Vegamat

«Vegamat» er mat som du spiser underveis, og siden vi var underveis — på påskeferie til Trondheim — ble det litt av den slags langs den 670 kilometer lange veien det er mellom hjemmet og opprinnelsesstedet. Og deriblant et gjensyn som ble hyggeligere enn slike pleier å være.

Jeg har hørt mange klager over de norske «veikroene» — i betydningen enkle restauranter helt eller delvis beregnet for reisende — opp i gjennom. De er for kjedelige, det er for lite fårikål, sushi og smalahovud der og designet er enten for enkelt eller ikke enkelt nok. Jeg har kjørt en god del langs norske veier, og er i beste/verste fall bare delvis enig i kritikken.

For det første, tror jeg ikke at veikroene nødvendigvis skal være så veldig «norske» av seg. Utenlandsturistene skyr ikke norske restauranter fordi det er for lite lutefisk der. Utenlandsturister er stort sett siviliserte mennesker som ikke spiser bedervet fisk, og som heller ikke betaler 130 kroner for en hamburger. Derfor er de aller fleste kundene på en norsk veikro norske. Både i og utenfor turistsesongen.

Og nordmenn som er på biltur, de vil ha rask og god mat. Og den trenger ikke å være helt Fedonistisk heller, vi er jo enten på ferie eller lastebilsjåfør — gode unnskyldninger for å utsette dietten litt til. Men maten må, som sagt, smake bra, den må serveres raskt og den skal aller helst serveres av mennesker som er hyggelige å handle med.

Når vi kjører Fauske-Trondheim eller retur, så er Mosjøen ikke så veldig langt fra midten. Det passer derfor veldig ofte bra å ha en «middagsstopp» der. Og fra E6 ser du én restaurant (eller «veikro») spesielt godt fra veien, og det er «Milano Mat- og Vinhus» eller «Hotell Milano» som jeg mener jeg så at de var omdøpt til. Det har vi vært flere ganger, og det har stort sett vært bra, men det morsomme denne påska var å se at selv om de har holdt på lenge, og selv om vi nok opplevde en av årets travleste dager da vi stoppa innom på 2. påskedag, var kvaliteten på alt bedre enn noen gang før.

Milano i Mosjøen serverer typisk Italiensk-tyrkisk-inspirert, relativt hurtig mat. Pizza, burgere, kebab og pasta. Menyen er temmelig omfattende, så ta deg tid til å lese gjennom den. Vårt reisefølge bestilte et par barnemenyer (guttene savna kyllingnuggets, så det ble pølse), hamburger og rullekebab. Enkel mat for folk på farten. Men det var godt tilbered mat! Pommes fritesen var kanskje den mest perfekte jeg har spist utenfor England, alt var passe stekt, hamburgeren kom med saftig, lett brød og kebaben hadde den perfekte kombinasjonen av passe sterkt kjøtt, sprøtt, lett brød og saftig salat. Maten var bokstavelig talt over all forventning.

I tillegg var betjeningen i godt humør på tross av at vi veifarende nok oppførte oss litt som måsene i den der sangen av Odd Børretzen og Lars Martin Myhre, de tok i mot bestillinger, vaska av bordene selv om vi omtrent satte oss på fanget til gjestene som var på vei ut og spanderte kaffe (har du spist, er kaffen med) med den største selvfølgelighet selv om vi med glede hadde betalt. I tillegg er det fungerende toaletter, behagelig lydnivå og god parkering der.

Så, for å gjøre en lang historie kort: Skal du forbi Mosjøen rundt et tidspunkt det passer seg å spise, så vil jeg absolutt anbefale et stopp på Milano. Det ser ut som om de bare blir bedre og bedre!

Bildet er lånt fra Mosjøen Glass og Fasade AS’ sider sine websider.

7 tanker om “Vegamat

  1. Ååå, der har jeg vært mange ganger!!! Kjempetrivelige folk og et sted jeg trives.
    Et litt trist gjensyn, da det fikk meg til å tenke på mine gode venn i Mosjøen, som dessverre måtte gi tapt for kreften. snufs.
    Vi var alltid velkomne med førerhundene, og det hendte det vanket noe godt på hundene også.

  2. Anbefaler dere Ararat, rullekebab! Den er helt rå! Mye mat for en liten penge og er du ikke storspiser eller kjempesulten, vær beredt på rester til veimat! Like pop hos barn som voksne! I tillegg er innehaver Akan og co en trivelig gjeng, som gjør hva de kan for at folk skal trives!!

  3. På tur sørover fra Harstad til østlandet, nærmet vi oss Mosjøen når det var tid for noe varmt å spise. Et raskt søk på iPad-en med SIM-kort, etter «Hamburger Mosjøen», førte oss til Lasses blogg, som nå altså er «enda nyere og mer forbedret». Her fant vi disse varme anbefalinger av Milanos Hotell. Vi måtte forsøke, og Ararat rullekebab smakte fortreffelig, og det var masse mat. Det kan også bekreftes at barneburgeren og pommes frites falt i smak.

    Takk for tipset.

  4. Tilbaketråkk: Turen sørover

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.