Om flagg og frihet

Følgende leserbrev er alt jeg gidder å si om den årvisse debatten knyttet til flagg og 17. mai:

Jeg ser i tirsdagsavisen at Fauskes varaordfører Kjell-Sverre Jakobsen uttaler seg meget sterkt mot at man skal ha lov til å vifte med andre flagg enn det norske på 17. mai.

Det er godt å se at varaordføreren finner viktige politiske saker å engasjere seg i, selv om jeg ikke nødvendigvis deler hans prioriteringer. Jeg undres likevel over at varaordføreren i en kommune i et fritt land skal ønske å forby frie mennesker å vifte med hva de vil på dagen da vi skal feire vår frihet.

Selv setter jeg ytringsfriheten såpass høyt at jeg ikke kunne tenke meg å nekte noen mennesker å vifte med en annen nasjons flagg samme hvilken dag i året det er. Jeg synes det er trist å se at Fremskrittspartiet ikke er interessert i å forsvare ytringsfriheten med mindre den brukes til å trykke Muhammedkarikaturer, men jeg er ikke overrasket.

Men det er aldri så ille at det ikke er godt for noe: Når de viktigste spørsmålene knyttet til nasjonaldagen vår dreier seg om hvilket mønster flagget skal ha og om skoleelevene får avspasere lørdagen de går i tog eller ikke, sier det noe om hvor få problemer vi egentlig har.

Til lykke med dagen.

Lasse G. Dahl, Fauske SV

Ferdig!

Oppdatert: Hjorten blogger også om flaggdagen.

15 tanker om “Om flagg og frihet

 1. Tiltredes! Her i huset markeres den 17. med landets to flagg (dvs også det røde, blå, grønne og gule), samt Union Jack. USAs nasjonalmotto oppsummerer vår holdning i en multikulturell familie og by: E pluribus unum.

 2. Nå gir jeg blanke i hele 17. mai. Det er en dag jeg aktivt unngår, hvis jeg kan. Og folk kan vifte med hva de vil for meg. Det norske flagget er uansett stygt og har et torturinstrument som mønster.

  Men at komiteen som arrangerer et tog sier i fra om hva de anser som akseptabelt og ikke akseptabelt anser jeg ikke som et angrep på ytringsfriheten. Det ville vært et angrep på ytringsfriheten hvis staten sa at man aldri får vifte med andre flagg enn det norske under noen omstendigheter.

 3. Fra å være en dag man så frem til har vår nasjonaldag utviklet seg til en «hva får jeg igjen for det dag». Hva får jeg igjen for å gå i tog? For å delta i korpset? For å stille opp og bidra?
  Og flaggdebatten….. Hvorfor ser vi ikke med stor glede på at andre nasjoner vil være med og markere dagen, og at de ser på Norge og 17 mai som så viktig at de ønsker å bidrar med sine egne flagg, nasjonaldrakter og skikker?

 4. Elf: Komitéen på Fauske består av oppegående mennesker, og de hadde ikke noen sterk mening om dette, lederen ønska alle velkommen til feiring med de flaggene de ønska å bruke¹. Det var etter dette utsagnet at varaordføreren fra Fremskrittspartiet gikk ut og sa at han bare ville ha norske flagg i toget.

  Så hvis jeg forstår deg rett, er dette i følge din definisjon så nært et angrep mot ytringsfriheten som man kan komme i en kommune — bortsett fra at varaordføreren, i motsetning til staten, ikke har noen maktmidler han rår over, da.

  Heldigvis.

  (Pokker, nå sa jeg noe mer om det likevel!)

  ¹ http://www.an.no/nyheter/article3468621.ece

 5. Og Randi: Velkommen som kommentator. Jeg er så enig med deg at du er min helt for dagen. Det siste jeg hørte, var at skoleelevene skulle ha avspasering siden 17. mai kom på en lørdag.

  Den eneste festdagen i Norge hvor vi ikke murer oss inne og trekker for gardinene man faktisk er litt sosiale — så er det omtrent slik at vi skal ha betalt for å være med. Det er flaut.

  Ja til deltagelse fra alle på 17. mai! Det må da gå an å ha en folkefest uten å spørre IOC om lov først?

 6. Her i kommunen får ungdomsskoleelevene avspasering for å gå i tog (uavhengig om det er lørdag eller ikke) og det er en vanlig ordning i nabokommunene også og har vært det siden lenge før min tid i skoleverket, hvor lenge vet jeg ikke.

  Selv er jeg for øvrig i Amsterdam på den aktuelle dagen i år.

 7. Enig med de fleste her, 17 mai er nasjonaldagen da vi feirer friheten vår, og blir det ikke litt bakvendt da at en skal nekte andre å benytte sin frihet til å vifte med det flagget de vil (innenfor lovens rammer vel og merke)?

  Jo mer mangfold det er i 17 mai toget, jo koseligere er det…

  Er selv i USA og ingen skal fortelle meg at jeg ikke kan vifte med ett Norsk og ett Amerikansk flagg dersom det er det jeg vil den 17 mai…

 8. Hadde jeg hatt flagg så ville jeg nok heist det opp her i Sverige den 17. På lik linje med de andre (ytterst få) norske i området. Noen hus (Sjuogtredve mil nordover, litt øst og oppover) fra Oslo bor en ytterst søt Svensk familie på tolvte året, og de flagger med det svenske flagget.

  Dette gjøres helt uten at noen ser rart på noen av oss. I alle fall ikke rarere en normalt 🙂

 9. Den norske 17. mai-feiringen er jo, såvidt jeg kan se, ganske suspekt og på kanten. (I hvert fall her i Bergen!) Hyllingen av Flagget og Landet, vi må være forsiktige her. Hvis noen morsomme muslimer vil gå rundt og vifte med et afghanistansk flagg, syns jeg det er et hensiktsmessig mottiltak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.