Det holdt – såvidt!

Gratulerer med en ny kurs. Etter en av de mest spennende valgnettene jeg har opplevd, har Stortinget igjen blitt rødgrønt. Arbeiderpartiet gjorde et brakvalg, Senterpartiet gikk også fram og SV gikk ikke mer tilbake enn at det fortsatt er et flertall for en mer rettferdig politikk, og et flertall for å unngå FrP-innflytelse i politikken.

Og så håper jeg Høyre har lært noe av denne valgkampen. De hadde jo sett hvordan George Bush gjorde det i USA, og ville derfor drive sånn negativ valgkamp som de gjør “over there”, med SV som den farlige hovedfienden. Og nå er det to ting vi har lært om slik negativ valgkamp i Norge:

 1. Den virker – SV har gått tilbake 3,8 prosentpoeng fra forrige valg
 2. Den har utilsiktede virkninger – Høyre har gått mer enn dobbelt så mye tilbake.

Jeg tror det vi kan lære av dette, er at negativ valgkamp har mye mer for seg i USA, som i praksis har et topartisystem, enn i Norge. I USA blir det slik at det en seier for en part om stemmen ikke går til den andre. Slik er det altså ikke i Norge. Jeg håper alle husker det til neste valgkamp!

5 tanker om “Det holdt – såvidt!

 1. Enig. Partiene burde fokusere på sette velgerene inn i sitt eget program og sine ideer og ikke forsøke å forklare velgerene hva som er galt med andres program.

  SV har gjort et veldig godt valg, uansett hvordan man ser på det. Litt overraskene at verken Kystpartiet eller RV kom inn på tinget.

 2. Å si at SV har gjort et godt valg får meg bare til å lure på hva slags farge himmelen har i den verden som personen som kom med påstanden lever i.

  Å legge skylda på Høyre for at SV gjorde det dårlig er å stikke hodet i sanden. Sannheten er at SV ikke var troverdige nok, akkurat slik som Høyres svartmaling av det rød-grønne alternativet heller ikke var troverdig for velgerne.

  Jeg er veldig fornøyd med at Kjell-Mangle er ute av politikken, men jeg gir den nye regjeringen tre mnd levetid før SP feller dem. Hvordan SP og SV skal kunne samarbeide er en gåte for meg.

 3. Hogne, 15 representater er bra, du skal ikke gå så mange valg tilbake før SV hadde rudt 15 på tinget. Samtidig så har Arbeiderpartiet gjort det bra, så SV har neppe lånt like mange protestvelgere fra AP som tidligere.

  Når jeg skrev «godt valg» da tenkte jeg først og fremst på:
  -det var godt nok til at vi får SV i regjering, det er regjeringen som har ansaveret for å gjennomføre stortingets vedtak.
  -at vi kommer til å se at en større del av SVs program kommer til å bli gjennomført enn noen gang tidligere. Antall representanter er ikke kritisk så lenge flertallsregjeringen holder sammen.

  Tiltross for at antall representanter så er det grunn til å forvente mye. Jeg vil påstå at Fremskrittspartiet har gjort et mye dårligere valg, de kommer ikke til å få gjennomført så veldig mye av sin politikk.

  Så hvis du lurer på hvilken farge himmelen har Hogne så bare ta en titt ut av vinduet.

 4. Hogne: Høyres negative valgkamp er en av årsakene til SVs dårlige oppslutning. Jeg mener; det ville vært litt for utrolig hvis det ikke skulle spille noen rolle om man ble fremstilt som høyresidas oppfatning av ondskap eller ikke?!

  Men jeg delte ikke ut noen skyld. En slik prosess som en valgkamp er, er litt for kompleks til at man kan peke på et enkelt årsaksforhold og si at «der røyk pokalen»!

  Likevel mener jeg at denne valgkampen har vist at norske velgere ikke ønsker slik negativ valgkamp, men det er mer magefølgelsen min, og det inntrykket jeg sitter igjen med etter å ha pratet med venner og bekjente.

 5. Lasse: Der er vi helt enige. Det er en grunn til at folk er mer forvirret enn klokere etter tv-debattene. Norske velgere ønsker nok ikke en slik type valgkamp, og vi får håpe at politikerne tar de signalene om to år.

  Jeg skulle til å si at norske velgere er for intelligente til det, men så kom jeg akkurat på at FrP har gjort sitt beste valg noensinne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.