Om å gå i takt

Høyre finner sin retning Det har altså vært årsmøte i Nordland SV i helga, og i tillegg til at de valgte en meget stolt blogger som nestleder, vedtok vi en uttalelse for vern av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og søndre Troms. En kontroversiell sak, men ganske grei for den som har lest programmet til SV.

At denne uttalelsen kritiseres av SVs politiske motstandere, er ikke særlig oppsiktsvekkende – det motsatte hadde vært mer spesielt, egentlig – men enkelte utspill forekommer meg likevel noe merkelig. Som for eksempel Høyres Elisabeth Aspaker sin kritikk om at SV nå er «i utakt med befolkningen i Nord-norge». SV er et lite parti, og det har vært et lite parti siden stiftelsen. Ved siste valg fikk SV rundt 10% av oppslutningen. Er det noen som er overrasket over at dette partiet er i uttakt med veldig mange? Det skulle jo egentlig bare mangle.

Det er skepsis til økt oljeutvinning, også i Nordland. Det er nok for tiden et klart mindretall, men likevel snakker vi om mange mennesker. Og det er disse og miljøbevegelsens stemme SV prøver å fremme i denne sammenhengen. SV har alrdi prøvd å være noen målbærer for den generelle folkemeningen. Det er noen partier som til en hver tid hevder å mene akkurat det samme som «folk flest», men SV er altså ikke blant disse. SV følger sitt vedtatte program. Egentlig trodde jeg at Høyre også gjorde det?

Det norske demokratiet er skapt på kompromisser mellom motsetninger. Det krever at motsetningene målbæres av politiske parti. Et politisk system hvor flertallet masjerer i takt for å feie unna alle alternative meninger, tror jeg ikke at så mange av oss av ønsker. I denne saken støtter jeg uttalelsen om vern, og er dermed veldig uenig med mange. Men jeg respekterer likevel deres syn, og vil gjerne diskutere saken. Men da tror jeg det er lurest at vi gjør akkurat det, istedet for å diskutere hvem som er i takt med hvem.

Picture from Jonny Donovan Photography used with kind permission.

2 tanker om “Om å gå i takt

  1. Tja, jeg er vel en av de som mener at vi ikke skal begynne med utvinning i torskens føderom og ikke stemte SV ved forrige valg. Personlig tror jeg det er en tapt kamp dessverre.

    Viktig i en slik sak at noen ikke er enig og kan holde fokus på argumentene som er mot, og i dette «spillet» er SV viktig. Ikke ofte at motstandere sitter med makt i slike situasjoner.

  2. Det er merkelig at nordleninger som er for oljeutvinning i Lofoten vektlegger økt sysselsetting framfor vern av et sårbart fiskeområde.

    Det er bra at noen husker programmet de gikk til valg på de neste 4 årene. SV var veldig klar på sitt «Nei» til oljeboring i Barenshavet og Lofoten – det skal da ikke være nødvendig å ta nye avgjørelser på det som allerede er vedtatt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.