Julealbum 2012

Som noen av dere kanskje vet, er jeg veldig glad i tegneserier. Og det gjelder egentlig alt, fra belgisk-franske, samfunnskritiske kunstserier fra syttitallet til stripeserier i avisene via både superhelter og Donald. Da er det ikke rart at jula blir en fin høytid!

alle

I jula er det mange tegneserier ute. Det er juleheftene, altså søndagssider av stripeserier som vi i gamle dager ikke hadde annet å bruke til, det er juleserier som ikke kommer ut andre tider av året, sånn som Vangsgutane, og det er det jeg velger å kalle julealbum, spesialutgaver av tegneserier som ellers utgis både i aviser om som eget blad.

Den største forskjellen på julealbum og de andre seriene, er at julealbum, de kan du lese før juleaften! Og derfor kan jeg her komme med en liten mini-anmeldelse:

Nemi 001Nemi julen 2012

Lise Myre har vanligvis vært et sikkerstikk i jula, men i år synes jeg hun skuffer litt. Serien er like sjarmerende som alltid, men julestemningen har vært tykkere og mer påtrengende i de tidligere juleheftene hennes. Pluss likevel for at serien har fått et mer kledelig drag av selvironi de senere årene, og for at Nemi alltid tar jula på alvor!

Terningkast 3!

Kollektivet 001Torbjørn Liens jul i Kollektivet

Dette har vært en sterk kandidat i tidligere kåringer, og den er heller ikke noen skuffelse i år. Torbjørn Liens tegneserieunivers er kanskje noe statisk, men på den andre siden gjør det at vi er blir glad i figurene hans. Temaet for årets serie, jordens undergang, er kanskje litt drøy for en juleserie, men på den andre siden har det vært verre før. Ikke helt A4, med andre ord – men det er lov når det er gjennomført!

Terningkast 4!

Pondus 001Pondus Julen 2012

Pondus er en av mine absolutte favorittserier, men juleforsøkene de siste årene har måttet tåle mye slakt, se anmeldelse 2010 og anmeldelse 2011 – sistnevnte var nær ved å bli en politianmeldelse.

I år har Øverli og forlaget skjønt at det var på tide med skjerping, og i år er det julehumor, litt melankoli, noen gjensyn vi tåler – og Arnes julenøtter.

Selv om det fremdeles er en del jeg kunne ønsket meg gjort bedre, er dette en såpass stor forbedring fra tidligere år, at jeg belønner det med et litt ufortjent terningkast 5.

Lunch 001Lunch #4 julen 2012, med undertittel “Julebords of Norway”

Lunch med Kjell i spissen er årets nykommer. Serien som har tatt landet med storm, som en litt mer slapstick-preget versjon av Dilbert men med en tegner som faktisk kan tegne har også blitt en av mine favoritter.

Her er det et godt utvalg av Lunchstriper som veileder den uerfarne rett inn i Børge Lunds verden, og en julespesial som er så på kornet at noen og en hver med julebordserfaring rødmer kledelig for høytiden ved gjensynet.

Det sier jo også sitt at en av fordelene med Pondus’ julealbum i år, nettopp var en biserie med Lunch-spesial, og at det at denne ikke er med i Lunch-albumet egentlig er den beste grunnen til å kjøpe begge to.

Snuser på sekseren her, Lunch – men ender opp med et sterkt terningkast 5!

4 tanker om “Julealbum 2012

  1. Gikk til innkjøp i dag, og endte opp med Lunsj, Pondus, Larsons gale verden, Eon, og Kollektivet. Lunsj var utsolgt flere steder (og Narvesen-mannen sa at flere hadde spurt etter det), men jeg fikk tak i det siste de hadde på en Mix. Jula er redda!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.