt, og seniorrådgiver Torgeir Waterhouse kommer med flere problemstillinger knyttet opp mot dette: I enkelte tilfeller kan det være vanskelig eller umulig å ta sikkerhetskopi av filer med DRM (blant annet musikk og film), og at det kan skape en uakseptabel situasjon for forbrukerne. Dersom løsningen Forbrukerrådet her ser for seg er at harddiskforhandlerne skal være nødt til å dekke gjenkjøp av DRM-ødelagt musikk i tilfellet harddiskkrasj, håper jeg alle fornuftige alarmklokker stås på her. En slik evig skattelegging av alle brukere av digital underholdning vil selvfølgelig være drømmesituasjonen til underholdningsindustrien, men et stort tap for samfunnet.

Problemene med DRM-befengt musikk er mange, og Forbrukerrådet burde vært mye høyere på banen når det gjelder å finne løsninger på disse. Men her ser det ut som om Forbrukerrådet har blitt blendet til å se etter løsninger på symptomene i stedet for å gjøre jobben sin. En slik avsporing bør ikke blandes inn i denne debatten, brukerne bør selv ta ansvar for å sikre sine egne data — også hvis det inkluderer å omgå eller unngå mer eller mindre vellykkede DRM-forsøk.

2 tanker om “Boomerangen har landet

  1. I tillegg til at musikken på MP3-spillere som oftest befinner seg i hylle både i butikk og hjemme, befinner den seg jo også i de fleste tilfeller på en eller annen PC i hjemmet. Det er vel ikke vanlig å rippe CD-er direkte til MP3-spilleren enda?

    Ellers enig i at DRM er det største problemet med tanke på backup i dag. For DRM som «kun» påvirker avspilling av filer (som f.eks. musikk kjøpt gjennom iTunes), så kan jo naturligvis de fysiske filene kopieres.

  2. Der ser vi hvor fort det er å bli ensporet — du har selvfølgelig helt rett, Asbjørn, det er enda en grunn til at de fleste av oss ikke trenger å bekymre oss om «mediespillersikkerhet».

    DRM er et problem, det er ikke å omgå. Jeg fjerner DRMen på alle slike filer med en gang jeg får dem i hus, men så langt det er mulig, søker jeg å kjøpe filer uten slike heftelser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.