Imperiet slår tilbake

I Storbritannia har både stat og kommuner vurdert å skifte operativsystemer fra Microsoft Windows til åpen og fri programvare som Linux. Linux har vanligvis ingen lisenskostnader og det er fritt tilgjengelig. Det vil derfor i de fleste tilfeller bli et billigere alternativ, spesielt i organisasjoner som selv besitter eller utvikler driftskompetanse. Microsoft hevder på sin side at dette ikke stemmer, og at «TCO» (Total Cost of Ownership) med Microsoftprodukter absolutt er konkurransedyktig.

Dette mener mange nå er bevist, etter som de nevnte offentlige etatene i Storbritannia likevel velger Microsoftprodukter. Jeg mener det beviser noe helt annet.

Denne saken hos Digi, viser nemlig noe av bakgrunnen for at Microsoft kom så gunstig ut: Når trusselen om å bli droppet kom, og Microsoft så at Linux faktisk er en reell konkurrent, droppet de prisene med 40%!. Så, Microsoft motbeviste egentlig ingen ting, de beviste derimot at før Microsoft ble skremt, ville for eksempel London-bydelen Newham spart 40 millioner kroner på å bytte. Hvor mye den britiske staten ville spart, kan vi vel bare drømme om.

Digi skriver det på denne måten:

Microsoft skal ha strukket seg langt for å kunne bevise overfor OGCs eksperter at alternativ programvare ikke innebærer lavere eierkostnader enn selskapets kommersielle programvare. Løsningen for Microsoft er å senke sine lisenspriser og tilby så gode service- og supportvilkår at påstanden blir sann.

«Er ikke alt i orden da?», kan man spørre seg. Markedet fungerer, Microsoft blir billige og alle blir glade. Joda, det skulle man tro. Men det beviser også at en (praktisk) monopolist maksimerer sin fortjeneste på bekosning av kundene. Så, hvis alle nå følger det britiske eksemplet, og omfavner «nesten gratis» Windows, vil nok det kunne føre til et kraftig tilbakeslag for de kommersielle aktørene i den åpne kildekodebevegelsen.

Og hva får vi da? Jo, Microsoftmonopol på nytt. Og en situasjon hvor en bydel i London faktisk må subsidiere Microsoft med 40 000 000 kroner – enten de vil eller ikke. At dette også vil kunne gi oss en verdensomfattende monokultur på IT-siden basert på lukket kildekode er et så skremmende scenario at jeg ikke tør gå inn på det, engang.

1 tanke om “Imperiet slår tilbake

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.