Hvordan koble seg til en Windowsserver med Acer Aspire One

Selv om vi trives godt med Linpus Linux på vår Acer Aspire One, hender det jo at vi må ha tak i noen filer på en Windowsboks. Linpus Linux kommer med verktøy for dette, men de er ikke nødvendigvis så lett å finne. Her er oppskriften på hvordan du kobler deg til.

Les andre artikler om Acer Aspire one.

Du skal bruke verktøyet mount.cifs, som er installert på maskinen. Dette lar deg «montere», eller koble, en delt Windows-ressurs til en katalog på maskinen din. Det eneste problemet jeg opplevde, var å finne igjen denne katalogen! Jeg fant ut at hjemmemappa mi egentlig var to forskjellige mapper. Jeg vet ikke om det er på grunn av at jeg har utvidet SSD-en min med et minnekort, men dersom du følger denne oppskriften punkt for punkt, skal det gå greit «okke som».

  1. Opprett en mappe som du kan bruke til å koble deg til. Dette kan du gjøre ved å klikke «more» i kategorien «files» og velge «My files». Høyreklikk i mappa og velg «Create folder». Skriv inn «windowsfiler» som filnavn.
  2. Start et terminalvindu i mappen du har åpen. Det gjør du ved å høyreklikke på nytt, og velge «Open terminal here» fra menyen.
  3. For å få lov til å montere en katalog, må du være superbruker. Det blir du ved å skrive su etterfulgt av ENTER. Du blir så bedt om passordet du laga da du starta opp maskina første gang.
  4. Så skal du koble opp mot serveren. Da er det fire ting du må vite:
    IP-adressen til serveren, her bruker jeg «192.168.1.2»
    Brukernavnet på Windowsserveren, jeg bruker «lasse» i dette eksemplet
    Passordet til denne Windowsbrukeren, jeg bruker «mittpass»
    Navnet på den delte Windowsressursen, her kaller jeg den «filer»
  5. Skriv da inn følgende kommando (alt på en linje):

    mount.cifs \\\\192.168.1.2\\filer windowsfiler -o user=lasse,passord=mittpass,uid=user,gid=user

    og trykk ENTER («user» er standard bruker- og gruppenavn i Linpus, her sikrer det at du får tilgang til filene selv om du ikke er superbruker. Og ja, det skal være «dobbelt opp» med «bakovervendte skråstreker» ( \ ) — fire foran serveradressen og to mellom hvert katalognavn i stien). Hvis du lar være å skrive inn passordet, vil maskinen spørre etter det

  6. Logg av som superbruker ved å trykke CTRL + D, og lukk terminalvinduet på samme måte. Hvis du nå dobbeltklikker på mappa «windowsfiler», skal du se alle filene du har lagra på windowsserveren din, og du kan opprette nye.

Dette er én måte å gjøre dette på, men det finnes selvfølgelig flere. Det går også an å automatisere dette gjennom scripts, noe jeg kanskje kommer tilbake til siden. Men her er poenget bare å komme i gang, finessene tar vi senere. Alle forbedringstips er velkomne i kommentarfeltet. Her kan du også poste evt. problemer du møter, og jeg skal gjøre så godt jeg kan for å hjelpe deg med dem, men jeg garanterer ingenting — det er begrenset både hva jeg kan og hva jeg har tid til.

Lykke til!

15 tanker om “Hvordan koble seg til en Windowsserver med Acer Aspire One

  1. hei!

    Var innom elprice i dag for å se på en Acer one. Bra, 9″ skjerm virket mye større enn den Asus 701 har.Da jeg spurte en ansatt om xp kunne installeres var svaret «vet ikke» Så der var innsikten på topp………..

  2. Hmm, fikk denne feilmeldingen da jeg prøvde:

    mount error: can not change directory into mount target windowsfiler

    Tips?

  3. Hei, Roger.

    Ut fra min — riktignok noe begrensede — erfaring, kommer denne feilen av at mount rett og slett ikke finner katalogen du prøver å montere serversharet i. Det kan komme av flere ting, for eksempel at du skrev feil navn under punkt en over her, at man skriver feil katalognavn i selve kommandoen, punkt fem over, eller at du rett og slett ikke har åpna terminalvinduet i riktig katalog.

    Før du prøver med punkt fem, kan du se hvilke mapper du har tilgjengelig med kommandoen «ls -l». Der skal du se mappa «windowsfiler».

    Og husk at Linux skiller mellom store og små bokstaver, «Filer», «filer» og «FiLeR» er alle forskjellige navn.

  4. Takk for en fin side. Fulge anvisningene og det gikk greit å få opp hjemmeserver, innstallerte vlc og testet med å spille av en film. Dagen etterpå når jeg forsøker det samme så får jeg bare en tom mappe ? Hva kan ha skjedd ?

  5. Hvis du får bare en tom mappe, Bjørn, er det sannsynligvis selve monteringen som har gått galt. Du er klar over at monteringen må gjøres hver gang? Den huskes i utgangspunktet ikke fra boot til boot.

    Men det er mulig å få til det også, altså!

  6. Hei! Takk for postene dine!

    Jeg har nå vært den stolte eier av denne dingsen i 4 timer og har takket være deg spilt filmer i VLC på lokalnettverk.

    Har du lyst og ork til å skrive en litt videre tutorial på hvordan man kan sørge for at shares blir mountet automatisk ved boot, og eventuelt et script med tilhørende ikon for å mounte ved behov?

    (Jeg har en server med 7 shares og masse data. Siden det er så lite lokal lagringsplass på 8GB-varianten av denne maskinen blir det mye hassle å flytte filer hele tida.)

  7. Forøvrig måtte jeg skifte kommandoen din til:

    mount.cifs \\192.168.1.2\filer ./ -o user=lasse,passord=mittpass,uid=user,gid=user

    («./» istedet for windowsfiler)

    Høres dette rett ut? Det funket ihvertfall for meg.

  8. Hei, Snorre — og takk for kommentarer!

    Når det kommer til det å mounte shares ved boot, så kommer det!

    Det at du må skrive «./» istedet for «windowsfiler», tyder rett og slett på at du allerede er i katalogen windowsfiler når du prøver å montere. Altså at du i, eller før, punkt 2 åpner mappen «windowsfiler». Du finner ut dette ved å skrive «pwd» på kommandolinja. Og du kan alltids bruke full sti til mappa når du monterer, for eksempel:

    mount.cifs \\192.168.1.2\filer /mnt/home/windowsfiler […]

    … men det forutsetter at alle filene dine ligger på samme plass som hos meg, da. Uansett, flott at du får det til!

  9. Hei,

    jeg har prøvd frem og tilbake med å få montert samba share’t mitt på acer aspire one. Jeg får ingen feilmelding når jeg monterer det, og jeg kan åpne en fil i en editor. Men når jeg prøver å lagre filen igjen får jeg beskjed om at det ikke er skrive-rettigheter. Det rare er at jeg har gjort chmod 777 på filen på serveren. Har du vært borti slike problemer ? Fra en XP maskin kan jeg redigere samme filen uten problemer. Det samme gjelder fra en asus eee (med Linux). En forskjell jeg la merke til der er at eee bruker smbfs og acer aspire one bruke cifs…

  10. Kort og greit, Magne Hellum: Nei!

    Jeg bruker min AA1 mot en Windows 2003-server daglig, og jeg kobler den opp på akkurat den måten jeg har beskrevet her.

    Og her i huset bruker vi både AA1, Asus Eee og et par ubuntu-maskiner mot den samme serveren …

  11. Hei igjen, jeg forsøkte, etter et tips fra en kollega (takk Per), å synke uid og gid for brukeren på acer aspire one, og brukeren på serveren. Dette gjorde jeg ved å editere i /etc/passwd og /etc/group (tok backup først). Jeg valgte uid=500 og gid=500, slik det er på acer aspire one. Etterpå måtte jeg gjøre ‘chown -R user:user *’ på aktuell katalog på serveren. Og da fikk jeg skriveaksess.

  12. Finnes det noen metoder for å browse lokale nett på denne acer one?, kan nan laste ned en mer avansert explorer eller er den metoden du beskriver den eneste ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.