Bruker du åpen kildekode?

Digi.no stilte nylig spørsmålet i overskriften, og Martin Bekkelund gjentok det i sin blogg, siden han ikke har mye til overs for kommentarene i nettavisene. Når vi først har flyttet oss fra å svare i kommentarform til å skrive innlegg om emnet, kan vi jo kalle dette et meme, og jeg tar opp hansken.

Bruker du Linux?

Stort sett utelukkende. Jeg bruker også ordentlig UNIX, FreeBSD på noen maskiner, men de maskinene jeg bruker til daglig, kjører jeg Ubuntu Linux på, for tiden versjon 7.10.

Hvilke åpen kildekode-applikasjoner bruker du? Privat? På jobb?

Det meste jeg gjør med en PC, gjør jeg enten i en kontorapplikasjon eller i nettleseren min, og der er valgene mine OpenOffice.org og Firefox. Jeg jobber også litt med grafikk, hvor jeg bruker the Gimp. Videre er det eneste med lukket kildekode i Linuxen min så vidt som jeg vet driverne til nVidia-kortet, så alt av CD-brenning, multimediahåndtering, filbehandling og så videre løses med åpen kildekode.

Lager du egne åpen kildekode-programmer? Får du betalt for det?

Jeg er ingen programmerer, så på det området tror jeg at jeg ville bidratt med mer støy enn nytte, men jeg bidrar tidvis med både oversetting og feilrapportering, og noe av det er betalt arbeid.

Har du tro på åpen kildekode som en kommersiell bærekraftig forretningsmodell?

Å ikke tro på at det går an å gjøre penger på åpen kildekode, viser en avstand til hva som virkelig etterspørres i moderne bedrifter som egentlig diskvalifiserer for videre synsing. Om kildekoden er åpen eller lukket betyr sjelden noe prinsipielt for kunden, og stadig bedre OS-produkter gir løsningsleverandører mulighet til å tilby tilpassede løsninger av høy kvalitet til lavere pris enn med alternativene.

Når det offentlige i tillegg bidrar som et lokomotiv av både økonomiske og ideologiske årsaker, trenger en ingen krystallkule for å se en suksessfull framtid for åpen kildekode.

Hvordan ser du på åpen kildekode?

Mine grunner til å foretrekke fri programvare, er flere. For det første, gjør Ubuntu som standardinstallasjon den jobben jeg trenger fra en arbeidsstajon, men langt mindre bryderi enn alternativene jeg har prøvd. Altså en rent praktisk tilnærming. For det andre, tror jeg at åpen kildekode og fri programvare som utviklingsmodell gir gode produkter, like muligheter til deltagelse for alle samfunnsaktører og bidrar til utvikling fremfor konservering. For det tredje, ser jeg det som et samfunnsproblem at noe så viktig som kommunikasjonsinfrastrukturen vår på mange måter er utenfor vår kontroll, slik vi faktisk utsetter oss for ved å ukritisk velge lukket programvare og med det ofte lukkede standarder.

Bør vi kalle det åpen kildekode eller fri programvare? Hvorfor? Har du eventuelt et bedre forslag?

Vi bør kalle «Åpen kildekode» for «åpen kildekode» og «fri programvare» for «fri programvare», synes jeg. Ellers viser jeg til Martins greie oppsummering på akkurat dette spørsmålet.

Og siden dette er et meme, er selvfølgelig alle sammen med dette på det varmeste oppfordra til å ta en liten pause fra pepperkakene og svare på spørsmålene i sin egen blogg! Legg igjen kommentar eller tilbaketråkk her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.