Safransaus

Som oftest når jeg skal være litt kreativ på kjøkkenet, er det et eller annet av kjøtt som står på menyen. Det er litt rart, for egentlig er jeg vel så glad i fisk, men når jeg tilbereder det, blir det ofte veldig tradisjonelt, eller fiskepinner.

Men da jeg lagde rekefarfalle i går og så alle de flotte rekeskallene jeg fikk etter å ha rensket rekene, fikk jeg lyst til å være litt kreativ, og bruke dem til noe som kan bli en del av en litt spennende fiskemiddag; nemlig en god saus, og i dette tilfellet blir det fantastisk ikke bare på grunn av den gode kraften jeg får, men også på grunn av verdens mest eksklusive krydder: Safran.

Jeg hadde skall av ca. 6 hekto reker i kjelen, og tilsatte vann nok til at de ble dekket – litt under en liter, tror jeg det var. Tilsett litt hel pepper, og kok opp. La det koke i fem minutter og smak før du eventuelt tilsetter litt salt. Kraften skal nemlig være litt salt, men det er ofte tilstrekkelig med salt i rekeskallene.

La dette putre på svak varme i en halv times tid, og sil av. Pass på når du siler, at det er kraften du skal ta vare på, og ikke rekeskallene. Jeg har sett erfarne kokker tømme kraften sin i vasken, og stått der med et dørslag fullt av ubrukelige rekeskall i hånda etterpå. Da føler du deg dum, da. Jeg siler gjerne krafta gjennom et lin–klede i tillegg, men det er bare for estetikken sin del.

Ha ca fem spiseskjeer med smør og fem spiseskjeer hvetemel i en kjele, smelt smøret og rør det sammen på svak varme til en glatt jevning. Tilsett så rekekrafta, litt etter litt, mens du pisker sausen glatt.

Tilsett så ett gram eller to med safran. Denne skal være finmalt, men kjøp gjerne hel safran og mal den selv, da er du sikker på å ikke bli narret. Det skal være så mye safran at sausen får en fin gulfarve, og den fantastiske lukten og smaken som bare ekte safran gir. Smak ellers til med litt eddik og kanskje litt hvitvin?

Sausen passer godt til dampet hvit fisk som for eksempel kveite, breiflabb eller torsk. Ta med litt dampede broccoli og asparges, og du har en fargefest på tallerkenen som nok vekker apetitten til den mest kresne!

God fornøyelse!

3 tanker om “Safransaus

  1. Hva med å legge ut bouillabaisse-oppskriften din?
    Beste fiskeretten jeg har spist! Tenker på den hver dag, må prøve å lage selv snart…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.