Da var det gjort

Valget er over, og jeg er skuffa. SV gikk kraftig tilbake også i min kommune, og gruppa vår gikk fra fire til to representanter. Høyre er valgets vinner også her, og den nye sammensetningen av kommunestyret har et flertall av Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet.

Jeg har ingen intensjoner om å være med i noe hylekor, eller å kreve noens avgang etter dette. Jeg er overrasket over at så mange velgere faktisk bestemmer seg i løpet av valgkampen, men kan ikke gjøre annet med det enn å ta det til etterretning. Det viktigste nå er det som står foran oss, og i Fauske SV har vi to hovedoppgaver den neste to årene:

Å være gode i opposisjon

Selv om vi gikk tilbake, er det mange som har stemt på oss, og selv om vi ikke fikk den støtten vi ønsket oss, mener vi at vår politikk er riktig. Formannskapsmodellen, som de fleste norske kommuner styres etter, gir opposisjonen gode muligheter til å følge med i den politikken som drives, påvirke den i egen retning og si i fra dersom det er noe som er veldig feil. Det er en jobb jeg tar veldig seriøst, og som jeg lover å være god på.

Partibygging

Fauske SV har en veldig liten organisasjon. Det er sikkert noe av grunnen til at valget gikk så dårlig, og det blir en større utfordring når kommunestyregruppa halveres. Så, både for å kunne gjøre jobben jeg nevner over og å være bedre rustet til neste valg, er det svært viktig at partiet blir større og med flere aktive støttespillere enn hva vi har i dag. Denne jobben begynner vi med .

Men først skal jeg være trist litt til.

7 tanker om “Da var det gjort

 1. Et «jeg kondolerer» er vel kanskje på sin plass, men jeg må si at jeg er skuffet jeg også. Det er ikke godt å peke på hvorfor SV gjorde et så dårlig valg, men jeg la merke til én ting her i Groruddalen i Oslo i hvert fall: De virket fullstendig fraværende lokalt. I flere uker før og helt frem til valget hadde Frp enorme annonser i lokalavisene her, mens Arbeiderpartiet kom med noen litt tafatte annonser de siste få dagene. SV derimot var helt fraværende på annonsesiden og klarte ikke å komme frem i lyset med sine saker gjennom journalistene i lokalavisene heller.

  Jeg må nesten spørre hvor alle SV-politikerne i Oslo har vært skjult de siste ukene, for jeg har i hvert fall ikke sett noe til dem. Når en som allerede vet hva han skal stemme ikke ser noe som helst til partiet som skal få stemmen hans før valget, lurer jeg på hvordan det er for dem som bestemmer seg i siste liten.

  Uansett er det med gru og fortvilelse jeg ser frem til fire nye år med borgelig byråd i Oslo, som allerede har styrt i 10 år for mye. Groruddalen har aldri blitt lavere prioritert enn under Høyre/Frp, og sånn forblir det i fire nye år. Dessverre. Lokk over E6, tunnell fra Økern til Sinsen og oppgradering av kollektivtilbudet øst for Nationaltheateret kan vi med andre ord bare speide langt etter, for de sakene skal nå bli trenert i fire nye år av det mest byråkratiske og firkantede byrådet Oslo noen gang har hatt.

 2. Jeg har ikke tenkt å hovere over valgresultatet. Jeg og du har forskjellig politisk ståsted, men jeg er overbevist om at Fauske har mistet en svært viktig person i den posisjonen du har innehatt.

  Jeg har ingen forutsetning for å uttale meg om hva SV har gjort galt som andre partier har gjort rett. Regjeringsslitasje er noe som ofte blir nevnt. Mulig det er noe av forklaringen, men jeg vet ikke.

  Videre fortjener du honnør for å ta avstand fra hylekoret om at statsråder nå må sparkes. For å dra en analogi til fotballen, så er det sjeldent en god ide å sparke treneren hvis man taper en kamp. Jeg tror rett og slett ikke at det ville vært enkelt å fylle skoene til de statsrådene jeg har hørt blitt nevnt i den diskusjonen.

  Stå på Lasse — jeg er overbevist om at du kommer til å gjøre en god jobb i opposisjon.

 3. Er veldig eing i at gjenreising av lokallaget er viktig.
  For det første for å ha et fundament om 4 år. (Det skal stilles liste da og.)
  For det andre — og ikke minst — vil ei kommunestyregruppe på 2 medlemmer være avhengig av ei referansegruppe.

  «Hvem teller vel de tapte slag på seierens dag?»

 4. Det var synd, og jeg frykter at det blant annet betyr en slutt på ølmonopolet, som Fauske så modig har beholdt. At noen kan si nei til noe som både gir forbrukerne bedre service, og skåner markedet for useriøse aktører; det er mer enn jeg kan forstå.

  Vi får glede oss ved valgresultatet i Beiarn. Frigg-Ottar og Beiarn bygdeliste fikk rent flertall, og det betyr at vi får fire nye år med dem. Nå finnes det mer enn SV-ere under BB-paraplyen, men jeg tror Beiarn kan bli dratt fram som et eksempel på hva som skjer når venstresida får arbeidsfred i en kommune. (For de uinnvidde: tre partier stiller til valg: Ap, Sp og BB.) I dag er det gratis barnehage, en fantastisk eldreomsorg der enerom og nok pleiere er en selvfølge, og det nesten årlig er nye, store prosjekter for å gjøre ting bedre.

  Så, beklager med resultatet på Fauske. Selv er jeg fornøyd med egen kommune, både valget som ble gjort, og antallet (76,7 %!) som valgte.

 5. Det er nok et syn flere deler, Alf Ivar — men jeg mener altså at det er en total avsporing av debatten. Som jeg sier, trenger vi partibygging. Man bygger ikke noe ved å fjerne toppene, man må tvert i mot starte med å fylle på med noe nedenfra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.