Ni ting Android gjør bedre enn iPhone

PC-world har skrevet artikkelen med tittelen over, og selv om jeg dessverre ikke har fått prøvd noen iPhone, er jeg den meget lykkelige eier av en Android-telefon, og ut fra det ståstedet er jeg helt enig med artikkelen.

Min HTC Desire er nemlig utvilsomt den morsomste og mest nyttige «dingsen» jeg kan huske å ha eid. Og de fordelene som PC-World nevner er jeg helt enig i er viktig: Multitasking, aktive vidgets, et beskjedsystem som hele tiden virrer i bakgrunnen og frihet med tanke på hvilken hardware jeg ønsker å kjøre på er ting som betyr mye for meg.

Jeg liker også «Market», plassen der jeg enkelt kan laste ned programvare til telefonen min. Der finnes det en mengde programmer, alle jeg kan laste ned i Norge er helt gratis og det som mange ser på som en ulempe, at ikke alle programmene er gjennomtestet og fiks ferdige, ser jeg egentlig på som en fordel: Jeg har lasta ned flere program hvor jeg har ønsket meg annen eller utvidet funksjonalitet, og med en mail til utvikleren, har jeg faktisk fått det ved et par anledninger!

Men det morsomste med denne lille artikkelen er likevel å se hvilke reaksjoner den framprovoserer hos mange som av en eller annen grunn ser på mobiltelefonvalg som religion. Jeg leser til stadighet erklæringer på Twitter om hvor genialt alt du kan gjøre med en iPhone er, og hvor mye bedre Apples produkter er enn alle andre produkter. Jeg regnet dermed med at det var kosher å poste slikt på Twitter, Men min post om denne artikkelen pådro sen tidvis aggressive svar.

Artikkelen var ikke uavhengig, ble det påstått. Jeg tror at PC-World er rimelig uavhengige i forhold til mobiltelefonprodusenter, og stilte spørsmålstegn ved denne påstanden. Etter hvert fremkom det visst at det var objektivitet som mangla, men på den ene siden synes jeg denne artikkelen er såpass objektiv som man kan forvente, og på den andre siden mener jeg at objektivitet som kriterie for anmeldelser av produkter egentlig er litt søkt, det må forventes at leserne greier å skille mellom faktiske opplysninger og journalistens personlige preferanser.

Videre ble jeg mer eller mindre «uthengt» som en «hater» (leses på engelsk, og er visst et skjellsord på de som ikke elsker Apples produkter) med en gang jeg postet en link til denne artikkelen. Altså: Jeg liker Android. Jeg synes det er et glimrende system. Det innbefatter at jeg nok har en tilbøyelighet til å tro på de som sier at systemet jeg liker er bedre enn andre systemer. Å blande inn følelser som kjærlighet og hat i dette, synes jeg blir en pervertering av debatten.

Nå regner jeg med at de fleste leserne mine ramla av for ganske lenge siden — det er ikke så mange som leser mer enn 140 tegn for tiden. Men jeg skal likevel prøve å ende opp med en konklusjon: Mange av iPhone-brukerne jeg har opplevd den siste tiden, ser ut til å lide sterkt under Stockholm-syndromet. Det er ikke noe problem for dere at jeg liker Android. Det er heller ikke noe problem for dere at PC-Worlds journalist Aksel Edgar-Lund synes Android leverer bedre enn iPhone. Akkurat som jeg ikke har noe problem med at dere velger iPhone.

Det er bare ting. Det er fordeler og ulemper med begge to. Herlighet, jeg kan lage en liste over fordelene med min gamle Sony Ericsson k800i framfor min HTC Desire, dersom noen skulle ønske seg det. Det er da ikke noe å bli så sint over?

5 tanker om “Ni ting Android gjør bedre enn iPhone

 1. Jeg har selv en iPhone 3GS som jeg bruker relativt flittig når jeg ikke «er på farten». En god telefon for mitt bruk, og særlig med iOS 4 (selv om ikke alle programmene er klare for multi-tasking enda).

  Men: Jeg er på vei bort fra iPhone én gang for alle. Jeg har sett på HTC Desire og som «gammel» bruker av en HTC Magic vet jeg at jeg får en telefon jeg kan trives med. Android er på mange måter ett bedre operativsystem for meg enn hva iOS 4 er.

  Nå har jeg ikke fulgt med på Twitter-diskusjonen du nevner, men det overrasker ikke at det er uenigheter på gang. «Fanboys» finnes over alt og ikke bare på «Apple-produkter».

  Du skriver at du kan finne fordeler med din Sony Ericsson k800i fremfor HTC Desire og det tviler jeg ikke på. Selv har jeg for lengst gitt opp iPhone 3GS som telefon «når det virkelig gjelder» (1) 🙂

  (1) http://kyrrebaker.com/2010/05/nokia_1112/

 2. Velkommen i eplehaterklubben, Lasse. Intet firma har en mer ihuga fanbase enn Apple, og den reagerer spontant og sterkt på alt som kan sees på som kritikk. På sett og vis er det ironisk at selskapet som slo seg opp på slagordet «Think Different» og 1984-tematikk har brukere som ofte reagerer så unisont og likt, men først og fremst er det trist når begeistring for et produkt får folk til å avvise at andre kan ha funnet bedre løsninger, og godta høyst tvilsom forretningspraksis f.eks. (tenker på sensuren i App Store).

 3. Amen. Jeg er helt enig med Newth her. Det er ingen som reagerer så infantilt som apple-fanboys. Jeg har flere ganger opp gjennom årene blogget om det samme.

  Men det er artig å se at argumentene mot Mickey$ofts proprietære løsninger har stilnet fra eplefanguttene. 🙂

 4. Her er vi jo rørende enige i alle fall. Det er akkurat reaksjonen til fansen på saklig kritikk, eller i dette tilfellet produktomtaler, som er så spesiell. Jeg mener, hvem som helst skal få lov til å være kritiske mot mine dingser, og jeg lover å ikke bli sint …

  I alle fall ikke veldig.

 5. God sak av Dan Gillmor her: http://www.salon.com/technology/dan_gillmor/2010/06/20/from_mac_to_linux/index.html om hvorfor han svitsjer fra Mac til Linux (kommentarene er et kostelig eksempel på fanboi-retorikk en masse). Jorunn er i ferd med å gjøre det samme i heimen hos oss, dels fordi hun liker selskapets opptreden dårligere og dårligere, men først og fremst fordi det har vært mye trøbbel med maskin- og programvare. Etter å ha levd med Apple-produkter i huset en fire års tid, er jeg mildest talt underveldet av kvaliteten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.