Nå har du dummet deg ut!

I følge IT-avisen har det kommet et virus som forteller deg hvor David kjøpte ølet:

Dersom du ser meldingen «Make a fool of oneself: What a foolish thing you’ve done!» er du allerede infisert. Dersom du trykker «OK» I dialogboksen, starter viruset med å slette alle slettbare filer på den harddisken hvor det er kjørt.

Og det har litt rett. Hvis du blir infisert av virus, har du gjort noe dumt. Jeg sier ikke at det mangler deg noe på IQ-fronten eller noe sånt, noen av de smarteste menneskene jeg kjenner har fått virus, men du har altså gjort noe dumt. Du har unnlatt å vurdere farene ved det du driver med.

Når du bruker e-post og Internett, spesiellt med Microsoftprogramvare, er det nemlig en rekke små hull og feil i programvaren som kan utnyttes av mennesker med onde hensikter, men det er ikke noen heksekunst å sikre seg mot dette:

  • Bruk gjerne noe annet enn Internet Explorer (IE) og Outlook Express (OE). Mozilla, Netscape og Opera er gode alternativer med nettleser og e-postprogram, og disse er langt mindre utsatt for sikkerhetshull enn IE og OE.
  • Benytt deg av Windows Update. Dette er en tjeneste som lapper hullene i programvaren din. Dette er spesiellt viktig hvis du synes det er for mye bryderi å bruke noe annet enn IE og OE. Stikk innom en gang i uka, og last ned alle de Viktige oppdateringene du ser der. De andre oppdateringene trenger du ikke å bry deg om.
  • Ikke kjør vedlegg! Hvis noen sender deg en eller annen fil som du skal klikke på for å se en film, spille et spill eller lignende, så behandle det som om det er et virus. Det spiller ingen rolle om du kjenner avsenderen eller ikke – virus kan gi seg ut for å være hvem som helst (les mer om det her). Hvis du vet hva det er, så OK – men hvis ikke, send en svarmail eller ring og spør hva det er for noe før du åpner vedlegg.

Og selvfølgelig er ikke et antivirusprogram å forakte – men kun hvis du holder det oppdatert, eller velger et som oppdaterer seg selv. Det siste har du forresten allerede betalt for hvis du er betalende Telenor/Online Internett-kunde, last det i såfall ned her.

Så – tenk litt over hva du gjør, ikke stol på andre og hold deg oppdatert, så slipper du at alle filene dine plutselig en dag er borte, og maskina di forteller deg hvor dum du er …

2 tanker om “Nå har du dummet deg ut!

  1. Hei.
    Husker jeg rett, hvis jeg sier at du tidligere hadde en side som fortalte meg hvordan jeg kunne få Outlook Express til å vise «ren tekst» i e-postboksen?

  2. «Ren-tekst-visning» er jo et alternativ i menyene i nyere Outlook Express, det? Hvis du oppgraderer til absolutt siste versjon, skal du finne det under «lesing» i «Verktøy | Alternativer». Jeg tror i alle fall det, jeg har bare en gammel versjon her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.