Mer RAM i en Acer Aspire One

Jeg nevnte tidligere at jeg ikke gadd å sette inn RAM-brikken jeg hadde kjøpt til min Aspire One, men i dag tenkte jeg at jeg likevel skulle gjøre et forsøk. Det var slettes ikke noen enkel affære, disse maskinene er ikke laget for å skru på selv, men jeg fikk det da til.

Jeg fikk gode tips fra et innlegg i forumet til Redflagdeals.com. Her er oppskriften, dersom noen har lyst til å prøve selv. Men jeg advarer på det sterkeste: Dersom du ikke er en fullbefaren reparatør av bærbare PC-er, er det en stor mulighet for at du ødelegger maskinen din ved å prøve på dette. Alt er på egen risiko!

Det første du må gjøre, er å skru ut alle skruene på undersiden av maskinen. Det er tre under batteriet, tre helt i forkant av maskinen og en under hver av bakbeina. Her må gummiknottene pilkes løs først, og de er festet med dobbeltsidig teip, så det er enkelt. Merk at de tre skruene under batteriet er kortere enn de andre fem på undersiden.

Så snur du maskinen, og løsner tastaturet. Du finner tre små låsetapper helt i overkant av tastaturet, en over F1 og F2, en over F8 og en over «Pause/Break» og «Ins»-tastene. Disse presses inn slik at tastaturet kommer løst. Løft forsiktig tastaturet. Dersom du løfter det etter tastene, vil de antageligvis ramle av — så prøv å ikke gjør det. Skulle en tast eller to løsne, kan du prøve å trykke dem fast igjen ved å presse dem rett ned på plass.

Tastaturkabelen løsnes fra hovedkortet ved å vippe den opp — den sorte låsen (merket «g» på bildet under her — klikk for større versjon) er hengslet. Jeg sleit litt med disse kontaktene før jeg skjønte det, de er av en annen type enn noen andre bærbare maskiner jeg har vært bort i. Løsne kontakten til touchpad-en på samme måte – den er rett over pad-en og merket med «h» på bildet.

Under tastaturet er det seks skruer som må løsnes. Fem av disse merket «a» til «e» på bildet er sorte, men merk at de har enda en ny lengde – de er midt i mellom de som du skrudde løs fra undersiden. Den sjette, lengst til høyre og merket «f» på bildet, er blank og veldig liten, her må du nok ha et spesialskrujern. Jeg satt hjemme og gjorde dette, og måtte nøye meg med en tollkniv som jeg ikke var så redd for.

Nå skal det gå an å fjerne den øverste delen av maskinen. Den er «kneppet fast» på flere steder, men løsne dem forsiktig uten å brekke for mye, så kommer den nok. Løft den av på samme måte som du løfter skjermen, den sitter litt ekstra i hengslene.

For å komme videre, må du skru løst selve hovedkortet. Dersom du har et minnekort i «Storage Expansion»-porten, er det smart å fjerne det nå. Så må du skru løs og løsne det trådløse nettverkskortet som er plugget i nederst til høyre på hovedkortet. Det er festet med én skrue merket «B» på bildet under (igjen: klikk på bildet for større versjon), løsne den og trekk det ut. Du trenger ikke å løsne antenneledningene. Så må du forsiktig åpne kontakten til SSD-en merket «A» på bildet på samme måte som tastaturkontakten, og trekke ut kontakten merket «D» (som jeg tror er til audio), like ved kontakten til touchpad-en.

Så løsner du ledningen til skjermen. Det er den flate kontakten øverst til venstre på hovedkortet merket «E» på bildet under. Dette er slike kabler det lønner seg å være ekstra forsiktig med. Her er det ingen spesiell låsemekanisme, denne skal bare trekkes rett ut. Skru så løs den siste skruen, nederst på hovedkortet merket «C» på bildet, og det skal gå an å lirke løst hovedkortet. Det sitter fremdeles en kabel fast på undersiden av det, men det skal gå greit å få snudd det likevel.

Her finner du altså plass til en So-DIMM RAM-brikke. Klikk den forsiktig på plass, og påse at den sitter rett i sporet. Synes du forresten at det er en sinnsykt tungvindt plass å ha plass for en ekstra RAM-brikke? Jeg også. Men planen var sikkert egentlig å ha en luke på undersiden av maskinen, slik at den var tilgjengelig ved å skru ut et par skruer. Hvorfor den planen ble droppet, kan vi jo bare spekulere i.

Så er det på tide å forsøke og få maskina sammen igjen, og prøve å huske hvor alle skruene skulle. Vær veldig nøyaktig når du klikker kablene på plass, jeg måtte åpne min igjen etter første forsøk etter som den ikke fant noen harddisk — jeg hadde vært litt kjapp med kabelen til høyre på hovedkortet.

Så, når alt er på plass. skal det bare være å klikke batteriet på plass, starte opp og sjekke i BIOS at du har fått mere RAM, og starte opp. Og hvis du er veldig (u)heldig, så opplever du det jeg gjorde:

Maskina starta opp, men alle programmene krasja etter noen sekunder, og etter hvert gikk maskina i en ny og spennende «bluescreen». Den ble med andre ord totalt ubrukelig etter minneutvidelsen. Jeg antar det er brukken som er defekt, men det kan også være Aspire One som er veldig kresen på minne (og at det er derfor man har gjort det så vanskelig å legge til mer minne).

Så jeg plukka ut brikken. Dette er skrevet på 512 MB RAM, som egentlig ser ut til å være fullstendig tilstrekkelig. Så hvis du spør meg, anbefaler jeg definitivt ikke å oppgradere RAM i en Aspire One! Vent heller på en versjon med mer ram dersom det er så viktig.

Les andre artikler om Acer Aspire one.

44 tanker om “Mer RAM i en Acer Aspire One

 1. Bruksanvisningen om hvordan sette inn ram, skremmer sikkert mange vordende Acer one kunder:-)) Jeg vurderte en Acer til min gode hustru,men slo det fra meg her og nå…Jeg bruker en Asus 7″ og kunne godt tenkt meg noe større skjerm. Minne var 512 MB og det tok meg noen få minutter å skifte til 1G. Takket være god info på nett(http://vindstille.net/christian/100-dager-med-eee)har jeg også på kort tid fått norsk tastatur og lært endel Linux-tips, anbefales kan også http://www.hw.no for nybegynnere/Linuxgrønne

 2. Det er klart, det er ikke noe salgsargument. Men det at den fungerer helt greit med 512, det er jo noe potensielle kjøpere bør ta med seg! 🙂

  Men jeg har aldri lagt hendene mine på en Eee, så jeg anbefaler altså ikke den ene over den andre selv.

 3. «Så hvis du spør meg, anbefaler jeg definitivt ikke å oppgradere RAM i en Aspire One! Vent heller på en versjon med mer ram dersom det er så viktig.»

  Godt det gjekk bra med maskinen din.Det går nok bra med 512 Ram for å kjøre Linux(pus) Men med xp er det vel for lite, går jeg ut fra?

 4. Tja, Kjell — både-og, vil jeg si.

  De første Windows XP-installasjonene jeg kjørte, var strålende fornøyd med 128MB, de — så jeg mener det skal gå helt greit å kjøre XP på 512MB, spesielt når du styrer unna de programmene som uansett gjør seg dårlig på en såpass liten skjerm (som Photoshop, nyere Microsoft Office og lignende).

  Det som imidlertid gjør at de fleste føler behov for (minst) en gigabyte med RAM for at Windows XP i det hele tatt skal fungere, er enorme «sikkerhetspakker», spesielt slike som begynner med bokstaven «N». Og skal man ha anti-virus, anti-spyware, inn-og utgående brannmur, realtime scanning og beskyttede kjøremiljø (sandboxes) for ny programvare på en maskin med 512MB, så sliter man nok litt.

  Imidlertid tror jeg prosessoren i en Aspire One vil være for beskjeden til å kunne gi noe ytelse med alle disse programmene installert, uansett hvor mye RAM man installerer. Jeg har ikke prøvd, jeg bare antar.

  Men konklusjonen min blir vel noe sånt som at dersom man skal ha XP på en Aspire One, kan man ikke installere all den anti-waren fork tror de kan bruke som hjerneprotese, og dermed vil 512MB være tilstrekkelig for enkel bruk, også med XP.

 5. Ok, takk for god forklarning. Kanskje det må en revurdering til når det gjelder Acer at det blir en sommerpresang likevel.

 6. Oppgraderte min Acer One med 1 GB minne. Den sier 1.5GB i både info og top (i shell).

  Fungerer strålende, ingen hikk eller «blåskjermer». Hadde bittelitt problemer med å løse lokket rundt touchpaden, men når jeg skjønte at jeg kunne løfte litt og trykke inn så gikk det veldig greit.

 7. Flott guide

  Selv gikk installasjonen min nesten knirkefritt.
  Strevde med å få inn SSDen skikkelig, men etter et forsøk gikk det fint.
  Startet maskinen og den gikk knirkefritt med 1.5 GB RAM.

  Sikkert en plynder for folk som aldri har skrudd i en maskin før, men har du knotet litt med det tidligere så bør dette være en grei operasjon. Pass bare på å ikke bruke makt. Det er lett å knekke ting.
  – Roar

 8. Oppgraderte en GB i min Aspire One for en ukes tid siden, hadde da hatt maskinen 1 dag, så var jo litt nervøs da jeg skulle skru opp hele maskinen for å sette i litt ekstra minne. Alt gikk ganske greit, helt til jeg kom til en skrue i hovedkortet som absolutt ikke ville røre på seg (og jo mer jeg skrudde, jo mindre ble det igjen å ta tak i med skrutrekkeren). Etterhvert måtte jeg gi opp, og smelte meg gjennom plasten fra undersiden av maskinen (helt framme, så jeg så hva jeg gjorde). Etter plasten rundt skruen var smelta bort gikk det fint å løfte opp hovedkortet og sette i minne. Det har fungert fint til nå, men i dag har jeg en totalt svart skjerm, ingen garanti, og aner ikke hva som er galt med maskinen (power-lampen lyser og vifta går, thats it). Håper inderlig at det bare er rambrikka som er død, men hvem vet — vi får se når jeg er ferdig på jobb 😛

 9. Uff, Kristian, det hørtes trist ut. Men da jeg forsøkte å oppgradere RAM, skjedde det samme da brikken ikke var satt skikkelig i, så forhåpentligvis er det samme problem til deg, også. Sjekk at brikken sitter godt i sporet før du evt. prøver å starte opp uten den.

 10. Kondolerer, Kristian. Det er nok ikke uten grunn at det står at minneoppgradering må utføres på serviceverksted … men hør nå endelig med butikken før du skroter den, det å oppgradere RAM er jo vanligvis noe vi gjør selv, og i og med at det fungerte en stuns, tyder jo det på at feilen ligger hos «the One» eller rambrikken, og ikke ditt inngrep i seg selv.

 11. Ja, å oppgradere minne var så passelig enkelt, at jeg kan ikke forstå at det skal være her feilen ligger. Den fungerte jo ypperlig en god stund, så ingenting skulle tilsi at jeg har gjort noe feil. Fikk ihvertfall godkjent returforespørsel nå, så er jeg veldig heldig sender de meg kanskje en ny en — hvis ikke er det 3000 kr i dass liksom ..

 12. «svart skjerm, ingen garanti, og aner ikke hva som er galt med maskinen (power-lampen lyser og vifta går, thats it)»

  Akkurat det samme her.

 13. Ja, jeg oppgraderte RAM (Crucial — 533mhz), og den ble installert helt problemfritt.
  Maskinen virket omtrent 10 timer, effektiv tid. Da slo den seg da først ikke av.
  Jeg har også fjernet alle komponenter utenom vifte og skjerm, uten at den booter, så noe røyk nok i hovedkortet.

 14. Hmm, Svein — jeg ville prøvd meg med en reklamasjon her også, jeg. Spennende å se om leverandørene mener at slikt som å oppgradere RAM er noe man ikke skal gjøre selv. Og om forbrukerombudet er enige med dem.

 15. Hei, takk for en veldig god guide!
  Installasjonen var 100% vellykket etter å ha lest gjennom guiden en gang og med litt småtitting innimellom.
  Oppstod bare ett problem etter installasjonen og det var at skjermen bare ble svart, etter det leste jeg at det var flere som hadde problemer med akkurat det samme — ble litt redd da men prøvde bare med en ny rambrikke noe som ikke fungerte så jeg tok til motet og prøvde enda en gang noe som fungerte helt ypperlig.
  Skal nå begynne å installere Windows XP på maskinen fra minnepenn og håper på godt resultat der og 😉

 16. Takk for tilbakemelding, Kenneth H — og lykke til med XP. Selv om jeg ikke liker XP noe særlig 🙂 er du hjertelig velkommen til å komme med et lite skriveri om hvordan det gikk, og hvilken opplevelse du har av å kjøre XP på den.

 17. Da sitter jeg med en Acer Aspire One med 1,5 gigabyte ram. kjøpte brikken min (http://datakjeden.no/PartDetail.aspx?q=p:795178) på datakjeden i Trondheim og installasjonen gikk smertefritt. Selv kjører jeg Ubuntu 8.04.1 og må si dette hjalp mye på ytelsen til maskinen.

  Før hakket pc’en mye spesielt når jeg kjørte firefox, og andre programmer som er litt minnekrevende. Kunne heller ikke kjøre compiz da det tok over alle systemressursene og maskina hakket helt spastisk.
  Nå derimot, er det som å sitte med en ny pc, Firefox er som en drøm, og jeg kjører compiz på «full effects». Det er helt klart at hvis man ikke vil bruke LinPus på denne PC’en, men foretrekker ett litt tyngre OS, så gjør det seg veldig med litt ekstra RAM, håper dette går godt fremover. 0,5GB og 1,5GB er to veldig forskjellige opplevelser av Acer Aspire One. Takker for en veldig grei og ryddig guide og mange hjelpsomme kommentarer 🙂 Helt klart at ikke hvem som helst burde gå igang med dette, men har du en grei forståelse for hva du driver med så hopp i det!
  Det neste blir vel uten tvil å få til touchpad på skjermen som jeg ser mange har fått til på Asus EEE. Noen som har prøvd seg på noe sånt enda?

 18. Tusen takk for flott guide. Synes dette var rimelig rett frem jeg. Men absolutt unødvendig vanskelig.

  Jeg brukte 1Gb Kingston KVR533D2S4/1G (varenr hos datakjeden) og den ser ut til å fungere utmerket.

 19. Hei igjenn !
  Ville bare si at jeg har installert 1,6G RAM på seks forskjellige Acer aspire one maskiner nå både med og ute flash disk og allesammen fungerer supert 😉

  Takk igjenn for en super guide ^^,

 20. Så foresten ikke tilbakemeldingen før nå.
  XP fungerer absolutt fint på maskinen, har ikke hatt noe som helst problem med det. Solgte foresten maskinen jeg ordnet først, så kjøpte jeg meg en med forhåndsinstallert XP og installerte 1,5G på den. Er forsåvidt akkurat samme følelsen mines all programvaren Acer har forhåndsinstallert på maskinen 😉

 21. Heisann 🙂 tusen takk for en kjempegod beskrivelse, skal teste dette når jeg kommer hjem idag tenkte jeg 🙂 Men er det noen øvre grense på ram på the one? Altså, en øvre grense er det jo, men vil den tåle 2gb mon tro? Og ikke minst, er det 512 integrert? (ser dere skriver 1,5gb så da vil jeg jo anslå det)

  Har en 2gb brikke jeg skal teste i kveld, så da får vi jo forsåvidt svar på det om noen andre ikke vet med SIKKERHET at det ikke funker, da gidder jeg ikke prøve liksom 😛 hehe.

 22. Fanboys fornekter seg ikke … 😉

  Men for å svare deg seriøst: Problemene som presenteres her, er nok ikke knyttet spesielt tett til merkeleverandøren, de kommer nok av helt andre ting.

  Og HP er slettes ikke ille, det er jeg enig i, men de har tapt seg en del de siste årene, men litt for sær maskinvare. Og etter at de har satt bort all service, synes jeg også den har blitt et par hakk dårligere enn den var de første årene etter årtusenskiftet.

 23. Ah — jeg er så glad for at det finnes fornuftige folk som deg!

  Mottok Acer aspire i dag og skjønte raskt at den der rare brikke dingsen som fulgte med altså skal inn i maskinen — og etter at jeg leste dette skjønte jeg jo at det ikke er noe denne dama skal prøve seg på ;). Har prøvd å skru opp det der lokket under noen ganger, men ingenting passer inni der.

 24. På min nye Acer aspire one er det da vittelig en liten luke på undersiden, opp mot bateriet på venstre side.

  Betyr dette at de kanskje har rettet opp dette på nye maskiner??

 25. Fulgte instruksen til punkt og prikke! Satte inn en ekstra 1 GB Kingston brikke, og det funker som pokker!!!!

  Tusen takk for en flott instruks som er enkel å følge!

 26. Har installert 1GB brikke og kjører win 7 beta på min A1, fungerer kjempeflott, MEN, min maskin har 3G modem under lokket i bunn, da må dette demonteres for å få ut hovedkortet…Lirket en stund med hovedkortet før jeg skjønte dette..:-)

 27. Hei, og takker for informativ side. Jeg slo nettopp fra meg å installere brikken jeg kjøp0te sammen med maskinen. Får se senere.

  I et svakt øyeblikk når jeg først slo på boksen, trykka jeg på norsk språk, og det angrer jeg på. Det ble nynorsk…

  Noen som vet hvordan dette kan endres? Jeg har lett og lett og lett, men ikke på tørre møkka om jeg får det til.

  Takker.
  Jarle K.

 28. Hei alle sammen. Jeg har en aspire one og plutselig idag ble skjermen helt svart.det grønne lyset kommer på og viften starter ,men skjermen er helt død. Har ikke byttet ut ram brikker eller gjort noen som helst inngrep!?
  Noen som kan hjelpe?Takk

 29. Huff da, Robert!

  … men hvis skjermen er helt svart hele tiden — altså at BIOS-meldingen ikke kommer opp engang, tyder det på at noe er skikkelig i veien. Jeg tror det lureste er å levere den inn.

  Men du kan jo prøve med en ekstern skjerm dersom du er nysgjerrig, eller du vil lagre det du har på den på en minnepenn før du sender den inn til service.

 30. Jeg har prøvd med en ekstern skjerm ,men det funket ikke.Ser noen prater om å ta en minnepenn å laste inn oppdateringer på bios.kan det være noe å prøve eller er det ikke noe vits siden den er svart helt fra starten av?Har masse greier på den som jeg gjerne sku ha lagret før jeg sendte den inn:/

 31. Min døde i går. Samme prob… starter men ingenting skjer.. hører bare vifta svakt og den grønne kanppen lyser.. virker som det er noe typisk for denne pcn..:(

 32. Hei

  Fikk samme feilen selv, uten å ha gjort noe med maskinen annet enn å installert Vista på den. Tror noe skjedde da jeg nappet ut USB pinnen under re-booten etter installasjon. Leverte maskinen inn for å fikse den. Fikk beskjed om at hovedkortet var gåent. De tok jo sin tid…

  Siden jeg har liten respekt for PC’er generelt greidde jeg på nytt å kødde til maskinen slik at den ikke startet opp igjen. Forsøkte da oppskriften på å flashe BIOS ifra USB pen som i oppskriften på linken. Det funket fint som bare det.

  http://macles.blogspot.com/2008/08/acer-aspire-one-bios-recovery.html

  mvh
  RonnyK

 33. På tide å oppgradere artikkelen med at maskina di virker nå? Ser av flere poster her at de anbefaler å oppgradere minnet da det gir vesentlig bedre ytelse!

  Forøvrig har jeg nettopp formatert hele disken og installert http://www.jolicloud.com på min Aspire One 8GB SSD og må si jeg er storfornøyd! Enklere og kjappere OS som passer til AAO skal du lete lenge etter! Inneholder også enkel installasjon av programmer som jeg bruker (Firefox, Chrome, Thunderbird, DropBox og Spotify). Som en bonus kan det nevnes at den som default har en mindre swap-partisjon enn standard 2GB(?) når du kjøper den så mer plass til filer og andre ting. Ved å slå på LAPTOP-MODE (etter tips og triks fra hjemmesiden til Jolicloud) så sparer den også strøm og fungerer enda bedre. Er spent på å se hvordan den fungerer med enda mere RAM installert i jula.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.