One medium harddrive to go, please

illustrasjonDe av dere som leser Stians blogg, har kanskje fått med dere at ham og jeg har kjøpt oss nesten identiske frittstående disker. Helt tilfeldig, faktisk.

Nå i uka som gikk kom min pakke, bestående av:

Kabinettet valgte jeg fordi det var billig, og så litt tøft ut, mens harddiskene fra Seagate er personlige favoritter – de er stillegående, og jeg har aldri hatt noe problem med dem. Det er visst ikke verdens raskeste disker, men de holder for meg, og som USB-disk er nok hastigheten mer enn tilstrekkelig.

Pakken kom frem, godt pakket som alltid fra Komplett, og i den lå varene som bestillt. Komplett er stort sett stabile sånn.

Det var ikke noe særlig til monteringsanvisning med, et A4-ark med overveiende taiwansk tekst, men det var heller ikke så mange måter å montere dette på. Kablene var akkurat lange nok – harddiskutformingen har visst blitt temmelig standardisert etter hvert. Jeg fikk satt den sammen, og koblet til det som trengtes. Jeg ble litt skuffet over at den måtte ha strømforsyning, og at denne var ekstern. Jeg hadde håpet på at USB-porten leverte nok strøm til å trekke harddisken rundt, og når den åpenbart ikke gjorde det, ville det i alle fall vært kjekt med en intern strømforsyning inne i boksen – det hadde ikke gjort den mye større. Men, men – man har sikkert sine grunner.

Så var det første oppkoblingsforsøk – mot Windows 2000. Jeg plugga i USB’en, slo på disken og vips – der ble enheten gjenkjent. Men ingen disk var å se. Jeg trodde først det kunne være fordi den ikke var formatert – men så kom jeg på at det ville bli vanskelig å formatere den, dersom jeg ikke fant den. Så jeg startet «Datamaskinbehandling» fra kontrollpanel, og der dukket den opp, men med et varsel om at den ikke var signert! Jeg gjorde derfor slik jeg ble bedt om, disken ble signert, og det var bare å partisjonere og formatere.

Men dette betyr sikkert at man må ha noen små rettigheter i Windows 2000 for å aktivere en slik disk, så den som er på en arbeidsplass hvor en BOFH sitter på «nøkkelen» til maskinen, bør kanskje spørre først. Og jeg vet ikke om det er kun første gang disken kobles til en maskin, eller om det er for hver nye Windows 2000-maskin. Men det finner jeg kanskje ut på mandag.

Neste maskin jeg prøvde disken på, kjørte Windows 98. Lang historie kort: Det gikk ikke. Det fulgte med noen Windows 9X-drivere på en CD, men de fungerte ikke. Og jeg fikk ikke noen fornuftige feilmeldinger, bare beskjed om at disken ikke inneholdt noen driver for enheten. Vel, vel. Hvis noen har noen tips om noen generiske drivere som kan virke i Windows 98, så bare legg igjen en kommentar.

Over på min bærbare med XP Home – og der gikk det fullstendig problemfritt. Jeg ble ikke spurt om noe som helst, disken ble bare koblet i, og den dukket opp. Akkurat hardwarestøtten er ikke ille i XP.

Selve enheten virker ellers helt greit. Den har en vifte som bråker litt når den går – men ikke så ille at det ikke er til å leve med, med mindre du skal bruke denne disken 24/7. Hastigheten er grei selv på USB 1.1: Jeg kopierte over 82944974 byte (ca 80MB) i 227 filer, og det brukte jeg 85 sekunder på. Dette er en hastighet som er mer enn tilstrekkelig for mine behov. Har man behov for noe raskere, bør man ha USB2.0.

Så, jeg er stort sett fornøyd med boksen, jeg. Men hvis du vurderer en slik, må du altså være klar over to ting: Den fungerer dårlig i Windows 9x, og den bråker litt (men ikke så mye som en gjennomsnittlig PC). Er ikke dette noe hinder for deg, er dette en grei løsning, prisen tatt i betraktning.

3 tanker om “One medium harddrive to go, please

  1. Men. Hvordan er hastigheten på noe slikt? USB(1) er jo ikke akkurat kjent for å være lynrask da. Forøvrig kan «man» spare Nok: 400,- (medberegnet kursforskjell og slikt) bare ved å handle akkurat disse tingene i Sverige. Nesten halve prisen det 🙂 For.. Toll og slikt slipper man jo ofte unna.

  2. Vel – i nest siste avsnitt sier jeg noe om det, gjør jeg ikke det, da? 🙂 Jeg synes den fungerer greit nok, jeg – men jeg jobber ikke mye med store filer, jeg da.

    Og når det gjelder sparing: Man kan nok spare enda mer ved å importere direkte fra Taiwan … Men jeg synes det er greit at vi har noen norske butikker også, jeg. Jeg kjøper mye i de lokale forretningene også, selv om det er billigere andre steder.

    Det handler vel litt om at jeg gjerne vil at folk skal overleve her til lands, også. Pluss at det er enklere med support og reklamasjoner da, selvfølgelig.

    Min timepris ville nok også vært lavere i Sverige … 🙂

  3. Det er kommet en USB 2.0 versjon, lurer på om 98 driverne virker bedre på den. Det står jo i spesifikasjonene at den skal klare Win 98SE, det var vel den versjonen du prøvde den på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.