Om å designe for nettlesere

Da jeg begynte å leke meg med HTML, altså språket man koder websider med, brukte de aller fleste mennesker webleseren Netscape, versjon 1.1 eller 2. Det gjorde at det var denne nettleseren jeg konsentrerte meg om å få ting til å se fornuftig ut i. Men så kom Internet Explorer 2.0 i 1995, med støtte for JavaScript i Windows 3.1. Netscape hadde kun JavaScriptstøtte på Windows 95. Mange byttet nettleser, og jeg som hadde basert meg på å lage websider for Netscape, lærte at det ikke var noen god idé å kode HTML med tanke på hvordan det så ut i én nettleser.

Løsningen er selvfølgelig å forholde seg til webstandardene. Organisasjonen W3C, The World Wide Web Consortium, utvikler og vedlikeholder retningslinjene som både webutviklere og de som lager nettlesere skal forholde seg til. Det skal sørge for at alle nettlesere kan lese alle websider, i stedet for at det blir slik som med mine websider i 1995 – de fungerte svært dårlig i Internet Explorer.

Det er dessverre ikke alle som har skjønt dette ennå. Alt for mange designer for Internet Explorer, med veldig liten tanke på webstandardene. Dette fører til at websider ikke fungerer i andre nettlesere enn Internet Explorer, altså omtrent samme feil som jeg gjorde for snart ti år siden. Og argumentet til disse webutviklerne er omtrent det samme som det jeg brukte; «’alle’ bruker jo Internet Explorer!» Statistikken har ofte gitt dem nesten rett, Internet Explorer har hatt en dominanse på noen-og-nitti prosent.

Jeg synes egentlig slike statistikker er uinteressante. For det første er det omtrent umulig å gjennomføre en skikkelig undersøkelse av hvor mange som bruker forskjellige browsere, for det andre ser jeg ikke hvorfor man skal utelukke opptil ti prosent av brukerne fra en webside – og som tidligere nevnt, er jeg mer glad i standarder enn browsertilpassing. Men det er altså mange som tenker på en annen måte. Der er derfor jeg likevel leste månedens statistikk fra «W3schools.com» med en viss interesse. Her har andelen Internet Explorer-brukere dalt til rundt 75%.

Hva vil de som designer for IE si når statistikken de tidligere har forsvart seg med viser at de risikerer å stenge hver fjerde bruker ute?

5 tanker om “Om å designe for nettlesere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.