Sukkerungen

Min favorittkopp Jeg er veldig glad i både kaffe og te, og drikker sikkert alt for mye av det første. Derfor prøver jeg å variere litt mer. Men jeg har vært litt bekymret for å drikke alt for mye te også, da jeg hører til blant barbarene som vil ha sukker i den.

Og hvitt sukker er jo noe man ikke trenger så vanvittig mye av hvis man er en mye stillesittende mann i øvre halvdel av trettiårene. Det finnes selvfølgelig noen alternativer, som fruktose, som gjør teen like søt med mindre mengde, og kunstig søtstoff, som ikke legger seg på steder der det ikke trenger å legge seg, men begge disse har et stort minus: De smaker ikke sukker. For etter litt eksperimentering har jeg funnet ut at det ikke bare er søtheten jeg ønsker meg i teen, men sukkersmaken.

Men slike oppdagelser er jo det som stimulerer til videre forskning, og nå har jeg funnet ut at med alternativt søtstoff i tillegg til sukker, oppnår man både passe søt og sukkersmakende drikke med langt færre magemåløkende kalorier. En halv teskje sukker sammen med to suketter i en stor kopp med te lurer meg til å tro at jeg fremdeles får i meg mine tre teskjeer med sukker av den relativt usunne typen, mens sukkerkonsumet totalt sett reduseres med 70-80%!

Glad nå.

14 tanker om “Sukkerungen

 1. Dette må prøves ut. Jeg er selv tung på sukkeret i teen (som det gjerne blir mye av), men hater suketter. Hvis en halv teskje med sukker kan ordne den rette smaken, trenger jeg bare å bekymre meg for alle de kunstige stoffene i selve sukettene ….

 2. Jeg er heller ikke alt for begeistret for alt det kunstige søtstoffet som finnes over alt, Hans, men jeg tror det er viktigst å være forsiktig med slikt til barn og unge. Om voksne og relativt ferdigutviklede mennesker bruker litt sånt, tror jeg ikke det spiller noen rolle.

 3. Vel, kanskje Stevia kan være et alternativ til sukettene, men neppe til sukkeret. Morsomt med den der websiden, forresten:

  «På denne siden vil du finne mye informasjon om planten stevia rebaudiana. Vi selger ikke steviaprodukter. Ønsker du å kjøpe stevia kan du kontakte firmaet Medurt Pharma […]»

  Slik gir de inntrykk av å være et uavhengig brukerforum. Men et lite Whois-søk på de to domenenavnene involvert, avslører at det er «Norwegian Chemical Technique Markets» som står bak begge to. Tilfeldig? Neppe! 😉

 4. Hehe – jeg hadde en lærer en gang, som alltid spurte om folk var syke hver gang noen nevnte te. Men Martin: Den eneste teen jeg drikker bar, er grønn te. Jeg tror jeg bruker tilsetningsstoffer i all sort te, sukker, suketter, honning, melk, sitron … Og Ellen: Det går an med melk i kaffen, også. Og så synes jeg at jeg husker noen som var relativt voldsom på kaffe med Baileys i – eller kanskje omvendt; Baileys med kaffe – på tidlig nittitall? 😉

 5. Jeg er enig med Stian. Gode råvarer nytes best i ubesudlet tilstand. Dog kan jeg falle for fristelsen, og helle litt Baileys i kaffen på afterski og i godt selskap. 🙂

  Kan for øvrig være en sammenheng med at jeg er tannlegesønn…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.